Φλωρίδης- Μπούγας παρουσιάζουν τον Δικαστικό Χάρτη – Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι κεντρικές έδρες των Πρωτοδικείων και οι 1.000 ειρηνοδίκες

Επίσημη παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 18 Απριλίου

NEWSROOM
Φλωρίδης- Μπούγας παρουσιάζουν τον Δικαστικό Χάρτη – Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι κεντρικές έδρες των Πρωτοδικείων και οι 1.000 ειρηνοδίκες

Επίσημη “πρεμιέρα” για το νέο Δικαστικό Χάρτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα να παρουσιάζουν σήμερα τις βασικές διατάξεις που φέρνουν ριζική αναδιάρθρωση της δικαστικής δομής στη χώρα, βάσει του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο Δικαστικό Χάρτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 12.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Λάμπρος Μαργαρίτης» (Μεσογείων 96, ισόγειο), με την ηγεσία του υπουργείου να αναφέρεται στις καινοτομίες του Χάρτη, που πέραν των κάποιων αντιδράσεων για τις έδρες των Πρωτοδικείων, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Αυτό εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προβλέποντας πως η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη και η εφαρμογή του θα μειώσει κατά 30%, δηλαδή κατά 450 μέρες, τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, όπως ανέφερε στην καθιερωμένη ανάρτησή του στο facebook. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ιστορική τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που χρηματοδοτείται – όπως είπε – από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο δικαστικός χάρτης της χώρας θα τεθεί σε λειτουργία στις 16/9/2024, δηλαδή με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αφού σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχει δεδομένος χρονικός ορίζοντας εφαρμογής:

-Θα πρέπει έως τις 16/9/2024 να εφαρμοστεί το 40% της μεταρρύθμισης

-Να είναι πλήρως εφαρμοσμένη έως 31/12/2025

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελικό σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή, με επιμέλεια του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του με το νέο δικαστικό έτος. Μικρή εξαίρεση η Αττική, όπου θα λειτουργήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του άμεσα, αλλά ελλείψει κτιριακών εγκαταστάσεων, τα νέα περιφερειακά Πρωτοδικεία (3 τελικά) θα λειτουργήσουν ως τέτοια από το 2026. Το ίδιο θα συμβεί και για τον Πειραιά (2 τελικά Περιφερειακά Πρωτοδικεία).

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Το μέλλον των 1.000 Ειρηνοδικών

Όπως έγραψε το dikastiko.gr αλλαγές όχι μόνον στις έδρες των Πρωτοδικείων και την κατάργηση Ειρηνοδικείων όπως έγραψε το dikastiko.gr αλλά και για τους υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς φέρνει το νομοσχέδιο για το νέο Δικαστικό Χάρτη που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου.

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης τα καταργούμενα Ειρηνοδικεία διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.

Οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων υπάγονται στην κεντρική έδρα των Πρωτοδικείων και ειδικότερα όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου».

Αντιστοίχως, στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς ορίζεται ότι «οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται».

Πώς θα λειτουργεί η ειδική επετηρίδα και η βαθμολογική κατάταξη

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης προβλέπει πως οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες εντάσσονται πλέον σε ειδική επετηρίδα κατά τη σειρά αρχαιότητας που είχαν και η οποία ισχύει παράλληλα με την ισχύουσα γενική επετηρίδα των λοιπών δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.

Σημειώνεται πως εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν έως την κατάργηση των Ειρηνοδικείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί της καθ’ ύλη αρμοδιότητας αυτών, ενώ παράλληλα προβλέπεται η παρακολούθηση υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης, ιδίως στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας.

Βάσει του νομοσχεδίου «μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συμμετέχουν σε συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων, χωρίς ο αριθμός του να δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά σύνθεση. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας».

Η ένταξη των υπηρετούντων Ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και η βαθμολογική αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας γίνεται ως εξής:

α) Οι ειρηνοδίκες Α΄ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών.

β) Οι ειρηνοδίκες Β΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από επτά (7) έως δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας.

γ) Οι ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από τέσσερα (4) έως επτά (7) έτη υπηρεσίας.

δ) Οι ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει έως τέσσερα (4) έτη υπηρεσίας.

“Πρεμιέρα” για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Η ένταξη στη γενική επετηρίδα

Όπως προβλέπει ο νέος Δικαστικός Χάρτης στους υπηρετούντες Ειρηνοδίκες παρέχεται δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους.

Και ειδικότερα αναφέρεται πως «η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ