Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- 2022: Περίπου 1.000 προσφυγές και προσωρινά μέτρα από πρόσφυγες και μετανάστες κατά Ελλάδος- Καταδίκη της Τουρκίας για επαναπροώθηση Σύριου
Έλληνας δικηγόρος υπέβαλλε στις 9 Αυγούστου το αίτημα δικαστικής προστασίας των 38 στον Έβρο – Τι λέει το δικαστήριο- Περίπου 1.000 τέτοιες προσφυγές και προσωρινά μέτρα από την αρχή του έτους- Τι αποφάσισε το ΕΔΔΑ για παλαιότερη επαναπροώθηση Σύριου στην πατρίδα του
Επαναπροωθήσεις μεταναστών: Μια σειρά προσφυγών και προληπτικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την αρχή του 2022, που πλησιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες τις 1.000 και υποβάλλονται από Έλληνες δικηγόρους τις περισσότερες φορές, αποκαλύπτουν πηγές του ΕΔΔΑ με αφορμή την υπόθεση των 38 στον Έβρο όπου έχασε τη ζωή του ένα μικρό κοριτσάκι.
Οι αιτήσεις και οι αποφάσεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα προληπτικών μέτρων προστασίας και παροχής βοήθειας και το αξιοσημείωτο είναι πως πολλές φορές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποβάλλονται πριν εισέλθουν στη χώρα οι αιτούντες. Αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, καταδεικνύει πέραν των άλλων και μια πρακτική, την οποία ερμηνεύουν ως εξής: Οι πρόσφυγες και μετανάστες ωθούνται , πολλές φορές με απειλές και βία προς την Ελλάδα. Τους παραλαμβάνουν λαθροδιακινητές εν συνέχεια, ως αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβάλλονται οι αιτήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εκδίδονται αποφάσεις λήψης μέτρων προσωρινής προστασίας . Χαρακτηριστικό είναι επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως οι αιτήσεις πολλές φορές υποβάλλονται πριν οι αιτούντες βρεθούν στα χέρια και την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.
6 Σεπτεμβρίου
Ο όγκος αυτών των αποφάσεων και αιτήσεων είναι η αιτία της σύγχυσης για την ύπαρξη ή όχι των εν λόγω αποφάσεων που αποκάλυψε ο πρώην ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος. Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις δεν αναρτώνται στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η ύπαρξη της απόφασης επιβεβαιώνεται απο την επιστολή του δικαστηρίου προς τις ελληνικές αρχές (το ΝΣΚ) με τις οποίες ζητούσε τη ληψη μέτρων βοήθειας (ανθρωπιστικής και ιατρικής) καθώς και απαντήσεις έως τις 16 Αυγούστου. Ο οριστικός φάκελος θα πρέπει να κλείσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου.
Καταδίκη επαναπροώθησης
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέναντι στις επαναπροωθήσεις είναι η απόφαση Akkad κατά Τουρκίας, για την επαναπροώθηση τότε 19χρονου Σύριου παρά τον κίνδυνο δίωξης που αντιμετώπιζε στην χώρα του λόγω του εμφύλιου πολέμου. Το δικαστήριο διαπίστωσε πολλαπλή παραβίαση της ΕΣΔΑ (όπως αναφέρει το echrcaselaw.com) απο την Τουρκία και την καταδίκασε σε 9.750 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για έξοδα. Η πρόσφατη απόφαση αναφέρει πως ο νεαρός Σύριος το 2018 στην προσπάθεια του να εισέλθει στην Ελλάδα μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων συνελήφθη από Τούρκους αξιωματικούς. Κρατήθηκε παράνομα για 2 μέρες, υπέγραψε σε μη κατανοητή για αυτόν γλώσσα έγγραφο οικειοθελούς επιστροφής στη χώρα του, παραιτήθηκε ακουσίως των δικαιωμάτων του για άσκηση ένδικων βοηθημάτων και μεταφέρθηκε στη Συρία δεσμευμένος με χειροπέδες. Στο τουρκικό κράτος δεν προβλέπονταν άσκηση ένδικων βοηθημάτων για αποζημίωση λόγω της παράνομης κράτησης του. Άσκησε προσφυγή για πολλαπλές παραβιάσεις της ΕΣΔΑ.
Το Δικαστήριο δέχτηκε, παρά τις αντίθετες απόψεις της τουρκικής Κυβέρνησης, ότι ο προσφεύγων δεν είχε παραιτηθεί εν γνώσει του και συνειδητά από την προστασία που του παρείχε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και ότι μέχρι την απομάκρυνσή του στη Συρία, είχε στερηθεί την ελευθερία του. Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι κατά τη μεταφορά του με λεωφορείο από την Αδριανούπολη στο Hatay/Reyhanlı, είχε δεθεί με χειροπέδες.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ο προσφεύγων αντιμετώπισε πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης γιατί απελάθηκε στην χώρα του παρά του ότι του είχε χορηγηθεί καθεστώς επικουρικής προστασίας. Επίσης το προδιατυπωμένο έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης δεν ήταν κατανοητό σε αυτόν σε γλώσσα που γνώριζε. Συνεπώς οι εθνικές αρχές τον είχαν εκθέσει, έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων, σε κίνδυνο κακομεταχείρισης.
Ακολούθως το Δικαστήριο σημείωσε ότι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί στον προσφεύγοντα την ευκαιρία να κάνει χρήση των παρεχόμενων ενδίκων βοηθημάτων που προβλέπονταν στο τουρκικό δίκαιο προκειμένου να αμφισβητήσει την αναγκαστική επιστροφή του στη Συρία.
Τέλος το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων είχε στερηθεί την ελευθερία του από τη στιγμή της σύλληψής του στα ελληνικά σύνορα μέχρι την απομάκρυνσή του στη Συρία. Σημείωσε ότι οι νομικές εγγυήσεις που προβλέπονταν στο εσωτερικό δίκαιο σε σχέση με την κράτηση ατόμων που αντιμετωπίζουν απέλαση δεν είχαν εφαρμοστεί .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο… κάδρο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων 4 κρατικές αρχές: Επίπληξη και πρόστιμα για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων self tests Λύτρας για δολοφονία Άλκη: O κάθε κατηγορούμενος πρέπει να τιμωρηθεί ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής του Βελεστίνο: Αμερικανίδα φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από 40χρονο που τη φιλοξενούσε Λύση στο τεράστιο πρόβλημα στέγασης των Δικαστηρίων στη Ρόδο – Εγκαθίστανται στο ανακαινισμένο κτίριο του ΚτηματολογίουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr