Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων: Οι απολαβές των εργαζόμενων στην Ελλάδα και άλλες 5 χώρες χαμηλότερες από ότι πριν 10 χρόνια
Οι απολαβές των εργαζομένων σε 6 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά μέσο όρο από πριν από δέκα χρόνια, ενώ σε άλλες 3 χώρες της ΕΕ οι μισθοί έχουν σχεδόν παγώσει την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ETUC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Συγκεκριμένα νέα στοιχεία […]
Οι απολαβές των εργαζομένων σε 6 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά μέσο όρο από πριν από δέκα χρόνια, ενώ σε άλλες 3 χώρες της ΕΕ οι μισθοί έχουν σχεδόν παγώσει την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ETUC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.
Συγκεκριμένα νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ETUI που ανήκει στο ETUC) δείχνουν ότι τα οι μέσες απολαβές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κροατία και την Κύπρο ήταν χαμηλότερες το 2019 από ό, τι το 2010. Ως απολαβές ο ETUC ορίζει την “πραγματική αποζημίωση ανά εργαζόμενο”, δηλαδή την αμοιβή, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης του εργοδότη και παροχές ανά υπάλληλο προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό.
Τα μέσα πακέτα αμοιβών, προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των παροχών αμοιβής), μειώθηκαν το 2010-19 κατά:
15% στην Ελλάδα
7% στην Κύπρο
5% στην Κροατία
4% στην Ισπανία
4% στην Πορτογαλία
2% στην Ιταλία
Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι μέσες απολαβές σχεδόν πάγωσαν με μόλις πάνω από μηδενικές αυξήσεις κατά την τελευταία δεκαετία σε:
Φινλανδία (0,1%),
Βέλγιο (1,5%)
Κάτω Χώρες (1,5%).
“Οι εργαζόμενοι σε έξι χώρες της ΕΕ είναι χειρότεροι απ΄ ότι πριν από 10 χρόνια”, δήλωσε η Esther Lynch, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC. “Οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν μιλάνε για τη λεγόμενη ανάκαμψη, αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει για εκατομμύρια εργαζόμενους σε πολλές χώρες της ΕΕ”, αναφέρει. “Η ΕΕ πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να προωθήσει την αύξηση των ημερομίσθιων και των κατώτατων μισθών και να υποστηρίξει ισχυρότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ”, καταλήγει.
Το ETUC σημειώνει πως “ακόμη και σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις στις οικονομίες χαμηλών μισθών δεν οδήγησαν τους εργαζόμενους στις χώρες αυτές να επιτύχουν δίκαιους ή αξιοπρεπείς μισθούς”.
Πηγή: real.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr