Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Guardian: Βρετανοί αιχμάλωτοι καταδικάστηκαν από τους Ρώσους σε θάνατο – “Δίκη επίδειξης” με “κατασκευασμένες κατηγορίες”

Οι παρατηρητές έκαναν λόγο για "δίκη επίδειξης" με "κατασκευασμένες κατηγορίες" που αποσκοπούσαν στη μίμηση των δικών για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων στρατιωτών στο Κίεβο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Guardian: Βρετανοί αιχμάλωτοι καταδικάστηκαν από τους Ρώσους σε θάνατο – “Δίκη επίδειξης” με “κατασκευασμένες κατηγορίες” Twitter/NEXTA

Οι ρωσόφωνοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σε θάνατο δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό υπήκοο που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν με τον ουκρανικό στρατό στη Μαριούπολη, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, δικαστήριο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία καταδίκασε τους Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε ημέρες και την οποία οι παρατηρητές έκαναν λόγο για “δίκη επίδειξης” με “κατασκευασμένες κατηγορίες” που αποσκοπούσαν στη μίμηση των δικών για εγκλήματα πολέμου κατά Ρώσων στρατιωτών στο Κίεβο.

Ο Άσλιν, 28 ετών, από το Νιούαρκ, και ο Πίνερ, 48 ετών, από το Γουότφορντ, καταδικάστηκαν από το δικαστήριο στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία έδαφος του Ντονέτσκ μαζί με τον Σαουντούν Μπραχίμ με την κατηγορία της “τρομοκρατίας”.

Και οι δύο Βρετανοί δήλωσαν ότι υπηρετούσαν στους Ουκρανούς πεζοναύτες, γεγονός που τους καθιστά εν ενεργεία στρατιώτες που θα έπρεπε να προστατεύονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Ωστόσο, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τους άνδρες ως μισθοφόρους και το δικαστήριο τους καταδίκασε με την κατηγορία της “μισθοφορίας”.

https://twitter.com/Andrew__Roth/status/1534900304994611200?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1534900304994611200%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fjun%2F09%2Frussia-ukraine-war-latest-zelenskiy-says-sievierodonetsk-seeing-most-difficult-fighting-so-far-in-war-live

Την Τετάρτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μοιράστηκε πλάνα από τους άνδρες που δήλωσαν “ένοχοι” στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης τρομοκρατία, διάπραξη εγκλήματος ως μέλος εγκληματικής ομάδας και βίαιη κατάληψη της εξουσίας ή βίαιη διατήρηση της εξουσίας.

Η Ρωσία πιστεύεται επίσης ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία για να ασκήσει πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδέχεται να επιδιώξει την ανταλλαγή κρατουμένων με Ρώσους στρατιώτες που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες και άλλα εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή στη Ρωσία, αλλά όχι στα εδάφη που κατέχει στην ανατολική Ουκρανία.

Σε δήλωσή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικογένεια του Άσλιν δήλωσε ότι υπηρέτησε στους Ουκρανούς πεζοναύτες για σχεδόν τέσσερα χρόνια και “δεν είναι, αντίθετα με την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, εθελοντής, μισθοφόρος ή κατάσκοπος”.

Η οικογένεια κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι παραβιάζει τις συμβάσεις της Γενεύης με τη δημοσιοποίηση βίντεο του Άσλιν που “μιλάει υπό πίεση και έχει σαφώς υποστεί σωματικές βλάβες”.

Ο βουλευτής του Robert Jenrick δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η δίκη ήταν “μια εντελώς εξωφρενική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρέπει να καταδικαστεί“.

Οι ρωσικές αρχές επέλεξαν να παραδειγματίσουν αυτούς τους δύο Βρετανούς υπηκόους και αυτό είναι, νομίζω, εντελώς ντροπιαστικό“. Δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων “στο εγγύς μέλλον”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ