Ευλογιά των πιθήκων: Λήξη συναγερμού – Αρνητικός ο Μαροκινός που νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για τουρίστα ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης και όταν διαπίστωσε ότι είχε εξανθήματα σε όλο του το σώμα μετέβη στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ.
Ευλογιά των πιθήκων: Λήξη συναγερμού στη Θεσσαλονίκη καθώς διαπιστώθηκε πως ο 61χρονος που θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα και που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου νοσούσε τελικά από ανεμοβλογιά.
Πρόκειται για τουρίστα από το Μαρόκο, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης και όταν διαπίστωσε ότι είχε εξανθήματα σε όλο του το σώμα μετέβη στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ.
Τρόποι μετάδοσης
Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο), μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα, μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).
«Πρόβλημα θα υπάρχει αν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που βήχει έντονα, καθώς τα σταγονίδια μπορεί να έρθουν στο πρόσωπό μας. Αν καθίσουμε κάπου ή ακουμπήσουμε που πριν καθόταν κάποιος με σπυριά ανοιχτά στο σώμα του, τα οποία είναι ιδιαίτερα μολυσματικά» αναφέρει η κ. Λινού. Δεν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα, δεν φοράμε τα ρούχα άλλου, δεν ξαπλώνουμε σε ένα κρεβάτι που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι άλλαξαν τα σεντόνια και δεν καθόμαστε σε χώρους με γυμνά πόδια και χέρια.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες.
Στην Ελλάδα, αναφέρει η κ. Λινού δεν έχουμε κρούσματα, επομένως, θεωρούμε ότι καμία επιφάνεια δεν είναι μολυσμένη. Αν όμως εντοπιστεί κρούσμα τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο βασικός κανόνας είναι φοράμε μάσκα όταν είμαστε πολύ κοντά με κάποιους, να πλένουμε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό. «Οι μάσκες και τα αντισηπτικά βοηθάνε, αλλά αν έχουμε ακάλυπτα μέρη του σώματος, λόγω καλοκαιριού πρέπει να προσέχουμε ο ιός μεταδίδεται και από το δέρμα», υπογραμμίζει η καθηγήτρια.
Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα
«Μετάδοση δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της επώασης, αλλά όταν βγουν τα πρώτα σπυράκια που καμιά φορά τα πρώτα εμφανίζονται μέσα στο στόμα και το πρόσωπο. Τότε έχουμε μετάδοση», σημειώνει η κ. Λινού.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, τα σημάδια από το πρόσωπο δεν φεύγουν ποτέ. Οποιοδήποτε εξάνθημα πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή. Επίσης στα συμπτώματα καταγράφεται ο πολύ υψηλός πυρετός και διογκωμένοι λεμφαδένες και αυτό διαφοροποιεί την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά. Η κ. Λινού υπογραμμίζει ότι δεν είναι απλή αρρώστια, έχει θνητότητα 1 με 10%, ανάλογα με τις συνθήκες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και με ποιο εμβόλιο – Η απόφαση της Επιτροπής Ευλογιά των πιθήκων: Τι είπε ο ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του ιού που εξαπλώνεται στον πλανήτη Τζανάκης για ευλογιά των πιθήκων: Προφύλαξη με ατομική υγιεινή και καλό ψήσιμο του κρέατος – ΒΙΝΤΕΟ Ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάει και ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr