Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει στην περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”

Στην επιχείρηση που, λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ' αντικειμενική κρίση αδύνατον να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΓΣΕΕ: Τι ισχύει στην περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”

Η “Μήδεια” έβγαλε εκτός προγραμματισμού χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις καθώς λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης πολλοί δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασία τους ενώ η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι να αποφεύγονται οι μη αναγκαίες μετακινήσεις όπως έγραψε το dikastiko.gr

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους, λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρει, τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων – και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών – εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται, όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης, το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά, επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης».

Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας, λόγω της εκτίμησής του π.χ. ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

Αντίθετα, στην επιχείρηση που, λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατον να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στο μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ