Η “αφανής” διάταξη στον νέο αθλητικό νόμο: Βαριές ποινές σε όσους (και προέδρους ΠΑΕ) υποκινούν βία κατά δημοσιογράφων που μεταδίδουν ή σχολιάζουν αγώνες!
Στην ίδια κατηγορία με ποινή τουλάχιστον 1 έτους απειλούνται όσοι υποκινούν βία κατά οργάνων ΕΠΟ ή ομοσπονδιών, διαιτητών- 10πλάσιο πρόστιμο αν ο δράστης είναι μέλος διοίκησης ομάδας.
Βαριές ποινές για τις περιπτώσεις φραστικών επιθέσεων που υποκινούν βια και κατά δημοσιογράφων περιγράφει ο νέος αθλητικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, με την προσθήκη μιας διάταξης η οποία πέρασε κάτω από τα ραντάρ. Είναι η πρώτη φορά που σε ποινικό νόμο περιγράφεται ειδικά η προστασία (δια ποινικού κολασμού) δημοσιογράφων, όταν ειδικά στο χώρο του αθλητισμού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπόκεινται από απειλές και εξυβρίσεις έως επιθέσεις και σωματική βία. Έτσι στον νέο νόμο για την οπαδική βία που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους (συνεπώς έως 5) για δηλώσεις που υποκινούν βία και σε βάρος τους, ενώ αν το αδίκημα διαπράξει αθλητικός παράγοντας (πρόεδρος κλπ) πέραν της φυλάκισης επιβάλλεται και πρόστιμο 10πλάσιο του προβλεπομένου.
Τι ανέφερε
Η προσθήκη όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr αφορά το αδίκημα της υποκίνησης αθλητικής βίας, όπως ψηφίστηκε (1999 με το βασικό αθλητικό νόμο 2725/1999 ), τροποποιήθηκε (2022) και ισχύει, σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις που ουσιαστικά παροτρύνουν σε οπαδική βία: “Όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως, δημόσια ή δια του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου ή του διαδικτύου μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων για να διαπράξουν αδικήματα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή”.
Βία κατά δημοσιογράφων: Τι αλλάζει
Η αλλαγή αφορά το γεγονός ότι πλέον τίθενται υπό προστασία για δηλώσεις τέτοιου τύπου πέραν των δημοσιογράφων και διαιτητές, παράγοντες π.χ της ΕΠΟ, πειθαρχικά όργανα κλπ με την ίδια επαπειλούμενη ποινή και με ειδική πρόβλεψη για τους παράγοντες των ομάδων.
Έτσι η παρ. 5 του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 (Α’ 121) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. α) Όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως, δημόσια ή δια του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου ή του διαδικτύου μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων για να διαπράξουν αδικήματα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή.
β) Όποιος με δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, δημόσιες καταχωρήσεις, δημοσιεύσεις υποκινεί, παροτρύνει, ενθαρρύνει ή διευκολύνει πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν στη διάπραξη αδικημάτων βίας ή απειλής βίας, σε βάρος των διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών και πειθαρχικών οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού, των προσώπων που συγκροτούν τα όργανα διαιτησίας του επαγγελματικού αθλητισμού και γενικώς των διαιτητών, των μελών διοίκησης της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας, καθώς και κατά των αξιωματούχων επαγγελματικών Α.Α.Ε., καθώς και κατά δημοσιογράφων, οι οποίοι στο πλαίσιο της ιδιότητάς τους καλύπτουν ή καθ’οιονδήποτε τρόπο συμπράττουν στην κάλυψη ή σχολιάζουν εκδηλώσεις επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς και συναφή προς αυτές ζητήματα, και των μελών της Δ.Ε.Α.Β. και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.
γ) Όταν οι πράξεις της παρούσας παραγράφου τελούνται από μέλος διοίκησης, αξιωματούχο, διευθυντή, πληρεξούσιο ή εκπρόσωπο έστω και για τη διενέργεια μεμονωμένης πράξης ή ιδιοκτήτη Α.Α.Ε., το ανώτατο όριο της χρηματικής ποινής ισούται με το δεκαπλάσιο της προβλεπόμενης στο άρθρο 57 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95). Η επανειλημμένη τέλεση θεωρείται επιβαρυντική περίσταση.
δ) Σε περίπτωση που ο υπαίτιος του αδικήματος της περ. β) ανακαλέσει τη δυσμενή δήλωση, με οποιοδήποτε πρόσφορο δημόσιο τρόπο, πριν από την πρώτη εξέτασή του ως υπόπτου ή κατηγορούμενου, το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, μπορεί να του επιβάλλει μόνο χρηματική ποινή. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επανειλημμένης τέλεσης.»
H εγκύκλιος
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 2022 με εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα : “…’Εχει θεσπιστεί ως ιδιαίτερη αξιόποινη συμπεριφορά…. η παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως δημόσια, ή δια του τύπου ή διαδικτύου, των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες. Επιβάλλεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάταξης αυτής, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται τέτοια αξιόποινη συμπεριφορά, τελούμενη από οποιονδήποτε (παράγοντες Π.Α.Ε. ή άλλων σωματείων, συνδέσμούς φιλάθλων ή άλλους), με τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω δικονομικές ρυθμίσεις, ενόψει μάλιστα ότι αφορά στην πρόληψη των προαναφερόμενων εγκλημάτων, αλλά και άλλων σοβαρών εγκλημάτων βίας που σχετίζονται με αυτά. Ομοίως επιβάλλεται η προσήκουσα αξιολόγηση κάθε άλλης αξιόποινης συμπεριφοράς που συμβάλλει στην αθλητική βία (χειραγώγηση αθλητικών αγώνων κ.ο.κ.)”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα καταγγελία για τον “Άλλο Άνθρωπο”: Ο Πολυχρονόπουλος φέρεται να ζητούσε χρήματα για ανύπαρκτη τρίτεκνη οικογένεια Σοκαριστικό περιστατικό στα δικαστήρια του Βόλου – 48χρονος έπαθε κρίση υστερίας και κατέρρευσε Σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης στο Ρέθυμνο: “Θα το παλέψουμε, μην αγχώνεσαι, εγώ είμαι δίπλα σου” οι συγκλονιστικές πρώτες δηλώσεις της μητέρας – ΒΙΝΤΕΟ Παρέμβαση Δημ. Βερβεσού για την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Κομοτηνής: “Όχι ποινική καταστολή στους κοινωνικούς αγώνες”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr