Γιατί “εξαφανίστηκε” από το νομοσχέδιο η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που έκανε κακούργημα το θανατηφόρο τροχαίο με υπερβολική ταχύτητα;
Η διάταξη είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με το νομοσχέδιο για την εθνική σχολή δικαστικών υπαλλήλων και προέβλεπε ποινή τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης- Στο νομοσχέδιο όμως που ήρθε στη Βουλή προς συζήτηση, αυτή η διάταξη δεν υπάρχει. Το dikastiko.gr αποκαλύπτει το παρασκήνιο
Χωρίς την διάταξη που είχε περιληφθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της ποινής (έως και άνω των 10 ετών κάθειρξη) και αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για οδηγούς που ξεπερνούν κατά πολύ το όριο ταχύτητας και προκαλούν τροχαία, κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων.
Όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr η συγκεκριμένη διάταξη – που αποτελούσε αίτημα χρόνων από πολλά θύματα τροχαίων- περιλαμβάνονταν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο στο “ΜΕΡΟΣ Ε’ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Άρθρο 56 Επικίνδυνη οδήγηση – Υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας – Τροποποίηση άρθρου 290Α ΠΚ”.
Όμως τελικά στην τελική μορφή του νομοσχεδίου που συζητείται στην Βουλή και ψηφίζεται αυτή τη βδομάδα, δεν υπάρχει αυτή η διάταξη.
Επιλογή
Τι συνέβη; Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση- κατ΄αρχήν τουλάχιστον- δεν υπαναχώρησε από την θέσπιση πιο αυστηρού πλαισίου αλλά επιλέχθηκε αυτή να ενσωματωθεί στον νέο Κώδικα οδικής κυκλοφορίας που θα τεθεί τις προσεχείς βδομάδες σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να υπάρξει συνάφεια διατάξεων και πιο εκτενής συζήτηση.
Τι προέβλεπε
Η συγκεκριμένη διάταξη, ερχόταν να τροποποιήσει το άρθρο 290Α ΠΚ και να καθορίσει το όριο ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους, κατοικημένες περιοχές ή σε άλλο οδικό δίκτυο προβλέποντας αυστηρές ποινές. Ειδικότερα, ορίζει κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, ενώ αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Αναλυτικά το άρθρο όπως περιγραφόταν στην διαβούλευση:
Άρθρο 56 Επικίνδυνη οδήγηση – Υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας – Τροποποίηση άρθρου 290Α ΠΚ
Στην παρ. 1 του άρθρου 290A του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) προστίθεται περ. γ’ και το άρθρο 290Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 290Α
Επικίνδυνη οδήγηση
Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ήγ) οδηγεί όχημα i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 30 χλμ ανά ώρα, ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 20 χλμ ανά ώρα, ή δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία (3) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός της ΔΙΑΣ για τον πυροβολισμό του 16χρονου στο κεφάλι – BINTEO Δικαστικοί υπάλληλοι: Κλείνουν τα δικαστήρια για 2 ώρες από σήμερα και κάθε μέρα – Πανελλαδική απεργία την ημέρα ψήφισης του ν/σ Ισ. Ντογιάκος στην γ.σ. της Ένωσης Εισαγγελέων: “Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε” Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου: Δίκες εντός 30 ημερών για τα φαινόμενα αθλητικής βίαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr