Γιατί οι διοικήσεις των δικαστηρίων είπαν το “ναι” για το σημερινό άνοιγμα: Τα rapid test και οι έλεγχοι στις εισόδους από εταιρίες σεκιούριτι
Πρεμιέρα μετά την επέλαση της «Ο» για τη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, με τα κρούσματα να φτάνουν καθημερινά τα δεκάδες χιλιάδες. Η ανησυχία των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, και ο φόβος για «κραχ» στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων.
Άνοιγμα δικαστηρίων: Με τα μέτρα που ισχύουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοίγουν τελικά όλα τα δικαστήρια της χώρας, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της μετάλλαξης «Ο».
Την ώρα που δικαστικές πηγές εκφράζουν έντονη ανησυχία για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης και στον υπερσυνωστισμό στα δικαστήρια (κυρίως στα Ποινικά- Πολιτικά) , όπως και οι δικαστικοί υπάλληλοι, τα όσα τέθηκαν επι τάπητος χθες στην έκτακτη τηλε-σύσκεψη των θεσμικών παραγόντων που αποκάλυψε το dikastiko.gr δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αλλαγές.
Οι διοικήσεις των δικαστηρίων
Όπως ανέφερε το dikastiko.gr και ανακοίνωσε αργότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών , η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του ανοίγματος, κυρίως των Ποινικών που εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα συνωστισμού, από τις θέσεις που εξέφρασαν οι διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας : «Οι Διοικήσεις των δικαστικών σχηματισμών ενημέρωσαν ότι τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει είναι αντιμετωπίσιμα και μικρής σχετικά έκτασης και είναι δυνατή η ασφαλής επαναλειτουργία των Δικαστηρίων..», ανέφερε ο ΔΣΑ. Έδωσαν δηλαδή το πράσινο φως για τη μη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων.
Ενστάσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη προκλήθηκε για την εξέταση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει, είχε κυρίως αναγνωριστικό χαρακτήρα, αλλά είναι δεδομένο πως κάποιοι δικαστές είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες, λόγω του συνωστισμού και της μεταδοτικότητας της «Ο». Όλες οι διοικήσεις των δικαστηρίων ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα αν κλείσουν τα ακροατήρια, δεδομένου μάλιστα ότι τα κρούσματα μεταξύ των φορέων της Δικαιοσύνης είναι λίγα, και τα ποσοστά εμβολιασμού (κυρίως) δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων είναι πολύ υψηλά. Υπενθύμισαν πάντως πως τα δικαστήρια «δεν αποτέλεσαν εστία υπερμετάδοσης του ιού».
Μάλιστα εκφράστηκε η άποψη, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το κλείσιμο, θα φέρει περισσότερα, λειτουργικά προβλήματα, από όσα θα λύσει. Αντίθετα ζητήθηκε από όλες τις πλευρές αυστηρή τήρηση των μέτρων και έλεγχοι. Παράλληλα προφανώς η κατάσταση θα επανεξεταστεί την επόμενη βδομάδα, ενώ σε δίκες με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και διαδίκων (π.χ επανεκκινεί η δίκη Ζήμενς και τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση Folli Follie), είτε θα αναζητηθούν μεγαλύτερες αίθουσες , είτε θα διακοπούν- για λίγες μέρες- εφόσον δεν υπάρχει θέμα λήξης 18μηνων.
Η δεύτερη αναβολή
Οι δικηγόροι έχουν θέσει το ζήτημα με τους σεκιούριτι στα δικαστήρια που πραγματοποιούν τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, καθώς είχαν λήξει οι συμβάσεις τους. Το πρόβλημα πάντως έχει λυθεί αφού υπογράφηκε η σχετική απόφαση ανανέωσης της σύμβασης από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ενώ ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει υπόμνηση σε όλα τα δικαστήρια να ενημερώσουν αν χρειάζονται την συνδρομή εταιριών φύλαξης.
Όσον αφορά στη δυνατότητα χορήγησης δεύτερης αναβολής στις πολιτικές υποθέσεις χωρις «σπουδαίο λόγο» , όπως ίσχυε με τον νόμο 4790/2020 (τροποποιήθηκε προσωρινά το άρθρο 241 ΚΠολΔ) οι δικηγόροι επισήμαναν χθες «την ανάγκη ευελιξίας των δικαστικών σχηματισμών προς αποφυγή ερημοδικιών και απώλειας δικαιωμάτων των πολιτών». Κι αυτό γιατί η ισχύς του νόμου καταργήθηκε στις 30/9/2021, η έξαρση της πανδημίας όμως εκτιμούν ότι δημιουργεί εκ νέου ανάγκη τέτοιας δυνατότητας για να μην υπάρχουν ερημοδικίες, όταν δεν συναινούν οι δυο δικηγόροι στην αναβολή.
Άνοιγμα δικαστηρίων: Τα μέτρα
Η λειτουργία των δικαστηρίων θα γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας ΚΥΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων:
-Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αποτελεί βασικό μέτρο για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και η τήρηση αποστάσεων, ο κατάλληλος εξαερισμός και η χρήση αντισηπτικών.
-απαγόρευση εισόδου σε δικαστικές υπηρεσίες και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα αντιμετωπίσουν όσοι δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, εκπαιδευτές, σπουδαστές και πολίτες δεν είναι εφοδιασμένοι με το κατάλληλο πιστοποιητικό.
Ειδικότερα, κατά την είσοδο στα δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, και στις αίθουσες όπου συνεδριάζουν τα πάσης φύσεως πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία μετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικηγόροι, οι εκπαιδευτές, οι σπουδαστές και οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) πιστοποιητικό νόσησης ή
γ) βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).
Άνοιγμα δικαστηρίων: Οι εξαιρέσεις
Κατ’ εξαίρεση, αρκεί η επίδειξη δήλωσης αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα 24 ωρών πριν από την είσοδο των δικηγόρων, διαδίκων, κατηγορουμένων και μαρτύρων στις ως άνω υπηρεσίες, στις εξής περιπτώσεις:
- Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα: α) αίτησης προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής κ.λπ.) με αίτημα προσωρινής διαταγής ή β) αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτημα προσωρινής διαταγής ή γ) αυτοτελούς αιτήματος προσωρινής διαταγής
- Συζήτηση προσωρινής διαταγής με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα
- Κατάθεση και συζήτηση αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (A’ 79)
- Παράσταση πληρεξουσίων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων.
Άνοιγμα δικαστηρίων: Τα μέτρα στις δίκες και τις διασκέψεις
Με την νέα ΚΥΑ ορίζεται, επίσης, πως στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα 15, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, στις δίκες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα.
- Οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό και εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτώνται και σε αυτήν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης για ακρίβεια: Ενισχύσεις 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για να καλυφθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα – BINTEO Ο κύβος ερρίφθη: Την Τετάρτη ξεκινά η επίταξη ιδιωτών γιατρών – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ Αντώνης Σαμαράς: Θετικός στον κορονοϊό ο πρώην πρωθυπουργός Καταγγελία-σοκ στη Μεσσηνία: Τρία άτομα απήγαγαν και βίασαν 15χρονο σε αγροτική περιοχή – Δύο συλλήψειςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr