Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

H “μάχη” των Πρωτοδικείων για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Αγρίνιο Vs Μεσολόγγι και Θήβα Vs Λιβαδειάς – ΦΩΤΟ

Τι αποκαλύπτουν οι δικηγόροι στο dikastiko.gr για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι αναφορές της Προέδρου του ΔΣ Θήβας, Σωτηρίας Μανάρα- Μαυράκη για τις κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις για τις προβλέψεις για τα Πρωτοδικεία. Οι δηλώσεις από τους δικηγόρους Αιτωλοακαρνανίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H “μάχη” των Πρωτοδικείων για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Αγρίνιο Vs Μεσολόγγι και Θήβα Vs Λιβαδειάς – ΦΩΤΟ dikastiko.gr

Επί ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι σε διάφορες περιοχές της χώρας που ρίχνονται στη «μάχη» των Πρωτοδικείων για το νέο Δικαστικό Χάρτη, οι προβλέψεις του οποίου για διατήρηση ενός μόνον δικαστικού σχηματισμού στην έδρα κάθε νομού έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική είναι η ένσταση που εκφράζουν δικηγόροι της Αιτωλοακαρνανίας αντιδρώντας στη μεταφορά της έδρας του Πρωτοδικείου μόνον στο Μεσολόγγι και την κατάργηση αυτής που λειτουργεί τώρα στο Αγρίνιο.

Προ 24ωρων ήρθε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού από την Βόνιτσα όπου είχαν συγκεντρωθεί οι δικηγόροι και όπου ανέφερε πως οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με τεχνοκρατικά κριτήρια και να υπάρχει εμπιστοσύνη.

«Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση τόσο στους υπηρετούντες σε αυτή δικαστικούς λειτουργούς όσο και τους δικαστικούς υπαλλήλους. Μεγαλύτερη ωστόσο αναστάτωση έχει προκληθεί στους πολίτες των περιοχών όπου στον τόπο του υπό κατάργηση εκάστοτε Ειρηνοδικείου δεν υφίσταται Πρωτοδικείο ή εάν υφίσταται Πρωτοδικείο είτε αυτό θα απέχει πολλά χιλιόμετρα είτε θα μετατραπεί σε περιφερειακό» αναφέρουν ωστόσο οι δικηγόροι που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο Αγρινίου.

«Το θέμα το οποίο κυριαρχούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημόσια συζήτηση ήταν αυτό της κατάργησης τουλάχιστον πέντε Εφετείων στην επικράτεια. Όπως φάνηκε ωστόσο, κατόπιν πιέσεων πολιτικών παραγόντων κανένας Εφετειακός σχηματισμός δεν πρόκειται να καταργηθεί. Συνεπώς για να χαρακτηριστεί ως «μεταρρυθμιστικό» το νομοσχέδιο του Υπουργείου αλλά και να έχει οικονομικό αντίκτυπο μέσω της εξοικονόμησης δαπανών, ο πέλεκης της «επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης» χτύπησε τα Πρωτοδικεία. Η βασική γραμμή του νομοσχεδίου, είναι ένα πρωτοδικείο σε κάθε έδρα κάθε νομού. Εξαίρεση σε αυτό το υδροκέφαλο και υπερσυγκεντρωτικό δόγμα αποτελούν οι ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Προφανώς τους αρμοδίους συμβούλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν τους απασχόλησαν άλλα κριτήρια…» τονίζουν.

«Μάχη» των Πρωτοδικείων για νέο Δικαστικό Χάρτη

dikastiko.gr

Δικηγόροι στη «μάχη» των Πρωτοδικείων για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Τι προβλέπεται στον μεγαλύτερο νομό σε έκταση

Χαρακτηριστική περίπτωση όπως τονίζεται του ανεδαφικού και παράλογου αυτού δόγματος αποτελεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας με περισσότερους από 200.000 κατοίκους. Σύμφωνα με το νέο δικαστικό χάρτη το Κεντρικό Πρωτοδικείο του νομού φαίνεται ότι θα γίνει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου απλά και μόνο λόγω της θέσης του ως «πρωτεύουσας» του νομού, και ασφαλώς λόγω και της ιστορίας της «Ιεράς Πόλεως». Από το σχεδιασμό αυτό για άλλη μια φορά παρακάμπτεται το οικονομικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του νομού που είναι το Αγρίνιο.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι του Συλλόγου Αγρινίου τονίζουν πως «ο δήμος Αγρινίου με βάση την απογραφή του 2021 αριθμεί περί τις 102.000 μόνιμους κατοίκους αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, ένα κτίριο έκτασης 6.000 τμ προσφάτως ανακαινισμένο και πλήρως προσβάσιμο σε άτομα ΑΜΕΑ, στεγάζονται το Πρωτοδικείο Αγρινίου και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Από το Πρωτοδικείο Αγρινίου εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου, του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Αμφιλοχίας, το σύνολο των οποίων προσεγγίζει τις 140.000».

Και όπως εξηγούν: «Το 70% και πλέον των κατοίκων του νομού Αιτωλοακαρνανίας εξυπηρετείται από το Πρωτοδικείο Αγρινίου, γεγονός που αποδεικνύεται από τον όγκο των υποθέσεων που εκδικάζονται από αυτό καθημερινά, τόσο πολιτικών όσο και ποινικών, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία της Χώρας. Σύμφωνα όμως με το «μεταρρυθμιστικό δόγμα» του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυτό το Πρωτοδικείο θα πρέπει να καταργηθεί και να δώσει τη θέση του στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

Έχει σημασία να τονιστεί κατά τρόπο εμφατικό ότι η γεωγραφική έκταση και το ανάγλυφο της Αιτωλοακαρνανίας δικαιολογούν και επιβάλλουν την ύπαρξη δύο κεντρικών Πρωτοδικείων, εάν υποτεθεί ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Επειδή ωστόσο αυτό μάλλον φαντάζει ουτοπικό, η πραγματικότητα μας καλεί να συγκρίνουμε τις υπάρχουσες δομές για να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα και πιο δίκαιη».

Τι αναφέρουν για τους αριθμούς οι δικηγόροι του Αγρινίου σε σχέση με το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου

«Οι αριθμοί, τα μεγέθη, οι υποδομές και η απαλλαγμένη από αγκυλώσεις ανάγνωση της κατάστασης στον νομό Αιτωλοακαρνανίας συνηγορούν αναφανδόν υπέρ της ίδρυσης του Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά καθόλα ελληνικό φαινόμενο, η έδρα του Εφετείου της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας να στερείται έδρας Πρωτοδικείου. Για τους γνώστες των δικαστηριακών πραγμάτων φαντάζει αδιανόητο οι υπηρεσίες ενός κεντρικού Πρωτοδικείου να στεγαστούν στο Μεσολόγγι τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία λειτουργίας ενός μεσαίου σε όγκο Πρωτοδικείου. Για ποια αντικειμενικότητα και για ποια αμεροληψία της δικαστικής κρίσης θα μπορούμε να μιλάμε τη στιγμή που όλοι οι δικαστές θα βρίσκονται στρυμωγμένοι σε ένα μόλις γραφείο αμφίβολης κατάστασης;

«Μάχη» των Πρωτοδικείων για νέο Δικαστικό Χάρτη

dikastiko.gr

Για ποία ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης θα μιλάμε όταν δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη στέγαση του προσωπικού, απουσία ακροατηρίων και απουσία χώρων αποθήκευσης και διαχείρισης του υλικού ενός κεντρικού Πρωτοδικείου; Πόσο δίκαιο είναι άραγε για τους 140.000 πολίτες που εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Αγρίνιου αλλά και τους 100.000 κατοίκους μόνο της πόλης του Αγρινίου να αναγκάζονται – ξαφνικά και παρά το μέχρι πρότινος σχέδιο νόμου που είχε εισφερθεί – να μεταβαίνουν στο Μεσολόγγι για την πιο απλή υπόθεση; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δείχνουν ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από το κυβερνητικό αφήγημα, καθιστώντας στην περίπτωσή μας παντελώς παράλογη την ίδρυση του Κεντρικού Πρωτοδικείου στην Έδρα του νομού».

Η μεγάλη κινητοποίηση της Θήβας: «Κάτω τα χέρια από το Πρωτοδικείο» – Τι δηλώνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σωτηρία Μανάρα –Μαυράκη

Από τις 26 Ιανουαρίου τελεί υπό κατάληψη το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών και μάλιστα όπως αναφέρει στο dikastiko.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Σωτηρία Μανάρα –Μαυράκη  την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή 70 φορέων της πόλης και ακολούθησε στη συνέχεια αποκλεισμός της Εθνικής Οδού.

Μάλιστα, επισημαίνει πως λόγω της κατάληψης των προηγούμενων ημερών του Δικαστικού Μεγάρου σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία. Η ίδια αναφέρεται στα κριτήρια που έθεσε στη μελέτη της η Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία όμως το τελικό σχέδιο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη. Και προσθέτει πως οι δηλώσεις Βορίδη ήρθαν να… ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της πρόσφατης ετήσιας εκδήλωσης ΔΕΕΠ Βοιωτίας, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ανέφερε πως η Μητροπολιτική έδρα του Πρωτοδικείου θα είναι στη Λιβαδειά και θα ιδρυθεί έδρα μεταβατικού Εφετείου στη Θήβα με ταυτόχρονη αναφορά και των δύο πόλεων στο Εφετείο της Χαλκίδας.

«Μάχη» των Πρωτοδικείων για νέο Δικαστικό Χάρτη

dikastiko.gr

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό: «Το Πρωτοδικείο Θήβας αποτελεί κόσμημα για τον νομό»

Παράλληλα, στάλθηκε από την πρόεδρο προς τον πρωθυπουργό επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το Πρωτοδικείο της Θήβας ιδρύθηκε το 1936 μετά από πολλούς και τιτάνιους αγώνες των Τοπικών Αρχόντων Δικηγόρων και Πολιτών της εποχής αυτής (να σημειωθεί ότι είχε σχεδιαστεί από την πρώτη Κυβέρνηση της Επανάστασης να συσταθεί το 1833)!!!! Το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης αποπερατώθηκε και λειτούργησε το 1999 και αποτελεί κόσμημα για τον Νόμο αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο Δικαστικό Μέγαρο της Στερεάς Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος σε επίπεδο Εφετείου.

Το Πρωτοδικείο Θηβών, το οποίο διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή ήτοι τις γυναικείες Φυλακές Ελεώνα με 500 περίπου κρατούμενες, και επίσης το Κέντρο Απεξάρτησης με 100 περίπου τροφίμους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή στη χώρα μετά το κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, παρουσιάζει την υψηλότερη μετά το Πρωτοδικείο Γρεβενών αναλογία δικαστή- κρατουμένων (107,29 κρατούμενοι ανά δικαστή). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ανωτέρω αναλογία είναι 54 κρατούμενοι ανά δικαστή στο Πρωτοδικείο Σερρών όπου υπηρετούν τρεις (3) Πρόεδροι Πρωτοδικών και οκτώ (8) Πρωτοδίκες για 600 κρατούμενους και 22,77 κρατούμενοι ανά δικαστή στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου υπηρετούν 19 Πρόεδροι και 65 Πρωτοδίκες για 1910 κρατούμενους. Κατά το δικαστικό έτος 2021 έχουν λάβει χώρα 41 συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πλημ/κών Θηβών και έχουν ήδη εκδοθεί 264 Βουλεύματα δηλαδή 44 Βουλεύματα ανά εισηγητή δικαστής, εκ των οποίων τα 206 αφορούν κρατούμενους στις ανωτέρω φυλακές».

Στην επιστολή της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών προσθέτει πως «σύμφωνα με τα όσα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Φλωρίδης μας είπε στις ως άνω γυναικείες Φυλακές θα προστεθούν ακόμα άλλες 200 κρατούμενες, ενώ συγχρόνως έχουν παραγγελθεί και ειδικοί λυόμενοι χώροι διαμονής για να κρατούνται εκεί οι κρατούμενες με τις ελάχιστες ποινές».

Το Πρωτοδικείο Θήβας σε αριθμούς

Σύμφωνα με την επιστολή της Προέδρου  του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών «το Πρωτοδικείο Θηβών καλείται να καλύψει Δικαστικά την τεράστια Βιομηχανική Ζώνη Σχηματαρίου-Οινοφύτων, όπου υπάρχουν και λειτουργούν πλέον των (1000) χιλίων εργοστασιακών μονάδων και διαχειρίζεται την εκδίκαση των αστικής φύσεως θεμάτων που προκύπτουν από την λειτουργία τους (εργατικές διαφορές, ασφαλιστικά μέτρα, αναγκαστική εκτέλεση, ενοχικές απαιτήσεις) πλέον των ποινικών τους (υποβάθμιση περιβάλλοντος κλπ.). το γεγονός αυτό καθιστά το Πρωτοδικείο της Θήβας σημαντικό κέντρο απονομής της Δικαιοσύνης και σε συνδυασμό με τις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα και το Κέντρο απεξάρτησης.

Η κτιριακή υποδομή του Δικαστικού Μεγάρου της Θήβας είναι μεγάλη, έχει έκταση 8.500 τ.μ το δε Δικαστικό Μέγαρο Θήβας αποτελεί κόσμημα για τον Νομό, αλλά και ευρύτερα για ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθόσον είναι το πλέον Σύγχρονο (λειτούργησε το 1999) και το μεγαλύτερο σε έκταση και εξοπλισμό έναντι όλων των υπαρχόντων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τεράστιες αίθουσες ακροατηρίων, οκτώ (8) πλείστα γραφεία Δ. Υπαλλήλων και Δικαστών. αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., αρχεία, αποθήκες, ανελκυστήρες, αίθουσες βοηθητικές, βιβλιοθήκη και γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου, (σύγχρονες τουαλέτες σε κάθε όροφο, ξεχωριστές για Δικαστές, Δικηγόρους και κοινό).

Επιπροσθέτως, οι δικαστικές αίθουσες έχουν άριστη ακουστική και είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα ακουστικά μέσα, που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν.

«Μάχη» των Πρωτοδικείων για νέο Δικαστικό Χάρτη

dikastiko.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι και γραφεία κρατήσεων για τους κρατούμενους.

Το Δικαστικό Μέγαρο Θήβας δύναται με βεβαιότητα να φιλοξενήσει και άλλες Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού χωρίς ουδέν πρόβλημα, καθόσον η χωρητικότητα του και η εν γένει αρχιτεκτονική του δομή το καθιστούν εν δυνάμει σχεδόν ίσο προς το Εφετείο Αθηνών (όσον αφορά την έκταση και τον εξοπλισμό)».

Παραθέτει δε και προηγούμενη αναφορά του πρώην υφυπουργού  Γ. Κώτσηρα να προστεθούν στο συγκεκριμένο Πρωτοδικείο Θηβών εκτός από τις Ερυθρές Αττικής και άλλα μέρη του Λεκανοπεδίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ