Γ. Φλωρίδης: “Με την ενοποίηση που κάνουμε μπαίνουν στην μάχη 1.000 δικαστές” – “Στόχος να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,5 χρόνου στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων” – ΒΙΝΤΕΟ

Αιχμές του υπουργού Δικαιοσύνης για τη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση των Τεμπών. “Κανένα κόμμα δεν κατέθεσε πρόταση για δίωξη” είπε, χαρακτηρίζοντας ψέματα τα περί συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης: “Με την ενοποίηση που κάνουμε μπαίνουν στην μάχη 1.000 δικαστές” – “Στόχος να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,5 χρόνου στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων” – ΒΙΝΤΕΟ

Τη βεντάλια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης άνοιξε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, περιγράφοντας τα οφέλη από το νέο Δικαστικό Χάρτη και τους Κώδικες.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, αναφέροντας σε συνέντευξη του στο Mega πως ήταν ψέματα πως η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη.

Αντιθέτως, όπως είπε, δεν ψήφισαν τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διευκόλυνση της ανακριτικής διαδικασίας και επιτάχυνση της δίκης, ενώ σε ότι αφορά την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών σχολίασε πως παρά την προτροπή της κυβέρνησης, κανένα κόμμα δεν κατέθεσε πρόταση για δίωξη.

Γ. Φλωρίδης: «Σκοπός να ‘πιάσουμε’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων»

«Υπάρχει ένα θέμα στην Ελλάδα το οποίο δεν δημιουργεί μόνον εικόνα αλλά και προβλήματα. Αυτό το πρόβλημα είναι η αργοπορία στην απόδοση δικαιοσύνης. Υπηρετούμε ένα σχέδιο με σκοπό στο τέλος της 4ετιας να «πιάσουμε» τον χρόνο με τον οποίο εκδίδονται οι τελεσίδικες αποφάσεις στην Ελλάδα. Σήμερα για να εκδοθεί μία τελεσίδικη απόφαση στην Ελλάδα χρειάζονται πάνω από 1.400 μέρες. Στόχος είναι να καταλήξουμε στον 1,5 χρόνο που είναι ο ευρωπαϊκός μ.ο.. Το 80% των υποθέσεων των ειρηνοδικείων τον δικάζουν οι 1.000 δικαστές των πρωτοδικείων μαζί με τα ποινικά. Πάμε σε έναν εξορθολογισμό και καλύτερη κατανομή του δικαστικού έργου. Μετά από 113 χρόνια αλλάζει ο δικαστικός χάρτης και θέλουμε αυτή τη φορά να εφαρμοστεί», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Μπαίνουν στη μάχη 1.000 δικαστές»

Περιγράφοντας τη λειτουργία των Δικαστηρίων με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη ο κ. Φλωρίδης ανέφερε: «Καταργούνται τα ειρηνοδικεία και συγχωνεύονται με τα πρωτοδικεία. Οι ειρηνοδίκες περνούν στον κλάδο των πρωτοδικών. Στην νησιωτική χώρα κρατάμε το καθεστώς όπως είναι σήμερα. Όπου έχουμε ειρηνοδικεία τα μετατρέπουμε σε περιφερειακά πρωτοδικεία. Με την ενοποίηση που κάνουμε μπαίνουν στην μάχη 1.000 δικαστές. Θεωρώ πως είναι επαρκείς».

Αναφερόμενους στους νέους Κώδικες, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μετά από τόσο καιρό που ασχολούμαστε με τα δικαιώματα αυτών που παρανομούν, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και τα δικαιώματα των θυμάτων και οι κώδικες από την 1η Μαΐου αυτό κάνουν».

Όπως πρόσθεσε «θα ακολουθήσει και αλλαγή της πολιτικής δικονομίας – δηλαδή το σύστημα που δικάζουν τα δικαστήρια. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην Αθήνα. Δύσκολα διοικείται η Αθήνα».

Τέμπη: «Πρωτοβουλίες για να μην έχει αυτή η δίκη την τύχη που είχε η δίκη στο Μάτι»

Κατά τη συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση των Τεμπών, αρχής γενομένης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της ανακριτικής διαδικασίας και της δίκης.

«Είχαμε πει ότι η ανάκριση κινείται γρήγορα. Ταυτόχρονα πήραμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μην έχει αυτή η δίκη την τύχη που είχε η δίκη στο Μάτι, που ξεκίνησε μετά από 5-6 χρόνια. Για το θέμα των Τεμπών ψηφίσαμε διάταξη για να μπορεί ο ανακριτής να ακούσει τις συνομιλίες που δεν μπορούσε να ακούσει εκτός από τις επιχειρησιακές. Η ανάκριση έχει τις κανονικές συνομιλίες. Αλλά υπήρχαν κάποιες συνομιλίες πχ από τα κινητά των σταθμαρχών, γιατί δεν επιτρεπόταν από την νομοθεσία και αλλάξαμε την ρύθμιση».

Επίσης, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «επιπλέον αφαιρέσαμε την υποχρέωση να εκδοθεί βούλευμα μετά την ανάκριση. Με βάση αυτή την τραγική εμπειρία που είχαμε σε δίκες ειδικά στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον κ. Κουρετά, ξεκινήσαμε νωρίς για να βρεθεί χώρος στην Λάρισα, γιατί δεν έχουμε εκεί τέτοια αίθουσα. υπολογίζουμε να είναι έτοιμη η αίθουσα έτοιμη τον Ιούνιο. Είναι σε υφιστάμενο κτίριο των ΤΕΙ Λάρισας».

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «αυτή τη διάταξη που σας είπα για να κάνουν σωστά την δουλειά τους ο ανακριτής και ο εισαγγελέας, η Νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ψήφισαν αυτή την διάταξη. Όταν φέραμε την διάταξη για να βγει το βούλευμα για να γίνει η δίκη γρήγορα, δεν την ψήφισε κανείς εκτός από την ΝΔ, και την ίδια στιγμή κατηγορούν την ΝΔ για συγκάλυψη».

Το «μπάζωμα» και οι ποινικές ευθύνες

Απαντώντας για τη φράση που αποδίδεται ότι «οποίος λέει για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα», ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «εννοούσα όποιοι από τους πολιτικούς. Αυτοί οι πολιτικοί που κατασκεύασαν τον μύθο αυτόν με πολλά πράγματα, έφτιαξαν μία ψυχολογία στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη. Αυτά αποδείχθηκαν ότι ήταν ψέματα. Όλα όμως διερευνώνται, είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε και ένα βουνό από ψέματα».

Σχολίασε και το θέμα για την διερεύνηση ύπαρξης ή μη ποινικών ευθυνών από τη Βουλή. «Η Βουλή συγκρότησε εξεταστική επιτροπή. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εξεταστικής και πήγε η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για να ξεκινήσει να διερευνά ή να απαντήσει στο αν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες. Χρειάζονταν 30 υπογραφές. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε την πρόταση για δίωξη»,τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr