“Φρένο” στην άρνηση επιστροφής δικαστικού παραβόλου από την Εφορία – Η παρέμβαση του ΣτΠ που οδήγησε στη δικαίωση πολίτη
Η αρμόδια ΔΟΥ είχε κρίνει λανθασμένα πως πρόκειται για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, και συνεπώς υπόκειται σε τριετή παραγραφή. Τι είπε η ΑΑΔΕ.
Η δικαστική υπόθεση πολίτη ευδοκίμησε, αλλά η Εφορία προχώρησε σε άρνηση επιστροφής δικαστικού παραβόλου, επικαλούμενη λόγο παραγραφής γεγονός που μετά την προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη κρίθηκε λανθασμένος και επιβεβαιώθηκε και από την ΑΑΔΕ στην οποία αποτάνθηκε η ανεξάρτητη Αρχή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, πολίτης διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη για άρνηση ΔΟΥ να του επιστρέψει το παράβολο που είχε καταβάλει για την κατάθεση ένδικου βοηθήματος, λόγω παραγραφής, παρά το ότι η υπόθεση ευδοκίμησε.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου, «η ΔΟΥ υποστήριξε ότι πρόκειται για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, και συνεπώς υπόκειται σε τριετή παραγραφή από τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης, χρονικό διάστημα που είχε εν τω μεταξύ παρέλθει.
Άρνηση επιστροφής δικαστικού παραβόλου: «Πρόκειται για νομοθετικά προβλεπόμενη περίπτωση απόδοσης σε αυτόν που το κατέβαλε»
Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στην Κεντρική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, επεσήμανε ότι η απόδοση του δικαστικού παραβόλου δεν εντάσσεται στην έννοια της επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού. Όπως σημείωσε «και τούτο διότι δεν πρόκειται για ποσό μη οφειλόμενο κατά την καταβολή του (χωρίς νόμιμη αιτία), αφού η πληρωμή δικαστικού παραβόλου είναι υποχρεωτική κατά την κατάθεση ενδίκου βοηθήματος και προϋπόθεση του παραδεκτού, όπως ορίζει ο νόμος (άρθρο 277 ν. 2717/1999 «Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας»)».
Επιπλέον, τονίζεται στο πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής πως «δεν πρόκειται για ποσό που καταβλήθηκε για αιτία που δεν επακολούθησε, αφού η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάστηκε. Η Αρχή τόνισε ότι, αντιθέτως, πρόκειται για νομοθετικά προβλεπόμενη περίπτωση απόδοσης του παραβόλου σε αυτόν που το κατέβαλε στην περίπτωση ευδοκίμησης του ασκηθέντος ενδίκου βοηθήματος, κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας».
«Η παραγραφή της αξίωσης είναι πενταετής»
Συνεπώς, ανέφερε ότι «όσον αφορά την παραγραφή της αντίστοιχης αξίωσης, έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (άρθρα 140 παρ. 1 και 141 ν. 4174/2013). Επομένως, η παραγραφή της αξίωσης είναι πενταετής, και εκκινεί από το τέλος του έτους έκδοσης της δικαστικής απόφασης που διατάσσει την επιστροφή του παραβόλου».
Όπως καταλήγει « με τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη συντάχθηκε εγγράφως και η αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Εσόδων και Επιστροφών της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΑΑΔΕ. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η αρμόδια ΔΟΥ προχώρησε στην επιστροφή του παραβόλου».
Το πόρισμα του ΣτΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: “Μπλόκο” στη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ατόμων που ερευνώνται από εξεταστικές της Βουλής Αντισυνταγματικό το όριο του 1,70 μέτρου για την πρόσληψη γυναικών στην ΕΛΑΣ – Η δικαίωση υποψήφιας που αποκλείστηκε λόγω ύψους Μ. Δημητρακόπουλος: “Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να λύνονται με δημοψήφισμα” είπε για τα ομόφυλα ζευγάρια – ΒΙΝΤΕΟ Ολομέλεια Δικηγόρων: Παράταση της αποχής έως τις 2/2/2024 στις ποινικές δίκες και τη νομική βοήθεια – Ολόκληρη η απόφασηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr