Folli Follie: Καταθέτουν ομαδική αγωγή 180 επενδυτές
Αγωγή αποζημίωσης από 180 επενδυτές – μετόχους της Folli Follie, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, (ενώ θα πάρουν σειρά και ομολογιούχοι) αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα.
Οι επενδυτές – θύματα της Folli Follie αναμένεται να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί, συνολικού ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ. Στρεφόμενοι κατά παντός υπευθύνου. Δηλαδή της ίδιας της εταιρείας, των βασικών μετόχων, των παλαιών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και των ορκωτών λογιστών που έχουν «σφραγίσει» τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους «εγκλωβισμένους» σε ζημιές επενδυτές, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κινηθούν ομαδικά για να βρουν το δίκιο τους, συγκαταλέγονται και μέτοχοι που αγόρασαν τα «χαρτιά» πριν από 10 και 12 χρόνια.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που τοποθετήθηκαν στα Folli, μετά από την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου. Υποστηρίζοντας ότι πίστεψαν όσα αρχικά έλεγε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, αλλά και οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, από τα οποία και προέκυπτε ότι όλα στα Folli Follie είναι εντάξει και πως σύντομα οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη…
Μάλιστα πέραν τούτων, η εταιρεία είχε σπεύσει να ανακοινώσει και ένα γενναίο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, επιδιώκοντας να μεταδώσει προς τα έξω το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Αντί γι’ αυτό βέβαια και μπροστά στο ογκούμενο κύμα των αποκαλύψεων, η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης και τα «χαρτιά» έγιναν… σερπαντίνες, με ουσιαστικά μηδενική αξία.
Οι κινήσεις της Ένωσης Επενδυτών
Η Ένωση Επενδυτών και ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος (όπως αναφέρει το mononews.gr), περίμεναν μέχρι τώρα να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος της PricewaterhouseCoopers (PwC). Η οποία και έχει αναλάβει να ανασυντάξει τον ισολογισμό της αμαρτωλής εταιρείας, πιστοποιώντας την σημερινή της πραγματική εικόνα. Ωστόσο, η μεγάλη δυστοκία που παρατηρείται, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα συνταχθεί ο νέος ισολογισμός, οδηγούν την Ένωση Επενδυτών στην απόφαση για άμεση κατάθεση της ομαδικής αγωγής. Από την ίδια Ένωση έχει γίνει επίσης και άλλη μία ομαδική δικαστική προσφυγή, για λογαριασμό 56 μετόχων της Folli.
Στις 22 του περασμένου Ιανουαρίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο των Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση παράτασης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της συγκεκριμένης ομάδας των επενδυτών, οι οποίοι έχουν εγείρει απαιτήσεις αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς επενδυτών έχει γίνει ακόμη μία ομαδική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (από 36 μετόχους) η οποία όμως απορρίφθηκε.
Έχουν απομείνει 2.576 μέτοχοι
Η αποκάλυψη του σκανδάλου των Folli έγινε στις 5 Μαΐου του 2018 και η μετοχή συνέχισε να κάνει πράξεις μέχρι και τις 24 του ίδιου μήνα.
Στις 15 συνεδριάσεις που έγιναν μέχρι να ανασταλεί η διαπραγμάτευση, η μετοχή των Folli Follie έχασε το 68,7% της αξίας της, οδηγούμενη από τα 15,34 ευρώ στα 4,80 ευρώ. Με τον συνολικό, συναλλακτικό τζίρο να διαμορφώνεται να διαμορφώνεται σε αυτό το σύντομο διάστημα, στα 100,5 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, στη διάρκεια του Μαΐου του 2018, ο μέσος όρος των μετόχων των Folli αυξήθηκε συνολικά κατά περίπου 10% φτάνοντας στους 8.038. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι βρέθηκαν με χαρτιά των Folli τα πούλησαν (με ζημιές κατά κανόνα) μέχρι και την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής. Γεγονός το οποίο πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου τα οποία δείχνουν ότι εν συνόλω οι μέτοχοι στα χέρια των οποίων υπάρχουν ακόμη μετοχές των Folli Follie είναι 2.576.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr