Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εσωτερικά – τροχειοδεικτικά ενόψει εκλογών – “πυρά” – στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: “Το προεδρείο θέλει να μας εντάξει στους δημοσίους υπαλλήλους”

Πυρά από την μειοψηφία δέχεται το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών εισαγγελέων με αφορμή την ανακοίνωση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: “Πρόβα” μιας εκλογικής σύγκρουσης με διάρκεια;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εσωτερικά – τροχειοδεικτικά ενόψει εκλογών – “πυρά” – στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: “Το προεδρείο θέλει να μας εντάξει στους δημοσίους υπαλλήλους” Eurokinissi

“Πρόβα” μια μακράς προεκλογικής περιόδου , που καταλήξει στην – εντός του 2022 – εκλογική αναμέτρηση για την πλειοψηφία της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής δικαστικής Ένωσης, της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, αποτελούν οι τροχειοδεικτικές βολές προς το Προεδρείο με αφορμή το θέμα της “κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους”.

Το θέμα για τους δικαστές είναι μείζον, αφού η τοποθέτηση των δικαστών στο ίδιο στάτους με τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν πάντα “κόκκινο πανί” για τους δικαστικούς λειτουργούς, που δε θέλουν ούτε να το ακούσουν. Συνεπώς η όποια ανορθογραφία ( ή μη) είναι μια ξεκάθαρη αφορμή για διαμάχη, όμως είναι δεδομένο ότι υποβόσκει μια παλιά διαμάχη που ενόψει εκλογών αναζωπυρώνεται. Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων

Στρατόπεδα

Η πλειοψηφία του ΔΣ υπό τον εφέτη Χριστόφορο Σεβαστίδη που διανύει την τρίτη θητεία του στην προεδρία, θα αντιπαρατεθεί με την μειοψηφία που ήδη με αφορμή το θέμα αυτό εξαπολύει τα πυρά της, αναφέροντας πως σε ένα δίκαιο αίτημα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, “βλέπουμε άναυδοι την προσπάθεια του προεδρείου να εντάξει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων”. Αναφέρουν δηλαδή πως αφενός το αίτημα υποβάλλεται χωρίς τις άλλες δικαστικές ενώσεις και αφετέρου “με σχετική ανακοίνωση, το προεδρείο περιχαρές ανακοινώνει την συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τους δικαστικούς λειτουργούς, όσο και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, διότι πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη. Σε Δελτίο Τύπου της που ακολούθησε, η ΑΔΕΔΥ, υιοθετώντας κοινά επιχειρήματα και φρασεολογία, ζητά την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μνημονεύοντας την ΕνΔΕ”.

Ήδη μάλιστα τα πεδία αντιπαράθεσης ήταν πολλά με την μειοψηφία να τα μνημονεύει στη σχετική ανακοίνωση:

– “Τώρα βρισκόμαστε μπροστά, όχι μόνο σε μία αλλαγή στρατηγικής, αλλά στην σαφή προσπάθεια του προεδρείου να μεταβάλει τον χαρακτήρα της Ένωσης και να την μετατρέψει σε συνδικαλιστικό σωματείο και υποκείμενο της πολιτικής διαπάλης στη χώρα. Το προεδρείο συνειδητά επέλεξε την μοναχική πορεία της Ένωσης στην διεκδίκηση αιτημάτων που αποτελούν κοινό τόπο και των λοιπών δικαστικών ενώσεων, στρέφοντας την πλάτη στους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, εντάσσοντας την Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της σε θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δεν ανήκουμε”.

– “Το ίδιο σενάριο παρακολουθήσαμε τόσο με την υπόθεση της χορήγησης άδειας σε καταδικασμένο για τρομοκρατικές πράξεις, όσο και με το ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων εν μέσω πανδημίας, αν και ο κος Σεβαστίδης ζητούσε μετ’ επιτάσεως την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω αυτής”.

– “Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες έχουν σαφέστατα χαρακτηριστικά ανάληψης πολιτικής δράσης και η εκφορά δημοσίου λόγου, αρμόζοντος στους μετέχοντες στην πολιτική αντιπαράθεση, όχι όμως σε εν ενεργεία Δικαστή, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά απόπειρα εργαλειοποίησης της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης”. Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων

Η ανακοίνωση

“Με αφορμή ένα ορθό και δίκαιο αίτημα, αυτό της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, που είχαμε θέσει εγκαίρως, από το έτος 2019, στο διοικητικό συμβούλιο, όταν ο πρόεδρος της ΕνΔΕ επιδιδόταν σε πρακτικές οξέος διχασμού με σκοπό την κατάληψη της Ένωσης και την απαξίωση κάθε αντίθετης άποψης, βλέπουμε άναυδοι την προσπάθεια του προεδρείου να εντάξει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων. Με σχετική ανακοίνωση, το προεδρείο περιχαρές ανακοινώνει την συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τους δικαστικούς λειτουργούς, όσο και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, διότι πρόκειται για έναν φόρο που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη. Σε Δελτίο Τύπου της που ακολούθησε, η ΑΔΕΔΥ, υιοθετώντας κοινά επιχειρήματα και φρασεολογία, ζητά την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μνημονεύοντας την ΕνΔΕ.

Η Ένωσή μας, στην πορεία της των πενήντα και πλέον ετών ως ΕΝΩΣΗ προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, υπηρέτησε τις καταστατικές αρχές και τους καταστατικούς σκοπούς της, βασισμένη στο συνταγματικό ρόλο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών ως αμέσων οργάνων του κράτους και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Λειτουργών της. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά, όχι μόνο σε μία αλλαγή στρατηγικής, αλλά στην σαφή προσπάθεια του προεδρείου να μεταβάλει τον χαρακτήρα της Ένωσης και να την μετατρέψει σε συνδικαλιστικό σωματείο και υποκείμενο της πολιτικής διαπάλης στη χώρα. Το προεδρείο συνειδητά επέλεξε την μοναχική πορεία της Ένωσης στην διεκδίκηση αιτημάτων που αποτελούν κοινό τόπο και των λοιπών δικαστικών ενώσεων, στρέφοντας την πλάτη στους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, εντάσσοντας την Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της σε θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δεν ανήκουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε θεατές τέτοιων εκτροπών από το προεδρείο του κου Σεβαστίδη. Το ίδιο σενάριο παρακολουθήσαμε τόσο με την υπόθεση της χορήγησης άδειας σε καταδικασμένο για τρομοκρατικές πράξεις, όσο και με το ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων εν μέσω πανδημίας, αν και ο κος Σεβαστίδης ζητούσε μετ’ επιτάσεως την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω αυτής. Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες έχουν σαφέστατα χαρακτηριστικά ανάληψης πολιτικής δράσης και η εκφορά δημοσίου λόγου, αρμόζοντος στους μετέχοντες στην πολιτική αντιπαράθεση, όχι όμως σε εν ενεργεία Δικαστή, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά απόπειρα εργαλειοποίησης της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης.

Μπροστά σε αυτόν τον εκτροχιασμό πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς αναλαμβάνουμε την δική μας ευθύνη και καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανακόψουν αυτή την πορεία που νομοτελειακά οδηγεί στην ποδηγέτηση της Ένωσής μας και συνιστά πλήγμα στην συνταγματική θέση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της.

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Δημήτριος Φούκας, Πρ.Πρωτοδικών, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ