Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης: Τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά.
Στη δέσμευση ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες», προχώρησε ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς.
Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε το Σάββατο η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.
Οι έρευνες διενεργούνται τόσο στην ουκρανική επικράτεια, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να σωθούν από τη σύρραξη, εξήγησε ο επίτροπος Δικαιοσύνης.
Τόνισε ωστόσο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συγκεντρωθούν σωστά, καθώς «αν περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ή ψευδείς ειδήσεις, θα πρόκειται για καταστροφή».
Ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία
Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες παραβιάσεις από στρατεύματα που ανήκουν στη Ρωσία στην περιοχή του Κιέβου που σύμφωνα με την Ουκρανία αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
Πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Ουκρανία και υποστηρίχθηκε από άλλες 50 χώρες θα αναθέσει την εντολή στη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Έρευνας να ερευνήσει συμβάντα στις περιοχές γύρω από το Κίεβο που είχαν καταληφθεί προσωρινά από ρωσικά στρατεύματα. Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους.
“Οι περιοχές… που τέθηκαν υπό ρωσική κατοχή στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο έχουν υποστεί τις πιο φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε στο Συμβούλιο η Εμίνε Ντζαπάροβα, πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την πιθανότητα διεξαγωγής έρευνας για εγκλήματα πολέμου.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η θέση της είναι κενή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκινά η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή – Στο εδώλιο ο στρατιώτης Βαντίμ Σισιμαρίν – ΒΙΝΤΕΟ Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Στο σκαμνί Ρώσος στρατιώτης ΟΗΕ: Ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου – Η έκθεση που “καίει” τη ΜόσχαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr