Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η απαγόρευση διαδηλώσεων έφερε… διαδηλώσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η απαγόρευση διαδηλώσεων έφερε… διαδηλώσεις

Οι βελτιωτικές τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οδήγησαν στη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως οι αντιδράσεις θα μετριαστούν.

Επιχειρώντας να χτίσει ξανά το ακροατήριο της πλατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Πέμπτη σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια όπως λέει στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις». Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ, και άλλα εργατικά σωματεία και φορείς.

Κεντρικό σύνθημα ήταν «αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων». Οι διαδηλωτές, αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ που θα πραγματοποιήσει και σήμερα συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησαν την Πέμπτη εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα προσκείμενα στο ΠΑΜΕ. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» φώναζαν καταγγέλλοντας ως «νομοσχέδιο-έκτρωμα», καθώς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, «επιχειρεί να βάλει στον “γύψο” τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού». Παράλληλα, καταγγέλλουν τη στάση του ΚΙΝΑΛ που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Οι αντιδράσεις εισαγγελέων και δικαστών

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος με επιστολή της προέδρου της Αννας Ζαίρη προς τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, εκφράζει την άρνηση των εισαγγελικών λειτουργών για παρουσία στο χώρο των διαδηλώσεων αλλά και συμμετοχή σε επιτροπή διάλυσης των συγκεντρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη λύση, δηλαδή η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και η δίκη του εμπλοκή στη «μεσολάβηση» για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης – και όχι αστυνομικού οργάνου- ήταν μια από τις λύσεις- αλλαγές που προκρίνει ο υπουργός ΠΡΟΠΟ ώστε να ψηφίσει το νομοσχέδιο και το ΚΙΝΑΛ

Με την ανακοίνωση της Ενωσης τίθεται ουσιαστικά μπλόκο στη φυσική παρουσία των εισαγγελέων στις διαδηλώσεις με την επικληση  ττων συνταγματικών επιταγών και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων : « ….δεν περιλαμβάνεται αρμοδιότητα παράστασης Εισαγγελέα επί δημοσίων συναθροίσεων ή στην Επιτροπή που συγκροτείται για την διάλυση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ….καθόσον οι αρμοδιότητες των ανωτέρων επιτροπών δεν είναι πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα [ ΓνωμΕισΑΠ 8/2002 ].

Συνεπώς σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθέτησης υποχρεωτικής παρουσίας Εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα προς τα άρθρα 87 επ. του Συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε Δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν την εκτελεστική εξουσία και τα όργανά της».

Επικριτική για το νομοσχέδιο υπήρξε και η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. «Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος σε οποιαδήποτε φάση της συνάθροισης και ενόψει της επιβαλλόμενης στάθμισης που επιβάλλει η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων, διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή ώστε να θεωρείται η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος προδήλως καταχρηστική» αναφέρεται.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους για όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής. Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης «κακώς είχε μπει» το ιδιώνυμο στο νομοσχέδιο.

Επίσης, θα προβλέπεται πως για την απαγόρευση συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών, ο οποίος εάν δεν απαντήσει εντός 24ωρου θα συνεπάγεται πως συμφωνεί με την απαγόρευση. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται ότι για τη διάλυση μίας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελέας και να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Εάν δεν παρίσταται, ενημερώνεται αμελλητί.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα των πολιτών για να ρυθμιστεί η καθημερινότητά τους. «Εσείς μιλάτε για απαγορεύσεις, εμείς για τη ρύθμιση ενός δικαιώματος», ανέφερε και απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ που ζητούσε επιπλέον εγγυήσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο, είπε πως πολλές από τις προτάσεις του τις κάνει δεκτές. «Οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως τις τοποθετήσεις ΚΙΝΑΛ και στον τομέα δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή από κάποια αδικήματα που προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου» πρόσθεσε.

Οι άλλες κυρώσεις

Στο νομοσχέδιο παραμένουν κυρώσεις και ειδικότερα ορίζεται πως:

* όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

* όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική ή λιμενική αρχή τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους (με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα). Αν οι υπαίτιοι τέλεσαν βιαιοπραγίες, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών, αν οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Κυρώσεις ορίζονται και για τους οργανωτές των διαδηλώσεων, όπου βάσει του νομοσχεδίου είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων που απευθύνει πρόσκληση προς το ευρύ κοινό για συμμετοχή σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή ο οριζόμενος ως οργανωτής στο πλαίσιο της υποχρέωσης γνωστοποίησης που προβλέπουν οι νέες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας.

Ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και τον «Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή», που θα είναι ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ή στέλεχος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή ως σύνδεσμος με τον οργανωτή, ώστε μέσω της άμεσης μεταξύ τους επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού να διασφαλισθεί η ομαλή και σύννομη διεξαγωγή της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ