Γρεβενά: Οι πιθανές αιτίες για τον θάνατο του βρέφους – Δεν προέκυψαν ενδείξεις από τη νεκροψία

Από την νεκροψία δεν έχουν δοθεί ακριβείς ενδείξεις για τον χαμό του. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες θανάτου ενός βρέφους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

NEWSROOM
Γρεβενά: Οι πιθανές αιτίες για τον θάνατο του βρέφους – Δεν προέκυψαν ενδείξεις από τη νεκροψία

Θρήνο στα Γρεβενά έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος βρέφους 35 ημερών. Στην Κοζάνη ολοκληρώθηκε η νεκροψία – νεκροτομή του μωρού που έφυγε από τη ζωή και βρέθηκε νεκρό δίπλα στη μητέρα του που κοιμόταν.

Από τη νεκροψία δεν προέκυψαν ενδείξεις για τα αίτια του θανάτου του και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων. Παρών στη διαδικασία της νεκροτομής ήταν και ιδιώτης ιατροδικαστής, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας.

Ποιες είναι, όμως, οι πιθανές αίτιες για τον θάνατο ενός βρέφους, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Θάνατος βρέφους: Τι λένε οι ειδικοί

Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, οι πρώτοι τρεις μήνες της ζωής ενός βρέφους είναι πολύ κρίσιμοι. Τα μωρά μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτα σε λοιμώξεις. 

Αρχικά, όλα τα βρέφη, ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες ζωής, πάνε στο νοσοκομείο με το πρώτο σύμπτωμα. Σε αυτές τις ηλικίες τα μωρά έχουν ένα άγνωστο ανοσολογικο υπόστρωμα. Μετά τον ένα χρόνο ζωής, ο παιδίατρος ξέρει πως αντιδρά ένα βρέφος σε μια λοίμωξη.

unsplash

Το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου δε δειχνει να προκύπτει στην περίπτωση της Κοζάνης, καθώς το παιδί είχε σύμπτωμα τον πυρετό, άρα ο θάνατος είναι αιφνίδιος μεν γιατί συνεβη χωρίς προφανή αιτία, αλλά το παιδί έκανε πυρετό. Δεν πεθανε, δηλαδή, ξαφνικά, χωρίς σύμπτωμα.

Το πρώτο που υποψιάζονται οι γιατροί σε βρέφος με πυρετό είναι μια μικροβιαιμία, δηλαδή η χειρότερη εξέλιξη μια λοίμωξης που δε φαίνεται πάντα στις εξετάσεις.

Αν το παιδί πήρε μια αντιβίωση ευρέου φάσματος, αλλά το μικρόβιο ήταν ανθεκτικό, μπορεί η αντιβίωση τελικά να μην έπιασε το μικρόβιο και επειδή το ανοσολογικό σύστημα του βρέφους είναι ανώριμο, μπορεί να προκλήθηκε μια πολυσυστηματική φλεγμονή σε διάφορα όργανα.

Μπορεί, ακόμα, το παιδί να πήρε μικρόβιο που εκκρίνει τοξίνη, όπως στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο που ειναι καλοκαιρινοί ιοί, μπορεί να πέρασε λοίμωξη του ΚΝΣ, ενώ δεν αποκλείεται να είχε ένα πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα που δεν ήταν γνωστό στους γονείς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ