Γεννηματά: Nα μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ – Αγαθοπούλου από ΣΥΡΙΖΑ: ΟΧΙ στην έμφυλη βία – Χρυσοχοΐδης : Να αφήσουμε τη βία πίσω μας, σαν τη δουλεία ΒΙΝΤΕΟ

'Στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες, ενώ φέτος 8 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, τρεις από αυτές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας" σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

NEWSROOM
Γεννηματά: Nα μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ – Αγαθοπούλου από ΣΥΡΙΖΑ: ΟΧΙ στην έμφυλη βία – Χρυσοχοΐδης : Να αφήσουμε τη βία πίσω μας, σαν τη δουλεία  ΒΙΝΤΕΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ “για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”, η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τρίτης στην οποία συμμετείχαν γυναίκες στελέχη του Κινήματος Αλλαγής , διακεκριμένες επαγγελματίες. Δηλώσεις έκαναν ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια ‘πανδημία μέσα στην πανδημία, με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της”, ανέφερε η κ. Γεννηματά ανοίγοντας τη διαδικτυακή συζήτηση και επεσήμανε ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την “διαρκή εκκρεμότητά”.

“Να αντιμετωπίσουμε επιτελούς κατάματα το ‘αόρατο φαινόμενο’ που αφήνει ορατά σημάδια ντροπής για τις κοινωνίες μας και προσβολής για όλες τις γυναίκες” είπε και σημείωσε πως “στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες, ενώ φέτος 8 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, τρεις από αυτές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Και χθες ακόμα δολοφονήθηκε μια γυναίκα από τον σύζυγό της στη Μάνη”.

Επίσης είπε ότι οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 15900 αυξήθηκαν απότομα 4 φορές τον Απρίλιο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος, 1.441 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία το 84% αφορούσε γυναίκες-θύματα βίας, ενώ μόλις το 15% των περιστατικών είχαν γυναίκες ως δράστες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα και δράση με χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων γραμμών στήριξης των γυναικών αυτών, καθώς και συμβουλευτικών κέντρων, αλλά και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων στους δήμους της χώρας, που θα συμβάλουν θετικά ως προς την προστασία αυτών των γυναικών”.

“Επιτελούς πρέπει να δράσουμε. Να δώσουμε ένα τέλος πριν να είναι αργά. Να τιμήσουμε ως κοινωνία τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, με το να μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ που ανεβαίνει τόσα χρόνια το δικό της Γολγοθά”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Υπενθύμισε ότι “στον τομέα της ισότητας έχουν γίνει πολλά, παρά πολλά, και η παράταξη μας ήταν πρωτοπόρα στον αγώνα αυτό. Όμως η μάχη συνεχίζεται, όσο η κουλτούρα της ανοχής και της βίας παραμένει ζωντανή” είπε και συμπλήρωσε πως “η πανδημία έφερε στο φως την σκοτεινή όψη ενός φαινομένου, για το οποίο ο πολιτικός μας χώρος είχε δώσει, αλλά και δίνει διαρκείς μάχες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα συμβουλευτικά κέντρα των γυναικών, οι δομές φιλοξενίας γυναικών είναι έργα ΠΑΣΟΚ. Πρωτοστατήσαμε σε θέματα ισότητας των φύλων, αλλά και αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε αποτελεί κατάφωρη παραβίασή της”.

Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά “ήμασταν από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα της ραγδαίας αύξησης ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Τονίζαμε διαρκώς και εξακολουθούμε και στο δεύτερο lockdown να τονίζουμε, την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την έκθεση των γυναικών στη βία”.

Ο Γ,Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ τόνισε ότι ” Το βασικό ζήτημα είναι, να εξασφαλιστούν εκείνες οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις, ώστε οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν και να αποκρούσουν τη βία κάθε μορφής. Δηλαδή, να εξασφαλιστεί το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, την Παιδεία και άλλα.” Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, που κλονίζουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, αυξάνονται και τα περιστατικά σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας, που φτάνουν μέχρι τις δολοφονίες γυναικών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανισότιμης θέσης των γυναικών στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία, οι οποίες βιώνουν επίσης την εργοδοτική, κρατική βία. Τώρα χρειάζονται κρατικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, με συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας. Το βασικό ζήτημα είναι, να εξασφαλιστούν εκείνες οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις, ώστε οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν και να αποκρούσουν τη βία κάθε μορφής. Δηλαδή, να εξασφαλιστεί το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, την Παιδεία και άλλα. Φτάνει πια με την υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, για τη στήριξη των θυμάτων βίας, τη στιγμή που έχουν αποδυναμώσει την προστασία των γυναικών, ακόμα και όσων έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη. Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να σπάσουν το “σιωπητήριο” που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την ένταση της καταστολής, δυναμώνοντας τους αγώνες για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Η συμμετοχή των εργαζόμενων γυναικών στην αυριανή απεργία μπορεί να στείλει το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Πολιτισμική προϊστορία όπως η δουλεία ,χαρακτήρισε την βία κατά των γυναικών σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

« Η βία κατά των γυναικών χρειάζεται, σταθερά και συστηματικά, να μείνει πίσω μας. Σαν ένα παλιό σημάδι πολιτισμικής προϊστορίας, όπως η δουλεία. Εργαζόμαστε γι’ αυτό όλο το χρόνο, κάθε μέρα. Το πιο βασικό, όμως, είναι το σπίτι και το σχολείο. Ώστε με τον καιρό να μην περνάει από το μυαλό αυτό το έγκλημα ».

Δήλωση αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, Αρμόδιας για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την 25η Νοέμβρη

25 Νοέμβρη σήμερα, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ήδη έχουν καταγραφεί για φέτος 10 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Και η τελευταία, όπως και οι περισσότερες, για «οικογενειακές διαφορές», παρότι «φαινόταν να είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι» και «ο δράστης δεν είχε δώσει αφορμές στο παρελθόν». Η βία κατά των γυναικών, όμως, δεν είναι μόνο αριθμοί. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές, ενσώματες υπάρξεις, στα σώματα των οποίων ασκείται κάθε είδους βία, που στην ακραία της μορφή στέλνει στον θάνατο, όπως συνέβη με την Ελένη Τοπαλούδη, με την Susan Eaton, με την ZackieOh και πολλές άλλες.

Η σημερινή μέρα μας βρίσκει εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής κρίσης, η οποία έχει αναδείξει το έμφυλο και ταξικό πρόσημό της παγκοσμίως. Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στα αζήτητα, χιλιάδες γυναίκες και θηλυκότητες κακοποιημένες, βιασμένες, δολοφονημένες, αποκλεισμένες εντός της οικίας τους. Και οι αριθμοί να δηλώνουν ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20% τον καιρό της πανδημίας.

Γι’ αυτό διεκδικούμε από την Πολιτεία να λάβει μέτρα. Ενίσχυση του Δικτύου Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα & Ξενώνες Φιλοξενίας) για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα Μονιμοποίηση των Δομών και ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης ή των ΟΤΑ Πρόληψη από μικρή ηλικία, μέσω ειδικών μαθημάτων στα σχολεία για την ισότητα των φύλων Δημιουργία προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών αδικημάτων, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ενώνουμε την φωνή μας με τις γυναίκες όλου του κόσμου, εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες συζύγους, μετανάστριες, προσφύγισσες, αλλά και με όλες τις θηλυκότητες και λέμε ΟΧΙ στην έμφυλη βία. Εκφράζουμε την μηδενική ανοχή στον σεξισμό, την σεξουαλική παρενόχληση, την κουλτούρα της βίας. Τα σώματά μας έχουν σημασία. Καμία λιγότερη, καμιά μας δεν περισσεύει. Αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, τώρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr