Γαλλία: Εταιρεία τηλεπικοινωνιών καταδικάστηκε για μαζικές αυτοκτονίες τη δεκαετία του 2000
Ένοχη κρίθηκε η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange -πρώην France Telecom- για την πολιτική εκφοβισμού και ηθικής παρενόχλησης που είχε υιοθετήσει την δεκαετία του 2000, οδηγώντας στην αυτοχειρία δεκάδες εργαζόμενους. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 75.000 ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αποζημίωση σε μια πολύκροτη δίκη που αφορούσε αυτοκτονίες τη δεκαετία […]
Ένοχη κρίθηκε η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange -πρώην France Telecom- για την πολιτική εκφοβισμού και ηθικής παρενόχλησης που είχε υιοθετήσει την δεκαετία του 2000, οδηγώντας στην αυτοχειρία δεκάδες εργαζόμενους.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 75.000 ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αποζημίωση σε μια πολύκροτη δίκη που αφορούσε αυτοκτονίες τη δεκαετία του 2000, όταν η επιχείριση περνούσε μια φάση δύσκολης αναδιάρθρωσης.
Η Orange είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Γαλλίας που καταδικάζεται μ’ αυτήν την αιτιολογία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο.
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, Ντιντιέ Λομπάρντ, καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, ενώ άλλα διευθυντικά στελέχη καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές φυλάκισης.
Όλοι αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για τις αυτοκτονίες ανθρώπων που, όπως είπαν, δεν γνώριζαν.
Ο Λομπάρντ και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ότι ακολούθησαν μια «πολιτική αποσταθεροποίησης», καθώς έπρεπε να περικόψουν 22.000 θέσεις εργασίας τη δεκαετία του 2000.
Τον Ιούλιο 2009, ένας 51χρονος τεχνικός από την Μασσαλία αυτοκτόνησε αφήνοντας πίσω του επιστολή-καταγγελία για το «μάνατζμεντ του τρόμου». Δύο μήνες αργότερα, 32χρονη εργαζόμενη έπεσε από το παράθυρο στο γραφείο του Παρισιού, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων της. Τότε κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από το συνδικάτο Sud.
Ακολούθησαν και άλλες μηνύσεις συνοδευόμενες από μία συντριπτική έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και η εταιρεία ήταν υπεύθυνοι θεσμικής ηθικής παρενόχλησης και εκφοβισμού. Αρκετοί εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια αυτής της «αναδιάρθρωσης». Η δίκη αφορούσε 39 περιπτώσεις μεταξύ των ετών 2006- 2009: 19 αυτοκτονίες, 12 απόπειρες αυτοκτονίας και οκτώ περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr