Γ. Φλωρίδης στο Φόρουμ των Δελφών: “Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή” – ΦΩΤΟ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι "με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα και προβλέπεται η έκτιση μέρους των ποινών που είναι πάνω από δύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων".
Από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “εκτιμώ ότι στο τέλος της 4ετίας ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων θα μειωθεί και από τις 1.400 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στις 630 με 650″
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τον κύκλο “Δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις και τεχνική νοημοσύνη” δήλωσε ότι “με το νέο δικαστικό χάρτη που επιφέρει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, μετά από 104 χρόνια από τη σύσταση των Ειρηνοδικείων, εκτιμά ότι στο τέλος της 4ετίας ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων θα μειωθεί και από τις 1.400 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στις 630 με 650”.
Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι “οι καθυστερήσεις θα μειωθούν, καθώς 963 ειρηνοδίκες θα ενταχθούν στο βαθμό του πρωτοδίκη και θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας θα ενταχθούν 263 ειρηνοδίκες”.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι “με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα και προβλέπεται η έκτιση μέρους των ποινών που είναι πάνω από δύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων”.
Φλωρίδης στο Φόρουμ των Δελφών: “Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης θα συμβάλει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη”
Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης, εξέφρασε την επιθυμία να πάρει όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας “να τον πετάξει και να κάνει έναν νέο από τη αρχή”. “Και αυτό γιατί ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρέχει τη δυνατότητα οι δικηγόροι να προβάλλουν ενστάσεις, κ.λπ., επιφέροντας έτσι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι “ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά έως το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί, κάτι που θα συμβάλει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη”.
Τέλος, o αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κουσούλης ανέφερε ότι “έχει προβλήματα το δικαστικό σύστημα, αλλά έχει βάσιμες ελπίδες για τη βελτίωσή του. Στη βελτίωση αυτή, θα συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εισέλθει στην Δικαιοσύνη”.
Ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος τις χαρακτήρισε “αναχρονιστικές” και για το λόγο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι “πρέπει κατά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν. Χαρακτηριστικά, πρέπει να τροποποιηθούν τα άρθρα 87 που αναφέρεται στην επιθεώρηση των δικαστηρίων και δικαστών, το 90 το οποίο αφορά τα Ανώτατα Δικαστικά Συμβούλια και το 93 που αναφέρεται στον τρόπο δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πατέρας θυμάτων Τεμπών για Γ. Αδειλίνη: “Και εγώ ήμουν στο γραφείο της εισαγγελέως” – “Μας είπατε να πάμε να ανάβουμε και κάνα κεράκι” Χρ. Ράμμος στο Φόρουμ των Δελφών: “Η ΑΔΑΕ θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη” Θεσσαλονίκη: 30χρονος ξυλοκοπούσε επανειλημμένα την σύζυγο και τα 3 ανήλικα παιδιά του – “Είχα νεύρα, είχα πιει” – Η ποινή που του επιβλήθηκε Κερατσίνι: Άγρια συμπλοκή μαθητών από διαφορετικά σχολεία – 7 συλλήψειςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr