Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

H “Μεγάλη Παρασκευή” της Ελληνικής Δικαιοσύνης: Οι (διαφορετικές) περιπτώσεις Κανελλόπουλου- Τζανερίκου και η ανάρτηση – φωτιά του Προέδρου των Διοικητικών Δικαστών

Οι υποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές κι ας τέμνουν την ίδια υπόθεση, αυτή του “κόμματος Κασιδιάρη”. Έχουν όμως εν τέλει το ίδιο αποτέλεσμα αφού πληγώνουν βαθιά το σώμα της Δικαιοσύνης- “Δεν νοείται να καταγγέλλει κάποιος Δικαστής συνάντηση που έγινε, στην οποία πήγε ο ίδιος οικεία βουλήσει”, αναφέρει ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Παν. Δανιάς, σε μια ανάρτηση – φωτιά που θα συζητηθεί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H “Μεγάλη Παρασκευή” της Ελληνικής Δικαιοσύνης: Οι (διαφορετικές) περιπτώσεις Κανελλόπουλου- Τζανερίκου και η ανάρτηση – φωτιά του Προέδρου των Διοικητικών Δικαστών (eurokinissi)

Το νόμισμα έχει δύο όψεις ή το ταγκό χρειάζεται δύο: Αυτά τα δύο κλισέ ταιριάζουν απολύτως σε όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να συμβαίνουν με πρωταγωνιστές νυν ή πρώην υψηλόβαθμους δικαστές. Η μια πλευρά του νομίσματος είναι η πολιτική ηγεσία, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, που παλαιόθεν έχει ως βασικό μέλημα να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, παρά τα περί του αντιθέτου κηρύγματα. Το επιδιώκει, άλλοτε το πετυχαίνει, άλλοτε όχι.

Η άλλη πλευρά όμως του νομίσματος είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, ο ρόλος τους και η διαχρονική βαριά κληρονομιά που φέρουν εφ όρου ζωής: Του δικαστή, του εισαγγελέα. Όλες οι παλαιότερες δικαστικές προσωπικότητες της χώρας περιγράφουν ως αυτονόητη, την διαχρονικότητα του ρόλου, τον οποίο δεν μπορεί να απεκδυθεί ο δικαστής/εισαγγελέας ούτε μετά την αφυπηρέτηση. Είναι το αντίτιμο μιας 40ετους υπηρεσίας που ενέχει ως βασικό συστατικό της την άσκηση μιας τεράστιας εξουσίας απέναντι στους πολίτες. Το ελάχιστο αντίτιμο. Και βέβαια τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Κανελλόπουλος-Τζανερίκος: Οι περιπτώσεις

Προφανώς οι περιπτώσεις του Αν. Κανελλόπουλου, που αρκετά χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του βρέθηκε στη ηγεσία ενός ακροδεξιού, ναζιστικού κόμματος, που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την περίπτωση του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Χρ. Τζανερίκου που κατήγγειλε μετά την παραιτησή του, ότι δέχτηκε παρεμβάσεις για να “βάλει πλάτη” ως επικεφαλής του Α1 τμήματος που θα κρίνει την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, με αντάλλαγμα “την ηγεσία σε ανεξάρτητες αρχές”. Να συνδράμει για να βγει εκτός εκλογών δηλαδή με βάσει την νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία δύο κόμματα στη Βουλή (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ).

Κανελλόπουλος-Τζανερίκος

eurokinissi

Ο πρώτος επιλέγει να ηγηθεί ενός κόμματος με ακροδεξιά και ναζιστικά χαρακτηριστικά, το καταστατικό του οποίου (προφανώς δε θα περιγράφει τέτοια πράγματα αλλά θα δηλώνει σεβασμό στη Δημοκρατία!) θα κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο την επόμενη βδομάδα. Κυρίως όμως επιλέγει να “ηγηθεί” (ή να δανείσει το όνομα και την παρουσία του όπως λένε κάποιοι) σε ένα κόμμα που ίδρυσε και θα συμμετέχει ως υποψήφιος βουλευτής ένας καταδικασμένος επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, μέλη της οποίας καταδικάστηκαν για δολοφονία και άλλα βαριά αδικήματα. Ένας ανώτατος εισαγγελέας δίπλα- δίπλα με έναν κατάδικο (πρωτοδίκως) για εγκληματική οργάνωση.

Κανελλόπουλος-Τζανερίκος: Καταγγελίες

Στον αντίποδα ένας δικαστής εγνωσμένου νομικού κύρους, ο Χρ. Τζανερίκος, παραιτήθηκε την επομένη μιας δημόσιας δήλωσης, σύμφωνα με την οποία τίθεται εκ ποδών με νομοθετική ρύθμιση που εκτείνει την αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης επί του ζητήματος του “κόμματος Κασιδιάρη” στο σύνολο των μελών του τμήματος Α1 και όχι στο πενταμελές όργανο (ως είθισται μέχρι σήμερα) τα μέλη του οποίου επιλέγει ο ίδιος ως πρόεδρος. Με συνέντευξή του στο dikastiko.gr ο κ.Τζανερίκος μίλησε για πρωτη συνάντηση στο μέγαρο μαξίμου με τον Γ. Γεραπετρίτη (που όμως λέει πως δεν του ζήτησε τίποτα αλλά τον ρώτησε αν θεωρεί πως χρειάζεται κάποια προσθήκη η ρύθμιση) αλλά και δεύτερη με πρόσωπο που λειτούργησε ως ενδιάμεσος και του έστειλε μήνυμα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο “βοήθα και υπάρχουν κι ανεξάρτητες αρχές μετά την αφυπηρέτηση”.

Κανελλόπουλος-Τζανερίκος

eurokinissi

Οι καταγγελίες αποκρούστηκαν απο την κυβέρνηση με ένταση και μάλιστα διατυπώθηκε η θέση πως ο κ.Τζανερίκος έχει χρονίζουσα πικρία διότι επιδίωξε πέρυσι να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικαλούμενος όπως λένε, και ισχυρές πλάτες σε οικονομικούς παράγοντες, αλλά απορρίφθηκε ως επιλογή. Η αντιπολίτευση μιλάει για κακουργηματικές πράξεις (σ.σ πρόταση για ανταλλάγματα) και καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει έρευνα. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι που λένε πως ο έγκριτος νομικός κ.Τζανερίκος , εφόσον διαπίστωσε τη διάπραξη παράνομης πράξης, ως ανώτατος δικαστής , θα μπορούσε να πάει στα διπλανά απο τον δικό του γραφεία στον Αρειο Πάγο και να καταγγείλει αυτομάτως όλα αυτά. Σίγουρα πάντως όλα αυτά αποτελούν μια πληγή στο ήδη τραυματισμένο “σώμα” της ελληνικής δικαιοσύνης, όχι γιατί οι λειτουργοί της έπραξαν ντε και καλά κάτι με λάθος τρόπο ή ενήργησαν υστερόβουλα, αλλά γιατί ενδεχομένως μπορεί να δίνουν- στον κόσμο- αυτή την εικόνα. Γεγονός άδικο πιθανόν και για τους ίδιους και για τη Δικαιοσύνη.

Η παρέμβαση Δανιά

Παναγιώτης Δανιάς

edd

Υπό αυτό το πρίσμα κινείται η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παν. Δανιά, ως προς την εντύπωση δηλαδή που δίδεται για τη Δικαιοσύνη. Ο κ.Δανιάς με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook ασκεί δριμεία κριτική αναφέροντας χαρακτηριστικά αφενός πως “δεν είναι συνήθης πρακτική να συναντώνται παράγοντες της Κυβέρνησης με Δικαστές”, αφετέρου “δεν νοείται να καταγγέλει κάποιος Δικαστής συνάντηση που έγινε, στην οποία πήγε ο ίδιος οικεία βουλήσει, γιατί το “τραβάτε με και ας κλαίω” ισχύει σε άλλες περιστάσεις, πολύ πιο “αθώες”. Το “πήραμε ότι πήραμε από αυτούς, ας κλείσουμε το μάτι και στους άλλους, μήπως πάρουμε κάτι και από αυτούς”, ΔΕΝ πιάνει πάντα.”

Και καταλήγει: “Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, όταν διαμαρτύρομαι, ως Δικαστής, για παρέμβαση στο έργο μου και παραιτούμαι για αυτό, δεν μπορεί να “ενθυμούμαι” ύστερα ότι είχα δεχτεί και “προτάσεις” που δεν κατήγγειλα τότε, αλλά τις “θυμήθηκα” τώρα, γιατί η εικόνα που δίδεται στο Λαό είναι “δεν τα βρήκαν αυτοί στη μοιρασιά και τσακώνονται τώρα”. Και αυτό ΔΕΝ το δέχομαι, ούτε για τον εαυτό μου, ούτε για αυτούς που εκπροσωπώ. Οπότε αποσύρω την εκτίμηση στο πρόσωπο του πρώην Αντιπροέδρου του Α.Π. που εξέφρασα σε προηγούμενη ανάρτησή μου. Και ας πάρουν παράδειγμα από αυτό τα Κυβερνητικά κόμματα, να επιλέγουν καλύτερα πρόσωπα για την “ηγεσία” της Δικαιοσύνης, στο μέλλον”.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Δανιά, εχει ως εξης :

Αν και είμαστε στη Μ.Εβδομάδα, κάποια πράγματα δεν μπορούν να μένουν ασχολίαστα:

1. Δεν είναι συνήθης πρακτική να συναντώνται παράγοντες της Κυβέρνησης με Δικαστές.

2. Η μόνη θεσμική συνάντηση είναι αυτή του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την “ηγεσία” της Δικαιοσύνης ή με τις Δικαστικές Ενώσεις. Οι Δικαστικές Ενώσεις (και μόνο) μπορεί να συναντώνται και με άλλους Υπουργούς (π.χ. Οικονομικών), με ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, για ειδικότερα θέματα που αφορούν ΟΛΟΥΣ τους Δικαστές.

3. Δεν νοείται να καταγγέλει κάποιος Δικαστής συνάντηση που έγινε, στην οποία πήγε ο ίδιος οικεία βουλήσει, γιατί το “τραβάτε με και ας κλαίω” ισχύει σε άλλες περιστάσεις, πολύ πιο “αθώες”.

4. Το “πήραμε ότι πήραμε από αυτούς, ας κλείσουμε το μάτι και στους άλλους, μήπως πάρουμε κάτι και από αυτούς”, ΔΕΝ πιάνει πάντα.

5. Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, όταν διαμάρτύρομαι, ως Δικαστής, για παρέμβαση στο έργο μου και παραιτούμαι για αυτό, δεν μπορεί να “ενθυμούμαι” ύστερα ότι είχα δεχτεί και “προτάσεις” που δεν κατήγγειλα τότε, αλλά τις “θυμήθηκα” τώρα, γιατί η εικόνα που δίδεται στο Λαό είναι “δεν τα βρήκαν αυτοί στη μοιρασιά και τσακώνονται τώρα”. Και αυτό ΔΕΝ το δέχομαι, ούτε για τον εαυτό μου, ούτε για αυτούς που εκπροσωπώ. Οπότε αποσύρω την εκτίμηση στο πρόσωπο του πρώην Αντιπροέδρου του Α.Π. που εξέφρασα σε προηγούμενη ανάρτησή μου. Και ας πάρουν παράδειγμα από αυτό τα Κυβερνητικά κόμματα, να επιλέγουν καλύτερα πρόσωπα για την “ηγεσία” της Δικαιοσύνης, στο μέλλον”.

Η προηγούμενη ανάρτηση

Προ ημερών ο κ. Δανιάς, κι ενώ δεν είχαν γίνει γνωστά όσα ακολούθησαν της δήλωσης Τζανερίκου, με ανάρτησή του είχε αναφέρει :

“Η Δικαστική Ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντικό αγαθό για μια Δημοκρατία. Και δεν εξασφαλίζεται μόνο με συνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά και με την συμπεριφορά της εκάστοτε Κυβέρνησης. Όταν λοιπόν έρχονται ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής που προβλέπουν ακόμα και την σύνθεση του σχηματισμού που θα κρίνει το θέμα της συμμετοχής κόμματος στις εκλογές, χωρίς διαβούλευση και με τρόπο που προδίδει δυσπιστία στους Δικαστές του Α’ Τμήματος του Α.Π., είναι λογικό αυτοί να αγανακτούν και να αντιδρούν, όπως ο κ.Αντιπρόεδρος του Α.Π., τον οποίο δεν γνωρίζω, αλλά τιμώ και καταλαβαίνω απολύτως. Σε λίγο θα του φέρουν και το διατακτικό έτοιμο να υπογράψει, σαν διαταγή πληρωμής. Λίγος σεβασμός λοιπόν περισσότερο στη Δικαιοσύνη και όχι να μας λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν νομοθετούν οι Δικαστές. Είδαμε πόσο καλά και με πόση μελέτη νομοθετούν αυτοί”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ