Γιατί δεν προφυλακίστηκαν οι δυο ανήλικοι δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη – Τι είπαν στις απολογίες τους
Τα δύο ανήλικα αδέρφια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τον εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό στην Ομόνοια αντιμετώπισαν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος, αδίκημα όμως μικρότερης απαξίας από την απόπειρα ανθρωποκτονίας που είχε βάλει στη δικογραφία η αστυνομία.
Η ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε (μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με τη δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας που είχε σχηματίσει η αστυνομία) για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και η στάση τους στην ανάκριση, ήταν το διαβατήριο ελευθερίας όπως έγραψε από το πρωί το dikastiko.gr για τους δυο ανήλικους που καταγράφηκαν σε βίντεο να βιαιοπραγούν με περισσή αγριότητα κατά του 53χρονου σταθμάρχη του μετρό.
Οι δύο κατηγορούμενοι 15 και 16 ετών, που απολογήθηκαν για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και το πλημμέλημα της απείθειας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγυοδοσίας 2. 000 ευρώ για τον καθένα, την υποχρέωση να εμφανίζονται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους αλλά οι δικαστικές αρχές λόγω της ανηλικότητας τους τους έθεσαν σε καθεστώς επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε και ο ειδικός φρουρός που ενώ ενημερώθηκε δεν ειδοποίησε την υπηρεσία του, αφού ούτως ή άλλως η δίωξη σε βάρος του αφορούσε πλημμέλημα.
Τι είπαν
Οι δυο ανήλικοι δράστες της επίθεσης στο μετρό της ομόνοιας κατά του σταθμάρχη , ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του ανακριτή ανηλίκων, με κεντρικό μοχλό 3 πράγματα:
-Επιχειρήματα περί πρόκλησης εκ μέρους του σταθμάρχη του Μετρό, ακόμα και με κίνηση χειροδικίας εκ μέρους τους (μπούλινγκ για τα σιδεράκια του ενός και απαξιωτική αναφορά στο σπί τους, όπως λένε), η οποία μεν δεν αποτυπώνεται σε βίντεο , αλλά κατά την άποψή τους στοιχειοθετείται από νέο βίντεο που ήρθε χθες στο φως (opentv). Σε αυτό απεικονίζεται ο σταθμάρχης να έχει βγει από το συρμό από άλλη πόρτα από τους δυο ανήλικους και να απευθύνεται σε αυτούς που κινούνται να φύγουν. Τότε ο μικρότερος γυρνά και του πετάει ένα αναψυκτικό. Ο σταθμάρχης κινείται προς το μέρος του και τότε παρεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδελφός και αρχίζει ο ανελέητος ξυλοδαρμός του.
-Με ξεκάθαρα διατυπωμένη τη συγνώμη και με αίτημα να συναντηθούν μαζί του και να το εκφράσουν και τον ίδιο. Η μεταμέλειά τους είναι δεδομένη διεμήνυσε ο συνήγορός τους Κων/νος Δημόπουλος, εκ αρχής οι δυο ανήλικοι ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκφράσουν και στον ίδιο δια ζώσης.
-Με απεικόνιση ακόμα και μηνυμάτων σύμφωνα με τα οποία ο πανικός τους οδήγησε να φύγουν από το σημείο και εκπεφρασμένη τη βούληση να εμφανιστούν στον εισαγγελέα μαζί με τον δικηγόρο τους.
Όχι προφυλάκιση
Τα δύο ανήλικα αδέρφια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τον εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό στην Ομόνοια αντιμετώπισαν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος, αδίκημα όμως μικρότερης απαξίας από την απόπειρα ανθρωποκτονίας που είχε βάλει στη δικογραφία η αστυνομία.
Έτσι απομακρύνθηκε το (ούτως ή άλλως μικρό) ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης, που θα πρόβαλλε ως ισχυρότερο ενδεχόμενο αν το αδίκημα ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Δηλαδή στο άρθρο Άρθρο 310 – ΠΚ (Βαριά σωματική βλάβη) αναφέρεται ως ποινή για το αδίκημα των νεαρών δραστών:
1. Όποιος προκαλεί σε άλλον βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Aν επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.
Άλλωστε ο Ποινικός Νομοθέτης είναι σαφής για την τιμωρία των ανηλίκων ( 287 του Κωδικα Ποινικής Δικονομίας):
“Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και σε ανήλικο κατηγορούμενο που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, υπό τους όρους του προηγούμενου άρθρου και εφόσον κατηγορείται για πράξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 127 ΠΚ. Στην περίπτωση αυτή η προσωρινή κράτηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Η παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον ανήλικο δεν επιτρέπεται να οδηγήσει από μόνη της σε προσωρινή κράτηση. Το ένταλμα προσωρινής κράτησης πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου”.
Ποια είναι αυτά τα αδικήματα όπως περιγράφονται στο άρθρο 127 ΠΚ:
1. Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους, αν την τελούσε ενήλικος θα ήταν κακούργημα και εμπεριέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας. Η απόφαση πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου.
2. Στην απόφαση ορίζεται επακριβώς ο χρόνος παραμονής του ανηλίκου στο κατάστημα αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 54.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: «Μας είπαν να πούμε ψέματα» – Γιατροί στη Ουχάν σπάνε τη σιωπή τους /ΒΙΝΤΕΟ Η παλιά κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η σεξουαλική κακοποίηση και οι κεραυνοί του Αρείου Πάγου Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών από καθηγητές του ΑΠΘ Δικηγόροι: Καμία ψηφιακή υπογραφή δεν μας έδωσε δωρεάν η πολιτεία – 15.800 υπογραφές χορηγήθηκαν με δικά μας έξοδαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr