Fast track δίκες: Τα νέα όρια ορισμού εκδίκασης υποθέσεων και έκδοσης αποφάσεων – Οι ποινές σε δικαστές και διαδίκους για καθυστερήσεις

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί άμεσα το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για να τεθεί σε ισχύ από το νέο δικαστικό έτος.

NEWSROOM
Fast track δίκες: Τα νέα όρια ορισμού εκδίκασης υποθέσεων και έκδοσης αποφάσεων – Οι ποινές σε δικαστές και διαδίκους για καθυστερήσεις

«Γκάζι» πατάει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις αλλαγές να έχουν επεξεργαστεί από την αρμόδια επιτροπή εργασίας, αποτελούμενη από δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους του υπουργείου υπό την προεδρία του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα.

Βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, τόσο με τη σύντμηση των διαδικασιών για τον ορισμό δικασίμων από την επίδοση των αγωγών, όσο και εκείνων για την εκδίκαση των υποθέσεων. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί προς διαβούλευση και να ψηφιστεί ώστε να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Μίνα Μουστάκα, ο στόχος είναι μέσα σε έξι μήνες να μπορούν να συζητούνται οι αγωγές και μέσα σε λιγότερες από 700 μέρες να έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, στον μισό χρόνο από αυτόν που απαιτείται σήμερα.

Και όπως αναφέρεται αποτελεί το θεσμικό εργαλείο για την ταχύτερη εκδίκαση αστικών υποθέσεων μειώνοντας δραστικά και τον χρόνο που μεσολαβεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι τη συζήτησή της, αλλά και τον χρόνο από τη συζήτηση μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την οποία μέχρι τώρα οι διάδικοι χρειάζεται να περιμένουν επί μακρόν, κάποιες δε φορές για χρόνια.

Fast track δίκες: Οι… ποινές για κωλυσιεργία σε δικαστικούς λειτουργούς

Στο πλαίσιο των αλλαγών καθοριστικό ρόλο για την επιτάχυνση φέρεται να παίξουν οι προβλέψεις για ποινές σε διαδίκους και δικαστές. Ειδικότερα, όπως έγραψε το dikastiko.gr, το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θέτει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, επ’ απειλή μάλιστα αυτόματης πειθαρχικής διαδικασίας που ξεκινά με ενημέρωση του Προέδρου του Αρείου Πάγου για τους δικαστές στις πολιτικές υποθέσειςΣύμφωνα με το σχέδιο τα νέα όρια όπως προσδιορίζονται στο υπό διαμόρφωση άρθρο 307 ΚΠολΔ έχουν ως εξής:

-Στην τακτική και τις ειδικές διαδικασίες η οριστική απόφαση εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης. Στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη συζήτηση. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εντός ενός (1) μήνα από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο αν ο δικαστής διαπιστώσει πως δεν προλαβαίνει, τότε ενημερώνει στους 5 μήνες τον προϊστάμενό του για τους λόγους της καθυστέρησης αν πρόκειται για την τακτική και τις δικές διαδικασίες, στους 3 μήνες στην εκουσία δικαιοδοσία και στις 20 μέρες για τα ασφαλιστικά μέτρα. Οφείλει δε να δηλώσει το επιπλέον διάστημα που θα απαιτηθεί για την έκδοσή της

Όμως πλέον αμέσως εκκινεί και η πειθαρχική διαδικασία:

Α) Ο προϊστάμενος του δικαστηρίου υποχρεούται να διαβιβάσει το εν λόγω έγγραφο στον Άρειο Πάγο, ενώ το δικαστήριο οφείλει να ενημερώσει τους διαδίκους για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης που τους αφορά, τον χρόνο στον οποίο προβλέπεται η έκδοσή της κατά τη δήλωση του δικαστή, καθώς και τους λόγους αυτής.

Β) Μόλις συμπληρωθεί ο απώτατος χρόνος έκδοσης της απόφασης, κατά την παράγραφο 1, και αφού ληφθεί υπόψη η έγγραφη ενημέρωση του δικαστή κατά την παράγραφο 2, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων  επιλαμβάνεται και ερευνά αν είναι δικαιολογημένη η καθυστέρηση. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης, όπως και αν παρήλθε ο πρόσθετος χρόνος που δηλώθηκε, χωρίς να έχει δημοσιευθεί η απόφαση που καθυστερεί, ο δικαστής υποχρεούται να επιστρέψει τη δικογραφία, άλλως αυτή αφαιρείται αμέσως με πράξη του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο ή του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης αυτού.

Και τα οικονομικά «πέναλτι» σε διαδίκους

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» και οι διάδικοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Συγκεκριμένα, στόχος του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι η πλήρης αξιοποίηση του χρόνου της προδικασίας (δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την ημέρα συζήτησης) και όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο να είναι ώριμη για εκδίκαση, ενώ τυχόν τυπικά κενά και παραλείψεις θα μπορούν να έχουν καλυφθεί ύστερα από υπόδειξη του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού.

Για πρώτη φορά μάλιστα σε αυτό το χρονικό στάδιο, ο δικαστής θα μπορεί με μια απλή διάταξη να υποδεικνύει τις ελλείψεις αυτές που αν δεν καλυφθούν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, η αγωγή θα απορρίπτεται, χωρίς να επιβαρύνονται, όπως συμβαίνει τώρα, τα πινάκια των δικαστηρίων. Σε περίπτωση όμως που ο διάδικος εμμείνει στη συζήτηση της αγωγής με τις οποίες ελλείψεις της και τελικά χάσει τη δίκη, τότε θα επιβαρύνεται με ένα πρόσθετο οικονομικό «πέναλτι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr