Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Folli Follie: Στο εδώλιο οι Κουτσολιούτσοι – Βγαίνει από τον “πάγο” η δικαστική διαδικασία μετά από άδεια του ΔΣΑ

Μπροστά στο ενδεχόμενο παραγραφής, ο ΔΣΑ συναίνεσε να εκδικαστεί η υπόθεση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι αιχμές του δικηγορικού σώματος για απουσία αιτήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Folli Follie: Στο εδώλιο οι Κουτσολιούτσοι – Βγαίνει από τον “πάγο” η δικαστική διαδικασία μετά από άδεια του ΔΣΑ eurokinissi

Νέο κεφάλαιο στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie με βασικούς κατηγορούμενους τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, άλλοτε πανίσχυρους μεγαλομετόχους της εταιρείας, μαζί με άλλους κατηγορούμενους ανοίγει μετά το “πράσινο φως” για επανεκκίνηση της διαδικασίας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ).

Η δίκη ξεκινάει ξανά σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου, καθώς μπροστά στο ενδεχόμενο παραγραφής, ο ΔΣΑ αποφάσισε να άρει την απόφαση αποχής των δικηγόρων από συγκεκριμένες υποθέσεις, μετά και το σχετικό αίτημα που – μετά από καθυστέρηση κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή, όπως λένε οι δικηγόροι – έγινε δεκτό.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είχε όπως έγραψε το dikastiko.gr σταματήσει τον περασμένο Δεκέμβριο όταν από την έδρα του Δικαστηρίου ανακοινωνόταν πως δεν μπορεί να συνεχίσει εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, την οποία αποφάσισαν για περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων από τον Απρίλιο του 2022 και παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, με αφορμή διάταξη με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων με μικρές ποινές όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης και παρά το γεγονός πως αρχικώς είχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία, τελικά “μπλοκαρίστηκε”.  Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και σε “μπλόκο” της δίκης για τη Folli Follie.

Δίκη Folli- Follie: Οι αναφορές του Δικαστηρίου

Η δίκη τινάχτηκε στον αέρα ένα χρόνο μετά την έναρξή της, με τους δικαστές να σηκώνουν τα «χέρια ψηλά» και να αναγκάζονται να οδηγηθούν σε αναβολή για σήμερα 19 Ιουνίου 2023, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, ενώ εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά του κράτους και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τον περασμένο Απρίλιο.

«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογράμμισε τότε η πρόεδρος, όταν ανέβαλε τη δίκη για τον προσεχή Ιούνιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου περί αναγκαστικής αναβολής της δίκης σημειωνόταν με έμφαση γιατί η δίκη αυτή οφείλει να ολοκληρωθεί. «Πρόκειται, αναφέρεται, για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο».

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στο σκεπτικό της απόφασης τους έκαναν λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων πράξεων, λέγοντας: «Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της (…) δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής».

Δίκη Folli Follie

EUROKINISSI

Η άδεια του ΔΣΑ, που δεν ζητήθηκε εγκαίρως και οι καταγγελίες για δικανική FOLLI-λογία 

Έτσι, με την τωρινή άδεια του ΔΣΑ αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά η δίκη για το ποινικό σκέλος του σκανδάλου της Folli Follie, που είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν τον Ιανουάριο του 2022.

Η άδεια δόθηκε μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την πολιτική αγωγή, από τους κ.κ. Σακκά και Κυριακόπουλο, επισημαίνοντας από την πλευρά του ΔΣΑ πως σε κάθε περίπτωση η παραγραφή της 15ετίας των αδικημάτων, θα τους οδηγούσε σε μία τέτοια απόφαση μόλις  συμπληρώθηκε και μετά την κατάθεση αιτήματος.

Η στάση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου για την αναβολή της δίκης πριν από 7 μήνες είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του ΔΣΑ που έκανε λόγο για δικανική FOLLI-λογία σχετικά με τις αναφορές που αφορούν την αποχή των δικηγόρων από δίκες εγκληματικής οργάνωσης.

Τότε ο ΔΣΑ ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως αίτημα εξαίρεσης από την αποχή δεν είχε υποβληθεί προς τον Σύλλογο, προφανώς όχι από την υπεράσπιση, ούτε από την πολιτική αγωγή, την εισαγγελία ή το δικαστήριο. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός είχε εξηγήσει πως εφόσον υποβληθεί αίτημα θα δοθεί άδεια στους δικηγόρους – όπως και έγινε – με βάση την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τέτοιες άδειες δίδονται εφόσον υπάρχουν κρινόμενα κακουργήματα με χρόνο τέλεσης 15ετία (σ.σ όπως πλέον ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση) και 6ετία για τα πλημμελήματα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, με το εκ των υστέρων αίτημα ενημερώθηκε το δικηγορικό σώμα πως όχι μόνον υπήρχε το θέμα της ποινικής διαδικασίας, αλλά εκκρεμούσαν και διοικητικές και αστικές υποθέσεις, οι οποίες χρειάστηκε να αναβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης.

Δίκη Folli Follie: Τα πρόστιμα

Την ίδια στιγμή απολύτως νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας τα πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου αλλά και σε πέντε ακόμα άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου του 2018 κατά την οποία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017 για την εταιρία Folli Follie.

Το Β’ Τμήμα του Ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις αναιρέσεως, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις που επικύρωναν τα πρόστιμα δεν έχουν εσφαλμένη ερμηνεία νομοθετικής διάταξης και ειδικά της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχουν τη νόμιμη αιτιολογία που προβλέπει το Σύνταγμα.

Δίκη Folli-Follie

eurokinissi

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο οικονομικού ελέγχου που διενήργησε στη Folli Follie είχε, μεταξύ άλλων, ζητήσει τα υπόλοιπα των ταμειακών διαθεσίμων όλων των εταιρειών της σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2017, αλλά και τις ταμειακές καταστάσεις από συγκεκριμένες εταιρείες του ομίλου. Όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις αποφάσεις η εταιρεία «δεν προσκόμισε έγγραφα, επιβεβαιωτικά της ύπαρξης τραπεζικών υπολοίπων των εταιρειών του ομίλου της κατά την 31.12.2017, αλλά ούτε προσκόμισε και τις ζητηθείσες επιστολές της προς τις Τράπεζες, ώστε να δικαιολογήσει ταμιακά διαθέσιμα».

Παράλληλα, κατά την παροχή εξηγήσεων για το ζήτημα της διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών για την ταμειακή κατάστασή της εταιρίας, η Folli Follie δεν προσκόμισε «συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαίωναν την ύπαρξη κάποιων τραπεζικών υπολοίπων, αλλά δεν προσκόμισε ούτε τραπεζικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τραπεζικό υπόλοιπο 242,5 εκ. ευρώ», ποσού που είχε συμπεριληφθεί στο συνολικό ενοποιημένο ταμειακό διαθέσιμο του 2017, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η Folli Follie παρέβη την απαγόρευση χειραγώγησης της αγοράς και προχώρησε στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 3,3 εκ ευρώ στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και πέντε πρώην συνεργάτες της, ενώ επέβαλε στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο επιπλέον πρόστιμο 40.000 ευρώ στον καθένα, λόγω μη συμμόρφωσής τους «προς την υποχρέωση για παροχή εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών» γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του εποπτικού έργου της.

Το ιστορικό της δικαστικής διαδικασίας

Η δίκη, με βασικούς κατηγορουμένους τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, άλλοτε πανίσχυρους μεγαλομετόχους της εταιρείας, έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ξεκίνησε στις αρχές του 2022, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ ήδη οι ποινικές διώξεις για την υπόθεση είχαν ασκηθεί τουλάχιστον 4,5 χρόνια πριν.

Στη δίκη της Folli Follie, που είχε μετ’ εμποδίων ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, έγιναν συνολικά 22 συνεδριάσεις, όπου, όπως ανακοινώθηκε και από το δικαστήριο, πριν αναγκαστικά αναβάλει και διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης, λύθηκαν πολλά διαδικαστικά και ουσιαστικά προβλήματα. Ωστόσο η δικηγορική αποχή που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 δεν άφησε περιθώρια συνέχισης της δίκης. Επτά διακοπές έγιναν προκειμένου να μπορέσει η δίκη να προχωρήσει. Συνολικά 35 συνεδριάσεις ματαιώθηκαν και τελικά στο τέλος του 2022, πριν από τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου, προκαλώντας αίσθηση, ανέβαλε τη δίκη, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά πάντων για τη μη συνέχισή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ