Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία
Η απάντηση της μετά τις καταγγελίες που υπέβαλλε η ΕνΔΕ για τη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) βρέθηκε η γραπτή αναφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), που είχε υποβάλλει με την καταγγελία περί μεθοδευμένης απαξίωσης των Δικαστικών Ενώσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για μη συμμετοχή της σε νομοπαρασκευαστικές και άλλες επιτροπές.
Με ανακοίνωσή της, η ΕνΔΕ αναφέρει πως κατά τη Γενική Συνέλευση της EAJ ένα από τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε «την κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώθηκε μετά την στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις Επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ΕνΔΕ εκπροσωπήθηκε από την Α’ Αντιπρόεδρο κ. Αικατερίνη Ντόκα και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κ. Γεώργιο Κασίμη, που παρέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τους ισχυρισμούς της Ένωσης και τη στάση του Υπουργείου.
«Οι Ευρωπαίοι Δικαστές θεωρούν απειλή για την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της. Το Ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών ήταν ομόφωνο και δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσής μας» σημειώνει η ΕνΔΕ η οποία θα κοινοποιήσει το ψήφισμα στον πρωθυπουργό.
«Καλείται πλέον ο Πρωθυπουργός της Χώρας, στον οποίο κοινοποιούμε το Ψήφισμα, να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές Αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον την διεθνή καταδίκη της Χώρας» καταλήγει η Ένωση.
Το Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, όπως παρουσιάζεται από την ΕνΔΕ, είναι το ακόλουθο:
«Το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 της Συνθήκης). Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών – όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος -, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πόσο μάλλον όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ελλάδα θα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».
Αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Εκτίθεται η χώρα
«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την στάση της, εκθέτει διεθνώς τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία» ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Χαρακτήρισε «κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα αποτελεί το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αποτελεσματική, άμεση και χωρίς εξαιρέσεις συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στη εκκρεμή νομοπαρασκευαστική διαδικασία σύνταξης των νέων δικαστικών κωδίκων, από την οποία τις έχει αποκλείσει».
Όπως σημειώνει, το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αφήνει εκτεθειμένο προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, είχε υπεραμυνθεί των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις θα ερωτηθούν, εκ των υστέρων, για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στους υπό επεξεργασία δικαστικούς κώδικες.
Και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης προσθέτει πως η κυβέρνηση «οφείλει αμέσως να αποκαταστήσει την θεσμική τάξη και να συμπεριλάβει τις δικαστικές ενώσεις στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία όλων των νομοθετημάτων που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».
Στην ανάγκη «ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τον θεσμικό κατήφορο πριν δημιουργήσει στη χώρα συνθήκες θεσμικής εκτροπής» αναφέρεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.
«Η σημερινή είδηση για την σκληρή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης δυστυχώς ούτε μεμονωμένο περιστατικό είναι, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο μακρόσυρτο σίριαλ «Δεξιά Και Κράτος Δικαίου», ένα κακοπαιγμένο σίριαλ που οδηγεί στην εγκαθίδρυση του μοντέλου Βίσεγκραντ στη χώρα μας» λέει σε ανακοίνωσή του.
«Η εχθρική πολιτική της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Κράτος Δικαίου και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, ακραία ακόμη και για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ως τμήμα της οποίας αρέσκεται να αυτοπροδιορίζεται, δεν είναι, ποτέ δεν ήταν μια αντιπολιτευτική υπερβολή. Είναι μια στρατηγική που βρισκεται σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα εγκαθίδρυσης του λεγόμενου Επιτελικού Κράτους, και μετρά ήδη τα πρώτα της «θύματα», με κορυφαίο ανάμεσά τους την εισαγγελέα κα Ε. Τουλουπάκη» προσθέτει.
«Η ανοιχτή πλέον έκφραση ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών δεν εκθέτει απλά τη χώρα στα μάτια της Δημοκρατικής Ευρώπης, αλλά επιβεβαιώνει με επίσημο τρόπο τις ανησυχίες που ήδη εκφράζονται ανοιχτά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Επιτροπές του, ανησυχίες που συζητούνται πλέον ανοιχτά» σημειώνει.
Και καταλήγει: «Η Ελλάδα θα παραμείνει Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και δεν θα επιτρέψει να παραγκωνιστεί η Δικαιοσύνη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
José Igreja Matos: Ένα νέο νόημα για την Ελπίδα – Το Ταμείο Πρόνοιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών Στενιώτη κατά Σεβαστίδη part 2: “Διερωτήθηκε, άραγε, πόσο ευάλωτα ήταν τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της θέσης του «Έλληνα μετανάστη – εγκληματία»”; Σεβαστίδης κατά Στενιώτη: “Γνήσιοι δημαγωγοί” με “εθνικιστικές κορώνες” που “θυμίζουν έντονα αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού” Βόμβες Χρ. Σεβαστίδη για “νομοθετική κουρελού” των Ποινικών Κωδίκων και κατά της Ένωσης Εισαγγελέων για τα περί “παραβατικότητας των μεταναστών” Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: Συνέδριο για τον νέο Ποινικό Κώδικα – Οι απόψεις για τις αλλαγές – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr