Η Δικαιοσύνη στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ: “Βελτιώστε την αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος”
Στην ετήσια έκθεση Going for Growth τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης δικαστικών διαφορών.
Αναγνωρίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει, ο ΟΟΣΑ σημαίνει καμπανάκι για τη Δικαιοσύνη. “Βελτιώστε την αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος” αναφέρεται στην ετήσια έκθεση Going for Growth του Οργανισμού, όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί «απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες και κοινοποιώντας τα οφέλη των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών».
«Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις κατευθύνονται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Καμπανάκι για τη Δικαιοσύνη: Οι συστάσεις του Οργανισμού
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στις ρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια «αγκάθια» (προκλήσεις όπως της χαρακτηρίζει), μεταξύ των οποίων και η λειτουργία του δικαστικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνει την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την ανάγκη διάδοσης από το όφελος των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος.
Τα άλλα «μέτωπα» της έκθεσης
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει ότι η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις (ΜμΕ) με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα, όπως αναφέρει ο ot.gr.
Συγκεκριμένα, ο ανταγωνισμός τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι κανονιστικές επιβαρύνσεις για τη λειτουργία σε ορισμένους βασικούς τομείς και την εκ νέου ανάπτυξη της γης εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις. Σε αυτόν τον τομέα συστήνει την άρση των φραγμών εισόδου, δίνοντας προτεραιότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στην απλοποίηση των κανόνων χωροθέτησης γης.
Στην αγορά εργασίας, ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά λιγότερο συχνά από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει από πολλούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους. Γι’ αυτό υπάρχουν συστάσεις για αύξηση της συμμετοχής σε ποιοτικές πολιτικές ενεργούς αγοράς εργασίας και κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων όλων των τομέων και περιοχών που επηρεάζονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή απάντηση Καραμανλή για Κασσελάκη: “Άξιος συνεχιστής του πολιτικού τυχοδιωκτισμού του Αλ. Τσίπρα” Κακοκαιρία Daniel: Ανοίγει η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις Συνάντηση Φάμελλου- Βερβεσού στον ΔΣΑ για τις ανεξάρτητες Αρχές: “Να σταματήσουμε την υποβάθμιση του κράτους δικαίου” είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΦΩΤΟ Μ. Στενιώτη: “Ζητούμενο η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης με συνταγματική θεσμοθέτηση προϋπολογισμού” Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 10.753 αναπληρωτών εκπαιδευτικών – Αναλυτικά όλα τα ονόματαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr