Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

H εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δεν είναι λαθρεμπορία αλλά αυξήθηκε κατά 15.000% στα χρόνια της κρίσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δεν είναι λαθρεμπορία αλλά αυξήθηκε κατά 15.000% στα χρόνια της κρίσης

Ιλιγγιώδη αύξηση της τάξης του 15.000% από το 2009 όταν η κρίση χτύπησε τη χώρα, παρουσίασαν οι εξαγωγές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων και λίθων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, ενδεικτικό της ουσιαστικής αφαίμαξης των Ελλήνων από τα πολύτιμα αντικείμενα που κατείχαν. 

Λίγες ώρες πριν την -διαφαινόμενη- αποφυλάκιση των 8 κατηγορουμένων για την υπόθεση του χρυσού, μεταξύ των οποίων και ο «βασιλιάς» των ενεχυροδαιενστηρίων Ριχάρδος, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τις εξαγωγές χρυσού απεικονίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Συγκεκριμένα στα χρόνια της κρίσης, οι εξαγωγές χρυσού και τιμαλφών στην Τουρκία 150πλασιάστηκαν (αύξηση 15.000%)! Σύμφωνα με στοιχεία -ως το 2013- της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών (πολύτιμα μέταλλα και λίθοι) από Ελλάδα προς Τουρκία αυξήθηκαν από 254.136 δολάρια το 2009 σε 39.658.900 το 2013!

Ενώ λοιπόν η αύξηση των εξαγωγών είναι τεράστια, όπως και η ύπαρξη ενεχυροδαιενστηρίων που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, από τους 15.000 ελέγχους που έκανε η Αστυνομία μέσα σε 4 χρόνια αναδείχθηκαν μόλις 547 παραβάσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως ή όλα λειτουργούν με εξαιρετική ακρίβεια και νομιμότητα ή πως το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές για να εντοπίζει τα προβλήματα και να βοηθά τις αρχές να εμβαθύνουν στο πρόβλημα.

Η χαμηλότερη παραβατικότητα

Τα στοιχεία πάντως (τα οποία παρουσίασε το protothema.gr) δείχνουν πως ο χώρος -εντυπωσιακό εύρημα- έχει την χαμηλότερη παραβατικότητα, της τάξης δηλαδή του 3,6%. Κι αυτό τη στιγμή που οι  έλεγχοι της ΑΑΔΕ δείχνουν 20,6% σε άλλους κλάδους, όπως στα πρατήρια καυσίμων, ή 63% στα νησιά το καλοκαίρι.

Αναζητώντας την αιτία θα διαπιστώσει κανείς πως εντοπίζεται – πιθανότατα- στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Από το 2015 το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής, η Ελληνική Αστυνομία αδειοδοτεί και επιτηρεί τα ενεχυροδανειστήρια αλλά δεν μπορεί να τα ελέγξει σε βάθος, ενώ η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή δεν έχει δεχθεί ούτε μία καταγγελία τα τελευταία χρόνια.

Το χάος των αρμοδιοτήτων αποκαλύπτεται στα επίσημα στοιχεία. Σε έκθεση 260 σελίδων που εκπόνησαν από κοινού πάνω από 12 ελληνικές διωκτικές αρχές (Οκτώβριος 2018) αναφέρονται μόλις 453 καταγεγραμμένοι ενεχυροδανειστές υπόλογοι για να τηρούν κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, τα νόμιμα και παράνομα ενεχυροδανειστήρια εκτιμάται ότι φτάνουν στις 6.000. Το 2015 πόρισμα του υπουργείου Οικονομίας επικαλείτο στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και ανέφερε ότι «μέχρι το 2010 λειτουργούσαν 81 επιχειρήσεις αγοράς χρυσού, (αλλά) μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 λειτουργούσαν νόμιμα 939 επιχειρήσεις με 309 υποκαταστήματα, που παρείχαν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή», δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1.500%!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ