Eurostat: Οι Βόρειοι κάνουν διακοπές στο Νότο και οι Νότιοι… μένουν σπίτι στις διακοπές

Η οικονομική κρίση που μαστίζει το νότο αποτυπώνεται με εξαιρετική ευκρίνεια στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για τις διακοπές των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία EuroStat, οι κάτοικοι των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης όχι μόνο πηγαίνουν διακοπές τουλάχιστον μία εβδομάδα το καλοκαίρι αλλά εμφανίζονται να ταξιδεύουν συχνά , τόσο που κερδίζουν μία θέση […]

NEWSROOM
Eurostat: Οι Βόρειοι κάνουν διακοπές στο Νότο και οι Νότιοι… μένουν σπίτι στις διακοπές

Η οικονομική κρίση που μαστίζει το νότο αποτυπώνεται με εξαιρετική ευκρίνεια στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για τις διακοπές των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία EuroStat, οι κάτοικοι των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης όχι μόνο πηγαίνουν διακοπές τουλάχιστον μία εβδομάδα το καλοκαίρι αλλά εμφανίζονται να ταξιδεύουν συχνά , τόσο που κερδίζουν μία θέση σε αυτούς “που έχουν ροπή να ταξιδεύουν” όπως αναγράφεται σε μία από τις επίσημες εκθέσεις.

Ασφαλώς βέβαια οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αντιτείνει στην αλγοριθμικού τύπου νίκη της βόρειας Ευρώπης πως από μία ποιοτική ανάλυση και συγκριτικά στοιχεία προκύπτει αβίαστα πως “δεν είναι αυτό που νομίζεις! Και οι Νότιοι έχουν ροπή… Λεφτά δεν έχουν!”

Οι Νότιοι κάνουν διακοπές στα σπίτια τους

Σύμφωνα με την EuroStat στην Ελλάδα το ποσοστό των κατοίκων της που δεν μπορούν να πάνες διακοπές μακριά από το σπίτι τους για το 2018 καταγράφεται , στα υψηλότερα της Ευρώπης, στο 51%.

Η Ελλάδα εμφανίζει επίσης και ένα ακόμη χαρακτηριστικό σε σχέση με τις υπόλοιπες, καθώς παρουσιάζει αύξηση στο ποσοστό εκείνων που δεν έχουν δυνατότητα διακοπών, από 49% το 2013 σε 51% το 2018. Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των capital controls, το 2015, το ποσοστό είχε ξεπεράσει το 53%.

Υψηλά ποσοστά επίσης καταγράφουν η Ρουμανία, με ποσοστό σχεδόν 60%, η Κροατία και η Κύπρος με ποσοστά που είναι αντίστοιχα σχεδόν με τα ελληνικά. Η Βουλγαρία από υψηλά ποσοστά πριν μερικά χρόνια, αντίστοιχα με την Ρουμανία, έχει φθάσει να κινείται γύρω στο 40% .

Οι επόμενες χώρες του Νότου που ακολουθούν στην στατιστική λίστα είναι η Ιταλία με ποσοστό εκείνων που περνούν τι διακοπές τους σπίτι 43,7% και η Πορτογαλία με 41,3% το οποίο την τελευταία πενταετία εμφανίζει πτωτική τάση. Τέλος την λίστα των φτωχών συμπληρώνει η Ισπανία με ποσοστό 34,2%.

Και οι Βόρειοι κάνουν διακοπές στο Νότο

Από τις χώρες του Βορρά, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο εμφανίζουν το χαμηλότερο ποσοστό κατοίκων που δεν πάνε διακοπές το οποίο για το 2017 ήταν 9,7% και 10,9% αντίστοιχα. Θεαματική μείωση ποσοστών εμφανίζει η Πολωνία που από 60% το 2013 έχει φθάσει στο 34,6%. Οι υπόλοιπες χώρες κυμαίνονται σε διάφορα ποσοστά που ωστόσο δεν είναι αντίστοιχα με τις χώρες του Νότου.

Η Στατική Αρχή εκτιμά ότι εντός ΕΕ των 28, το 2017 υπήρχαν περισσότερα από 656 χιλιάδες τουριστικά καταλύματα και ότι συνολικά οι διαθέσιμες κλίνες είναι πάνω από 31,5 εκατομμύρια από τις οποίες τις περισσότερες διαθέτει η Γαλλία με 5,1 εκατομμύρια και η Ιταλία με 5 εκατομμύρια. Στην κατάταξη ακολουθούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γερμανία.

Βασίλισσα των διανυκτερεύσεων για το 2017 έχει ανακηρυχθεί η Ισπανία η οποία κερδίζει και ως ο συνηθέστερος προορισμός, με 306 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Περισσότερες από τις 7 στις 10 από τις εν λόγω διανυκτερεύσεις στην Ισπανία ήταν συγκεντρωμένες σε τρεις περιφέρειες: Canarias (Κανάριοι Νήσοι), Illes Balears (Βαλεαρίδες Νήσοι) και Cataluña (Καταλονία).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται δεύτερο για το 2017 με 213 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και ακολουθεί η Ιταλία με 211 εκατομμύρια

Οι λιγότερο συνήθεις προορισμοί ήταν το Λουξεμβούργο και η Λετονία. Η επίδραση του μεγέθους των εν λόγω κρατών μελών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των στοιχείων αυτών.

Το 2017 το 62,0 % του πληθυσμού της ΕΕ των 28, ηλικίας 15 ετών και άνω, πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα τουριστικό ταξίδι για προσωπικούς σκοπούς στη διάρκεια του έτους. Και πάλι ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε από 26,8 % στη Ρουμανία έως 91,3 % στη Φινλανδία.

Το Λουξεμβούργο εμφανίζεται και πάλι να έχει μόνιμους κατοίκους με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό ανά κάτοικο (26,1 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο το 2017) και ακολουθούν η Σουηδία (21,4 διανυκτερεύσεις) και η Κύπρος (19,9 διανυκτερεύσεις).

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι μόνιμοι κάτοικοι της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο το 2017 λιγότερο από μία διανυκτέρευση στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr