Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024

Γιώργος Φλωρίδης: Σε βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας θα επιβάλλεται προφυλάκιση – “Παραμύθια της Χαλιμάς τα περι παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου”- ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η προφυλάκιση σε πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι κανόνας αλλά μπορεί να επιβληθεί στην περίπτωση που το πλημμέλημα "αγγίζει" κακουργηματική πράξη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Φλωρίδης: Σε βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας θα επιβάλλεται προφυλάκιση – “Παραμύθια της Χαλιμάς τα περι παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου”- ΒΙΝΤΕΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Διευκρινίσεις για τις νέες διατάξεις στην ενδοοικογενειακή βία που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων, για τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα και για την κατάργηση ασυλίας των τραπεζιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα, παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην πρωινή εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος” με τον Παναγιώτη Στάθη και τον Γιάννη Κολοκυθά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε πως με τις νέες διατάξεις ο δικαστής μπορεί να επιβάλει την προφυλάκιση του κατηγορούμενου στην περίπτωση που αυτός κατηγορείται για κακουργήματα – όπως και γινόταν πάντα- αλλά και για βαριά πλημμελήματα, δηλαδή πράξεις που ανήκουν στο πλημμέλημα αλλά βρίσκονται στο όριο να αγγίξουν κακουργηματική πράξη.

Διευκρινίζοντας την αναφερόμενη δήλωση, εξήγησε πως βαρύ πλημμέλημα θεωρούνται οι πράξεις που ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών, κάτι που δεν γίνεται να επιβληθεί σε περιπτώσεις εξύβρισης όπως αναφέρεται το τελευταίο διάστημα αλλά για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών στην περίπτωση που υπάρξει ιατροδικαστική έκθεση που το επιβεβαιώσει.

“Η προφυλάκιση δεν είναι  άντε ένα μέτρο και φύγαμε”.

Ωστόσο, η προσωρινή φυλάκιση σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να επιβληθεί ως προσωρινό μέτρο με ανώτατο όριο κράτησης τους έξι μήνες.

Αναφορικά με την αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων στην αναφερόμενη διάταξη, ο υπουργός ανέφερε: “Από τους 45.000 δικηγόρους που έχουμε στην Ελλάδα, κάποιοι λίγοι από αυτούς εμπλέκονται σε πολιτική αντιπαράθεση μιας και συστηματικά πολιτεύονται”.

Αναφορικά με το αν οι διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία βρίσκονται εκτός συνταγματικού πλαισίου και αν παραβιάζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο υπουργός ανέφερε πως ” αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς”.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως δεν είναι κανόνας η προφυλάκιση για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς σε αυτές τις πράξεις μπορεί να επιβληθούν είτε ο κατ’ οίκον περιορισμός είτε το “βραχιολάκι”. Ωστόσο η προσωρινή κράτηση μπορεί να επέλθει στην περίπτωση που η πράξη “αγγίξει” το κακούργημα.

Ταυτόχρονα επισήμανε πως του προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η αναστάτωση που έχει προκληθεί, μιας και οι ίδιες ακριβώς ποινές ισχύουν για πλημμελήματα εθισμού και για πλημμελήματα στην αθλητική βία.

“Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί επί ευκαιρία… Από τη στιγμή που νομοθετηθήκαν οι διατάξεις τον περασμένο Φεβρουάριο, παρακολουθούμε τα στοιχεία του Χρυσοχοΐδη για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και προσπαθούμε να ενισχύσουμε το πλαίσιο”.

Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για την ριζική αλλαγή που τέθηκε στην περίπτωση ποινικής δίωξης των γιατρών, δασκάλων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων κ.α., αν αυτοί καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως πλέον οι αναφερόμενες κατηγορίες δεν μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με την δικαιοσύνη στην περίπτωση καταγγελίας του περιστατικού και στην περίπτωση τόσο που ο θύτης όσο και το θύμα υποστηρίξουν πως πρόκειται για ψευδή καταγγελία, καθώς “το νομοθετικό πλαίσιο πλέον τους προστατεύει”.

Γιώργος Φλωρίδης: Οι παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου

Αναφορικά με τις πιθανές αστοχίες των δικαστών και τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε:

“Η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση την κοινωνία που φωνάζει για προστασία, δεν γίνεται να υπάρχει αίσθηση ατιμώρητου. Αν έχεις την ευθύνη να νομοθετείς πρέπει να κυβερνάς με έναν τρόπο για να βοηθήσουμε τα φαινόμενα. Να σπάσει ο φόβος για να μπορούν να εμφανιστούν οι καταγγελίες. Δηλαδή να φτάσουν στην Δικαιοσύνη, ή να δοθεί ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που δεν είναι εγκληματίες αλλά αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα”.

“Η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει ανεξάρτητες εξουσίες χωρίς να είναι ανεξέλεγκτες, το σύνταγμα από μόνο του ορίζει τον τρόπο ελέγχου. Οι δικαστές δεν μπορούν να ελεγχθούν από τη Βουλή ή τους πολιτικούς, ελέγχονται από τα δικά τους όργανα”.

Έτσι ο Άρειος Πάγος μπορεί να παρέμβει στις δικαστικές αποφάσεις:

α) στην περίπτωση που η απόφαση κριθεί από ανώτερα δικαστήρια

β) στην περίπτωση που το διοικητικό έργο του δικαστή αποδειχθεί ανεπαρκές ή επικίνδυνο

“Στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος διατάξει πειθαρχική έρευνα για να διευκρινιστεί μία υπόθεση, αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για πειθαρχική δίωξη”, ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Για την περίπτωση που λόγω των συνεχόμενων παρεμβάσεων του Αρείου Πάγου, ταραχθεί η κοινή γνώμη και χάσει η κοινωνία την εμπιστοσύνη της προς τη Δικαιοσύνη, δήλωσε:

“Υπάρχουν 1000 δικαστές με 1000 υποθέσεις που εξετάζονται καθημερινά. Η πλειοψηφία κάνει τίμια την δουλειά της. Ωστόσο οι δικαστές είναι άνθρωποι με συναισθήματα και κρίση. Μπορεί να κάνουν και λάθη. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ελέγχονται. Η Δικαιοσύνη στο σύνολό της δεν έχει πρόβλημα, μεμονωμένα όμως αντιμετωπίζει προβλήματα”.

Οι δικαστές στην Ελλάδα έχουν την μεγαλύτερη προστασία από όλα τα Ευρωπαϊκά Συντάγματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι τελείως ανεξέλεγκτοι”.

“Είδαμε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση του Μίχου, του Λύτρα, της τραγωδίας στο Μάτι, της γυναικοκτονίας στο Μενίδι και της δολοφονίας της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία, αυτές οι υποθέσεις είναι λίγες μπροστά στις 1.000 άλλες υποθέσεις που έχουν πάει καλά. Η δικαιοσύνη είναι ο τελευταίος θεσμός απέναντι στον πολίτη. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη για κατ’ εξαίρεση λόγους, τότε ζήτω που καήκαμε. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε όλοι σε αυτό”.

Η ασυλία των τραπεζιτών

Αναφορικά με την ασυλία των τραπεζικών που καταργήθηκε με τον νέο ποινικό κώδικα, ο υπουργός τόνισε:

“Πριν υπήρχε το άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα, μία διάταξη που έλεγε πως τα αδικήματα των τραπεζιτών ελέγχονται στην περίπτωση που οι ίδιες τράπεζες προχωρήσουν σε μηνύσεις. Τώρα δεν υπάρχει ασυλία. Στην περίπτωση που δεν άλλαζε ο νόμος, τότε ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί να κινήσει την υπόθεση και να διαπιστώσει την πιθανή απιστία των τραπεζιτών. Πλέον μπορεί να επιβληθεί προανακριτική εξέταση και στη συνέχει να διοριστούν πραγματογνώμονες για να βγει μία άκρη στην υπόθεση”, συμπλήρωσε στο τέλος ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ