Γιατί δεν προχωρεί η έρευνα για το “παραδικαστικό” με τις 1.100 χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα;

Ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται μια δικογραφία που εκτείνεται (μαζί με τις χαμένες 1.100) σε 50.000 σελίδες, αναγκάζεται και ανεβαίνει και στην έδρα δικάζοντας ποινικές υποθέσεις. "Εχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου" λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που βοήθησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης

NEWSROOM
Γιατί δεν προχωρεί η έρευνα για το “παραδικαστικό” με τις 1.100 χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα;

Η υπόθεση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά της χώρας: Σύμφωνα με όσα έχουν αποτυπωθεί από την πορεία της έρευνας και έχουν καταγγελθεί δημοσίως, από το 2007 έως το 2017 ουσιαστικά επί 11 χρόνια, είχαν εξαφανιστεί (αφαιρεθεί αν θέλετε) συνολικά περί τις 1100 δικογραφίες από την Εισαγγελία Κέρκυρας.

Η υπόθεση για την οποία πολλάκις έχει γράψει το dikastiko.gr αποκαλύφθηκε σε δύο δόσεις. Αρχικά τον περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν περίπου 500 δικογραφίες που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από την εισαγγελία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν και οι υπόλοιπές «εξαφανισμένες» δικογραφίες. Συνολικός αριθμός περί τις 1.100, δηλαδή εξαφανίζονταν επί 11 χρόνια περίπου 110 το χρόνο.

Η εισαγγελέας

Η επιμονή των Εισαγγελέων Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση και Πρωτοδικών Κέρκυρας Δ. Λαμπρίδη, οδήγησε στην αποκάλυψη των δικογραφιών και στην κίνηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, με κεντρικό ερευνώμενο πρόσωπο, εισαγγελική λειτουργό που υπηρετούσε στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έγινε αιφνιδιαστική έφοδος από τους εισαγγελείς σε σπίτι γυναίκας, φίλης της εισαγγελέα και βρέθηκαν κι άλλες «εξαφανισμένες» δικογραφίες, με αποτέλεσμα οι χαμένες δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κέρκυρας για το διάστημα από το 2007 έως το 2017, να φτάνουν πλέον 1.100. Παράλληλα στο στόχαστρο των αρχών έχουν τεθεί και δικαστικοί υπάλληλοι που θα ελεγχθούν και πιθανόν θα κληθούν ως κατηγορούμενοι, εφόσον προκύψουν στοιχεία, από τον ανακριτή.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε αναβάθμιση της έως τότε διεξαγόμενης έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας Κ. Κουκούτση, ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών Κέρκυρας εφέτης-ανακριτής, που ανέλαβε την διαλεύκανση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.

Παραγραφές εκατομμυρίων

Η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι προφανής και μάλιστα είχαν γίνει ενέργειες και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα.

Κι αυτό γιατί είναι προφανές πως πολλές από τις δικογραφίες έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Π.χ τυχόν πλημμελήματα έχουν ήδη “εξαφανιστεί”, ενώ πρόσωπα που κινούνται στα δικαστήρια μιλούν για τουλάχιστον 24 κακουργηματικές δικογραφίες, κυρίως οικονομικού αντικειμένου, που έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή. Αν μάλιστα ευσταθούν όσα ακούγονται για υπόθεση με διακύβευμα πολλών εκατομμυρίων ως οφειλή προς το δημόσιο, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του σκανδάλου.

Στη Βουλή

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοφ. Ξανθόπουλος, ο οποίος έθεσε μια άλλη πτυχή του ζητήματος υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Eχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο, πειθαρχικές διαδικασίες; Έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν, καθοιονδήποτε τρόπο, σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση;

-Σκοπεύει (σ.σ το Υπουργείο) να ενισχύσει με απόσπαση υπαλλήλων, τον εφέτη-ανακριτή για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Εισαγγελία Εφετών όσο και στο Εφετείο Κέρκυρας σε συνάρτηση και με τον τεράστιο όγκο εργασίας που τον βαρύνει καθόσον υπάρχουν υπόνοιες για σοβαρές υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου που έχουν παραγραφεί εξαιτίας της «εξαφάνισης» των 1.000 και πλέον δικογραφιών;

Ανεβαίνει στην έδρα!

Όπως όμως αποκαλύπτει το dikastiko.gr , η στασιμότητα στην εξέλιξη της έρευνας , οφείλεται προφανώς στην έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας προς τον εφέτη ανακριτή Γιώργο Αλμπούρα, ο οποίος διαθέτει τη συνδρομή(!!!) μιας γραμματέως, στην προσπάθεια του να χειριστεί μια δικογραφία δεκάδων χιλιάδων σελίδων, με πολυπλόκαμες πτυχές και προφανείς απολήξεις στην πιθανή ύπαρξη ενός παραδικαστικού κυκλώματος πρωτοφανών διαστάσεων.

Το χειρότερο από όλα είναι πως ο ανακριτής , όχι μόνο δεν έχει ουσιαστική βοήθεια, αλλά αναγκάζεται να ανεβαίνει και στην έδρα και να δικάζει ποινικές υποθέσεις. Δηλαδή δεν έχει απαλλαγεί από τα ποινικά δικαστήρια (όπως έχει γίνει από τα πολιτικά) ώστε να βοηθηθεί να τρέξει την έρευνα.

Γ. Καλούδης: Εχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου

Όπως λέει στο dikastiko.gr o Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Καλούδης που είχε μεγάλη συνεισφορά στην αποκάλυψη των πτυχών της υπόθεσης αποκαλύπτει πως “….ο εφέτης – ανακριτής βαρύνεται και με έδρα, και στο Τριμελές και στο Πενταμελές”, αναφέροντας πως “είναι σαφές ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει έγκαιρα την υπόθεση”. Αναφέρει δε πως “εχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του” λογω της στάσης του στην υπόθεση, μια καταγγελία που χτυπά καμπανάκι στις αρμόδιες αρχές!

Όπως λέει ο κ.Καλούδης, “το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο”: “…Με την εξαφάνιση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας 1.100 ποινικών δικογραφιών μέχρι το 2017, δηλ. μέχρι την εκλογή μου ως Προέδρου, κατά μέσο όρο 100 δικογραφιών τον χρόνο, το γεγονός βοά από μόνο του για το κύκλωμα, πολύ περισσότερο που τα περισσότερα εγκλήματα παραγράφηκαν ακριβώς λόγω των διαρκών κατ’ εξακολούθηση εξαφανίσεων.

Ο χώρος μιας Εισαγγελίας πρέπει να είναι ο πιο διάφανος, ο πιο αδιάφθορος και ο πιο έντιμος χώρος σ’ ένα κράτος δικαίου και όχι σάπιος, με διαπλοκές και εξαρτήσεις, αφού η Εισαγγελία ελέγχει τη νομιμότητα των πάντων και διδάσκει ήθος.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου είναι ένα άλμα προς τη διαφάνεια και την εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Οι Εισαγγελείς Α.Π. κ. Πλιώτας, Εφετών Κέρκυρας κ. Κουκούτσης και Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδης εκτέλεσαν άψογα τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Το Εφετείο Κέρκυρας, πέραν του αρχαιότερου της χώρας, έχει και το βάρος εκδίκασης πλήθους ποινικών και πολιτικών υποθέσεων και χρειάζεται οργανική σύνθεση 6 εφετών συν τον Πρόεδρο Εφετών.

Τρία χρόνια αγωνίζομαι να θεσπισθεί άλλη μια 5η οργανική θέση εφέτη, η οποία υπήρχε μέχρι το 2012.

Όταν ο εφέτης – ανακριτής βαρύνεται και με έδρα, και στο Τριμελές και στο Πενταμελές, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει έγκαιρα την υπόθεση.

Υπήρχε φόβος στην κοινωνία της Κέρκυρας.

Επιτάθηκε ο φόβος όταν για 6 μήνες, απ’ όταν κατέστη πασίγνωστη η εξαφάνιση των δικογραφιών η Αστυνομική Διεύθυνσης Κέρκυρας δεν ενήργησε για να αποκαλύψει την γιάφκα.

Έχω δεχθεί απειλές για τη ζωή μου.

Ίσως έχει δίκιο ο τύπος ότι πρόκειται για μεγάλο παραδικαστικό κύκλωμα, ίσως το μεγαλύτερο που υπήρξε στη Δυτική Ευρώπη.

Έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη του λαού στη Δικαιοσύνη και δεν χωρούν χάρες.

Το μαχαίρι πρέπει να φθάσει στο κόκκαλο για την αποκατάσταση του κύρους της δικαιοσύνης και επαναφοράς κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών.

Δεν μπορεί να έχει μέλλον μια κοινωνία όταν κυριαρχούν η αναρχία, η ασυδοσία, η ατιμωρησία και ο παράνομος πλουτισμός”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ