Folli Follie: Νέα έναρξη της δίκης για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Μετά από συνεχείς αναβολές και στο όριο παραγραφής των αδικημάτων

Η διαδικασία είχε “παγώσει” τον περασμένο Ιούνιο λόγω κωλύματος της Εισαγγελίας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

NEWSROOM
Folli Follie: Νέα έναρξη της δίκης για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Μετά από συνεχείς αναβολές και στο όριο παραγραφής των αδικημάτων

Με πιθανό πλέον το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για τη Folli Follie με κατηγορούμενους της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Η διαδικασία «πάγωσε» για άλλη μία φορά στις 19 Ιουνίου , όταν παρά την άδεια που δόθηκε από τον ΔΣΑ για τη διενέργειά της, υπήρξε κώλυμα από την Εισαγγελέα της έδρας κι έτσι η έναρξη της διαδικασίας διακόπηκε για άλλους 3 μήνες.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εκφωνηθεί η υπόθεση που αφορά τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς και την εξαπάτηση των επενδυτών της εταιρείας.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως έγραψε το dikastiko.gr, στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης  Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης.

Σημειώνεται ότι, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δικάζονται για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης ( συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη), της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ( και της συνέργειας) και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Δίκη Folli Follie: Η άδεια του ΔΣΑ

Κατά την προηγούμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούνιο είχε δοθεί πράσινο φως του ΔΣΑ να άρει την απόφαση αποχής των δικηγόρων από συγκεκριμένες υποθέσεις, μετά και το σχετικό αίτημα που – μετά από καθυστέρηση κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή, όπως λένε οι δικηγόροι – έγινε δεκτό.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είχε σταματήσει τον Δεκέμβριο του 2022 όταν από την έδρα του Δικαστηρίου ανακοινωνόταν πως δεν μπορεί να συνεχίσει εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, την οποία αποφάσισαν για περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων από τον Απρίλιο του 2022 και παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, με αφορμή διάταξη με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων με μικρές ποινές όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης και παρά το γεγονός πως αρχικώς είχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία, τελικά “μπλοκαρίστηκε”.  Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και σε “μπλόκο” της δίκης για τη Folli Follie.

Οι αναφορές του Δικαστηρίου

Η δίκη τινάχτηκε στον αέρα ένα χρόνο μετά την έναρξή της, με τους δικαστές να σηκώνουν τα «χέρια ψηλά» και να αναγκάζονται να οδηγηθούν σε αναβολή για τον Ιούνιο 2023, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, ενώ εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά του κράτους και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τον περασμένο Απρίλιο.

eurokinissi

«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογράμμισε τότε η πρόεδρος, όταν ανέβαλε τη δίκη για τον προσεχή Ιούνιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου περί αναγκαστικής αναβολής της δίκης σημειωνόταν με έμφαση γιατί η δίκη αυτή οφείλει να ολοκληρωθεί. «Πρόκειται, αναφέρεται, για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο».

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκεπτικό της απόφασης τους έκαναν λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων, λέγοντας: «Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της (…) δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής».

Η άδεια του ΔΣΑ, που δεν ζητήθηκε εγκαίρως και οι καταγγελίες για δικανική FOLLI-λογία

Έτσι, με την άδεια του ΔΣΑ αναμενόταν πλέον να ξεκινήσει κανονικά η δίκη για το ποινικό σκέλος του σκανδάλου της Folli Follie, που είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν τον Ιανουάριο του 2022.

Η άδεια δόθηκε μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την πολιτική αγωγή, από τους κ.κ. Σακκά και Κυριακόπουλο, επισημαίνοντας από την πλευρά του ΔΣΑ πως σε κάθε περίπτωση η παραγραφή της 15ετίας των αδικημάτων, θα τους οδηγούσε σε μία τέτοια απόφαση μόλις  συμπληρώθηκε και μετά την κατάθεση αιτήματος.

Η στάση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου για την αναβολή της δίκης πριν από μήνες είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του ΔΣΑ που έκανε λόγο για δικανική FOLLI-λογία σχετικά με τις αναφορές που αφορούν την αποχή των δικηγόρων από δίκες εγκληματικής οργάνωσης.

Τότε ο ΔΣΑ ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως αίτημα εξαίρεσης από την αποχή δεν είχε υποβληθεί προς τον Σύλλογο, προφανώς όχι από την υπεράσπιση, ούτε από την πολιτική αγωγή, την εισαγγελία ή το δικαστήριο. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός είχε εξηγήσει πως εφόσον υποβληθεί αίτημα θα δοθεί άδεια στους δικηγόρους – όπως και έγινε – με βάση την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τέτοιες άδειες δίδονται εφόσον υπάρχουν κρινόμενα κακουργήματα με χρόνο τέλεσης 15ετία (σ.σ όπως πλέον ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση) και 6ετία για τα πλημμελήματα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, με το εκ των υστέρων αίτημα ενημερώθηκε το δικηγορικό σώμα πως όχι μόνον υπήρχε το θέμα της ποινικής διαδικασίας, αλλά εκκρεμούσαν και διοικητικές και αστικές υποθέσεις, οι οποίες χρειάστηκε να αναβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr