“Ευρωκαμπάνα” προ των πυλών: Προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν δικαιώνει τους δικηγόρους για την ανάγκη αύξησης του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ
“Η κυβέρνηση αγνόησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του δικηγορικού σώματος. Με την αδράνειά της εκθέτει τη χώρα σε κυρώσεις” λέει η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων.
Καμπανάκι σήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα για τη μη πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας σχετικά με το καθεστώς επέκτασης του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ.
Γεγονός που όπως επισημαίνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είχε επισημανθεί εδώ και μήνες τόσο εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών, όσο και δια ζώσης στη συνάντηση του περασμένου Ιουλίου 2024 με τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα, από τον οποίο ζητά με επιστολή της νέα συνάντηση μετά τις ενέργειες από την Κομισιόν.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις του δικηγορικού σώματος για την επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του καθεστώτος ΦΠΑ και αύξησης του ορίου απαλλαγής από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αγνόησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του δικηγορικού σώματος για ένα δικαιότερο καθεστώς ΦΠΑ, αλλά με την αδράνειά της εκθέτει τη χώρα σε κυρώσεις από την ΕΕ, καθώς σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης διμήνου από την προειδοποιητική επιστολή θα εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Υπενθυμίζουμε ότι το ισχύον όριο των 10.000 ευρώ είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.» σημειώνεται.
Και υπογραμμίζεται πως «ειδικώς στην περίπτωση των δικηγορικών υπηρεσιών η αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ συναρτάται με την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και δη των πλέον αδύναμων οικονομικά στη Δικαιοσύνη».
Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: «Η κυβέρνηση να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία»
Η Ολομέλεια καλεί «την Κυβέρνηση να ενσωματώσει άμεσα την οδηγία στο εθνικό δίκαιο και υιοθετώντας την πρότασή μας για αύξηση του ορίου απαλλαγής» και ήδη απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, ζητώντας την άμεση συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί το θέμα αυτό μετά την ανωτέρω εξέλιξη.
«Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε για τη συμμόρφωση της Χώρας προς τις διατάξεις του Ενωσιακού Δικαίου στο θέμα του ΦΠΑ» αναφέρεται.
Και η Ολομέλεια παραπέμπει στην επιστολή της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη δύνανται να καθορίζουν διαφορετικά όρια για διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα όρια δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 85.000 ευρώ ή το αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα. Με το άρθρο 3 της ίδιας Οδηγίας προβλέπεται, ότι «Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς το άρθρο 1 της παρούσας οδηγίας. Ανακοινώνουν χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων. Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2025».
Η επιστολή της Ολομέλειας και οι διαπιστώσεις της Κομισιόν
«Στις 31 Ιανουαρίου 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης λόγω της μη κοινοποίησης από τα κράτη μέλη των μέτρων που έλαβαν για τη μεταφορά οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ανάμεσα στις αποφάσεις αυτές ευρίσκεται και η διαπίστωση μη ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Οδηγία 2020/285 σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και της Οδηγίας 2022/542 που αφορά τη δυνατότητα επιβολής μηδενικού συντελεστή σε ορισμένες κατηγορίες παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών» υποστηρίζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ειδικά, όπως τονίζεται, «ως προς την Οδηγία 2020/285, έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη σημαντικής αύξησης του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ από τις 10.000 που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό καθεστώς, εντάσσονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς είναι τα ακαθάριστα έσοδα από την παράδοση αγαθών και παροχή υπηρεσιών να μην υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως».
Σημειώνεται ότι, στην απόφασή της η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ [οδηγία (ΕΕ) 2022/542]».
Έρχονται νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει «ικανοποιητική απάντηση»
Και προσθέτει: «Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη οι ειδικοί ανά χώρα συντελεστές ΦΠΑ, οι επονομαζόμενες «παρεκκλίσεις», και εξασφαλίζεται έτσι η ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την Ένωση. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr