Γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ – Η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ε.Ε. για το ποιος ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ντονέρ».

NEWSROOM
Γερμανοτουρκικός «πόλεμος» για το ντονέρ – Η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει
Απόφαση Ε.Ε. για ντονέρ: «Πόλεμος» για το αυθεντικό ντονέρ και τη «σωστή» συνταγή του έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μετά το τουρκικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση της «εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ».

Απόφαση Ε.Ε. για ντονέρ: Αναμένεται σήμερα

Το αίτημα υποβλήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed), η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και επιδιώκει να ορίσει αυστηρά ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ντονέρ», ποια ποσότητα υλικών θα χρησιμοποιείται, ποιο είδος κρέατος και ποια μπαχαρικά.

Ακολούθησαν έντεκα ενστάσεις κατά του αιτήματος, μεταξύ των οποίων και από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας.

Η τελική απόφαση θα παρθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Πλήγμα στη γερμανική οικονομία

Η Ένωση Παραγωγών τουρκικού ντονέρ στη Γερμανία εκτιμά πως η συγκεκριμένη βιομηχανία κάνει ετησίως πωλήσεις 2,3 δισ. ευρώ στη Γερμανία και 3,5 δισ. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτός ο τζίρος αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα εάν η Τουρκία αποκτήσει το δικαίωμα να αποφασίζει αυτή τι θα αποκαλείται ντονέρ και τι όχι.

«Λάβαμε γνώση της αίτησης της Τουρκίας με κάποια έκπληξη», ανέφερε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας σε δήλωσή του στο Associated Press.

«Το κεμπάπ είναι μέρος της Γερμανίας και η ποικιλομορφία των μεθόδων παρασκευής του αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της χώρας μας – αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Προς το συμφέρον των πολλών οπαδών του στη Γερμανία, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το döner kebab μπορεί να παραμείνει όπως παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ», ανέφερε το υπουργείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση της Τουρκίας, το βόειο κρέας θα πρέπει να προέρχεται από βοοειδή ηλικίας τουλάχιστον 16 μηνών. Θα πρέπει να μαρινάρεται με συγκεκριμένες ποσότητες ζωικού λίπους, γιαούρτι ή γάλα, κρεμμύδι, αλάτι και θυμάρι, καθώς και μαύρες, κόκκινες και λευκές πιπεριές. Το τελικό προϊόν θα κόβεται από την κάθετη σούβλα σε κομμάτια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών (0,1 έως 0,2 ίντσες). Το κοτόπουλο ρυθμίζεται με παρόμοιο τρόπο.

Στην ένστασή της η γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων έγραψε ότι οι προτάσεις της Τουρκίας διαφέρουν από τις τυπικές γερμανικές προετοιμασίες για το ντονέρ και ότι οι κανονισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικά προβλήματα για τα καταστήματα κεμπάπ – καθώς και σε πιθανές νομικές προκλήσεις.

Η γερμανική οικονομία του ντονέρ δεν θα πρέπει να υπόκειται σε τουρκικούς κανόνες, ανέφερε η Ένωση σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε: «Η ποικιλομορφία του κεμπάπ πρέπει να διατηρηθεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr