Φίλιππος Σπυρόπουλος: “Δε συνυπέγραψα τη δήλωση των καθηγητών για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου”

Μέσω επιστολής του στην «Καθημερινή» ξεκαθαρίζει πως «ουδέποτε» συνυπέγραψε την δήλωση των καθηγητών. Αλιβιζάτος: "Πρόκειται για υπαναχώρηση".

NEWSROOM
Φίλιππος Σπυρόπουλος: “Δε συνυπέγραψα τη δήλωση των καθηγητών για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου”

Σε διευκρίνιση σχετικά με τη δήλωση των καθηγητών συνταγματικού δικαίου για τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, προέβη ο καθηγητής κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος, αναφέροντας πως δεν τη συνυπέγραψε. Όπως αναφέρεται στη δήλωση Σπυρόπουλου, η «άποψή του για το θέμα είναι τελείως αντίθετη προς τη δήλωση των συναδέλφων καθηγητών».

Ειδικότερα, μέσω επιστολής του στην «Καθημερινή» ξεκαθαρίζει πως «ουδέποτε» συνυπέγραψε την δήλωση των καθηγητών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

freepik

Η δήλωση Σπυρόπουλου στην Καθημερινή

«Φέρομαι (“Κ” της 12.1.2023, σελ. 4) ότι συνυπέγραψα δήλωση με συναδέλφους καθηγητές του συνταγματικού δικαίου σε σχέση με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 1/2023 που αφορά το γνωστό ζήτημα των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ και της δικαστικής αρχής.

Ουδέποτε συνυπέγραψα τη δημοσιευθείσα δήλωση. Σημειώνω δε ότι η άποψή μου για το ζήτημα είναι τελείως αντίθετη προς τη δήλωση των συναδέλφων καθηγητών.

Μετά τιμής

Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος».

freepik

Αλιβιζάτος: Συνιστά υπαναχώρηση η δήλωση Σπυρόπουλου

Μετά την δήλωσή του, ο καθηγητής Ν.Κ. Αλιβιζάτος, στον οποίο τέθηκε υπ’ όψιν η επιστολή του κ. Σπυρόπουλου, σχολίασε πως «ανέγνωσα προσωπικά την δήλωσή μας στον κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενό της και την προσυπογράφει. Πρόκειται, συνεπώς, για υπαναχώρηση».

freepik

Τι λένε για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου οι συνταγματολόγοι

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, σφοδρή κριτική στη γνωμοδότηση Ντογιάκου ασκούν 16 συνταγματολόγοι σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, επισημαίνοντας πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποπίπτει σε μία σειρά σοβαρών ατοπημάτων.

Μεταξύ αυτών αναφέρουν πως «αρμόδια κατά το Σύνταγμα να διασφαλίζει το απόρρητο, η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τούτο ανά πάσα στιγμή, αυτεπαγγέλτως, ή κατόπιν καταγγελίας και χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί οποιοδήποτε απόρρητο ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Και τονίζουν ότι «είναι άλλο η ενημέρωση του θιγομένου, ύστερα από αίτησή του, και άλλο ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αποβλέπει στην τήρηση της αντικειμενικής νομιμότητας. Αυτό θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης και η περί του αντιθέτου άποψη του κ. Εισαγγελέα, ότι δηλαδή ο εκάστοτε νομοθέτης μπορεί να καθορίζει κατά το δοκούν την έκταση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, δεν έχει το παραμικρό έρεισμα».

eurokinissi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr