Γιατί ο Γ. Φλωρίδης θέλει να μειώσει το χρόνο έκδοσης αποφάσεων στην Ελλάδα στις 400 – 500 μέρες – Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και οι 545 καταδίκες για καθυστερήσεις

Οι αριθμοί δεν λένε μόνο την αλήθεια, αλλά κυρίως αποτελούν την ένδειξη πως τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά. Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη είναι πρόβλημα δημοκρατίας και ένας εξαιρετικά αντιπαραγωγικός παράγοντας για την χώρα.

NEWSROOM
Γιατί ο Γ. Φλωρίδης θέλει να μειώσει το χρόνο έκδοσης αποφάσεων στην Ελλάδα στις 400 – 500 μέρες – Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και οι 545 καταδίκες για καθυστερήσεις

Τι λέει άραγε ο μπλε φάκελος για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα που σχηματίστηκε απο την κυβέρνηση; Το είπε σε γενικές γραμμές ο Κυρ. Μητσοτάκης και το εξειδίκευσε ο Γ. Φλωρίδης στις προγραμματικές δηλώσεις: Να έχει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο επενδυτής απόφαση –κατ’ αρχάς στα αστικά δικαστήρια– τελεσίδικη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Οι πληροφορίες του dikastiko.gr λένε πως ο στόχος είναι αυτό να γίνεται μέσα σε δύο χρόνια. Αν και η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια, που τα δύο χρόνια φαντάζουν για χιλιάδες υποθέσεις και δικαστικές διαδικασίες φαντάζουν ως όνειρο θερινής νυκτός.

Η περιγραφή πάντως τον “μπλέ φάκελο” είναι πως πρέπει να υπάρξει “επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (από 400 έως 500 μέρες) και επίσπευση εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων στη διοικητική, πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη”.

Τα παραδείγματα

Πρόσφατα, όπως έγραψε το dikastiko.gr, εκδόθηκε μια ακόμα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδικασε τη χώρα μας για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων: Ενας πολίτης χρειάστηκε να περιμένει πέντε χρόνια, έξι μήνες και είκοσι εννέα ημέρες μέχρις ότου τα διοικητικά δικαστήρια, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, κρίνουν την υπόθεσή του.

Ο άνθρωπος προσέφυγε και οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημά του και καταδίκασαν την Ελλάδα για παραβίαση εύλογου χρόνου κρίνοντας ότι ήταν υπερβολική η χρονική διάρκεια που απαιτήθηκε για τους δύο βαθμούς κρίσης, καθώς δεν επρόκειτο για κάποια ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη υπόθεση.

Το Δικαστήριο επιδίκασε στον προσφεύγοντα το ποσό των 2.500 ευρώ για ηθική βλάβη και των 350 ευρώ για τα έξοδα που πλήρωσε.

freepik

969 καταδικαστικές αποφάσεις

Η χώρα μας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Το κράτος έχει πληρώσει τεράστια ποσά για αποζημιώσεις για τον λόγο αυτό. Το ΕΔΔΑ, μέχρι τέλος 2022, είχε εκδώσει συνολικά 969 καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Οι περισσότερες από αυτές – σε ποσοστό 56% ή 545 σε απόλυτους αριθμούς – αφορούν καθυστερήσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.

Στα πλαίσια της εξεύρεσης λύσεων και για να μην καταβάλλονται μεγάλες αποζημιώσεις από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, η ελληνική πολιτεία θέσπισε ειδική νομοθεσία, βάσει της οποίας τα ίδια τα ελληνικά δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις αποζημιώσεων για τις… δικές τους καθυστερήσεις από το 2012. Αυτό όμως, όπως λένε νομικοί, δεν έχει πετύχει ως διαδικασία γιατί «τα δικαστήρια επιδικάζουν πολύ μικρά ποσά – σε αντίθεση με το ΕΔΔΑ – που, σε συνδυασμό με τα έξοδα, καθιστούν ασύμφορη την άσκηση αγωγής».

eurokinissi

Ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαστηρίου Βασ. Χερδάρης, έχει αναφέρει στο dikastiko.gr πως «η μακροχρόνια δομή της καθυστέρησης της δικαιοσύνης έχει αποδειχθεί όμως απολύτως ανθεκτική και μέχρι σήμερα ανίκητη στις συνεχείς θεσμικές επιθέσεις μέσω δεκάδων νομοθετημάτων».

Με αφορμή και την πρόσφατη καταδίκη από το ΕΔΔΑ για υπέρμετρη καθυστέρηση υπόθεσης στα διοικητικά δικαστήρια, ο ποινικολόγος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί η ίδια η διοίκηση στα διοικητικά δικαστήρια να καθυστερεί με το να μην αποστέλλει έγκαιρα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις παρατηρήσεις της, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι δίκες, ούτε επιτρέπεται να ασκεί σε κάθε υπόθεση όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα μέχρι να τα εξαντλήσει. Δημιουργεί έτσι ατελείωτες δίκες και διαιώνιση των δικών σε βάρος των πολιτών, που υποτίθεται ότι υπηρετεί και σε βάρος της ίδιας της δικαιοσύνης. Στα διοικητικά δικαστήρια είναι αναγκαίο να καταργηθεί άμεσα η αναβολή ως δικονομική πράξη και να επιδικάζονται σημαντικές δικαστικές δαπάνες σε βάρος του δημοσίου ως διαδίκου, για να σταματήσει επιτέλους να είναι ένας «συστημικός» δικομανής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr