Η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ένας δικηγόρος περιγράφει το ντροπιαστικό σκηνικό απονομής Δικαιοσύνης για μία υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα
Αναβλήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου μετά τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την έναρξη της διαδικασίας με περισσότερους από 200 παριστάμενους στην πολύκροτη δίκη.
Τριτοκοσμικές εικόνες επικράτησαν στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αστοχίας στην επιλογή της μικρής αίθουσας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να επιβεβαιώνεται όπως έγραψε το dikastiko.gr
Ούτε οι 21 κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά δεν μπορούσαν να χωρέσουν στην αίθουσα, ενώ περισσότερα από 200 άτομα, μάρτυρες υπεράσπισης, συνήγοροι, δημοσιογράφοι και συγγενείς είχαν συρρεύσει από το πρωΐ για την πολύκροτη δίκη μετά από 4 χρόνια.
Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: «Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα» φώναζαν δικηγόροι
Δικηγόροι βρίσκονταν έξω από τα παράθυρα της αίθουσας φωνάζοντας «Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα», με την έδρα του Δικαστηρίου να ανακοινώνει πως η διαδικασία θα γίνει σταδιακά προκειμένου να μπορέσουν να βρουν χώρο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και τελικώς να διακόπτει για τις 7 Νοεμβρίου.
Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δικηγόρος στην υπόθεση. «Οι συνθήκες ήταν πραγματικά ασύλληπτες. Αρκετοί συνήγοροι προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα παράθυρα της αίθουσας, κολλημένοι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Όσοι είχαμε κατορθώσει (διότι περί κατορθώματος πρόκειται!) να εισέλθουμε στην αίθουσα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, ακούγαμε μεν τι έλεγε η κα Πρόεδρος, αλλά αδυνατούσαμε να σημειώσουμε οτιδήποτε ή και να κινηθούμε περαιτέρω, καθότι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον» αναφέρει.
«Στη φρικτή αυτήν υπόθεση, κατηγορούνται 21 πρόσωπα, τα οποία είναι σχεδόν όλοι κρατικοί αξιωματούχοι, και έχουν κληθεί να καταθέσουν 213 μάρτυρες κατηγορίας. Αν συνυπολογιστούν και οι συνήγοροι υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας, αντιλαμβάνονται οι πάντες ότι είναι αδύνατη η ομαλή εκδίκαση της συγκεκριμένης δίκης στην αίθουσα που είχε οριστεί. Και, όντως, αυτό που γνωρίζαμε ότι θα συμβεί όσοι διακονούμε την ποινική δικαιοσύνη, εν τέλει συνέβη. Οποία έκπληξη!» προσθέτει.
Και επισημαίνει: «Το ερώτημα που έθεσε και θέτει ολόκληρη η κοινωνία είναι το εξής: γιατί για μια τόσο σπουδαία δίκη δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι υφιστάμενες υποδομές να εξυπηρετήσουν την απονομή της δικαιοσύνης;».
Π. Μπαλακτάρης: Η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι και οι χρόνιες κρατικές ανεπάρκειες
Η δικάσιμος για την τραγωδία στο Μάτι προσδιορίστηκε για σήμερα, 31-10- 2022, ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Θυμίζω ότι, στη φρικτή αυτήν υπόθεση, κατηγορούνται 21 πρόσωπα, τα οποία είναι σχεδόν όλοι κρατικοί αξιωματούχοι, και έχουν κληθεί να καταθέσουν 213 μάρτυρες κατηγορίας. Αν συνυπολογιστούν και οι συνήγοροι υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας, αντιλαμβάνονται οι πάντες ότι είναι αδύνατη η ομαλή εκδίκαση της συγκεκριμένης δίκης στην αίθουσα που είχε οριστεί.
Και, όντως, αυτό που γνωρίζαμε ότι θα συμβεί όσοι διακονούμε την ποινική δικαιοσύνη, εν τέλει συνέβη. Οποία έκπληξη! Από τις 08.30 το πρωί, ο κόσμος είχε συρρεύσει στην αίθουσα του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και η κατάσταση ήταν αφόρητη. Ούτε όρθιοι δεν χωρούσαμε οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και οι παράγοντες της δίκης και, φυσικά, δεν ήταν δυνατό να ακουστεί η κα Πρόεδρος του Δικαστηρίου, όταν μιλούσε. Οι συνθήκες ήταν πραγματικά ασύλληπτες. Αρκετοί συνήγοροι προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα παράθυρα της αίθουσας, κολλημένοι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Όσοι είχαμε κατορθώσει (διότι περί κατορθώματος πρόκειται!) να εισέλθουμε στην αίθουσα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, ακούγαμε μεν τι έλεγε η κα Πρόεδρος, αλλά αδυνατούσαμε να σημειώσουμε οτιδήποτε ή και να κινηθούμε περαιτέρω, καθότι ήταν ο ένας πάνω στον άλλον.
Τελικά, το Δικαστήριο φρόντισε να διακόψει για άλλη ημερομηνία και σε άλλη μεγαλύτερη αίθουσα. Εκεί ευελπιστούμε να καταστεί ευχερής η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.
Το ερώτημα που έθεσε και θέτει ολόκληρη η κοινωνία είναι το εξής: γιατί για μια τόσο σπουδαία δίκη δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι υφιστάμενες υποδομές να εξυπηρετήσουν την απονομή της δικαιοσύνης;
Τι είναι εκείνο που εμπόδισε τη συνεννόηση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και επέφερε την ταλαιπωρία εκατοντάδων ανθρώπων;
Εξερχόμενοι της αιθούσης, κάποιος εύστοχα παρατήρησε ότι, αν εκείνη τη στιγμή γινόταν σεισμός, θα ποδοπατούνταν οι παριστάμενοι, στην προσπάθειά τους να βγουν από τον χώρο. Γιατί αυτό δεν προβλέφθηκε από τους αρμόδιους;
Είναι γεγονός ότι ένα κράτος αποδεικνύει εμπράκτως το πώς αντιμετωπίζει τους πολίτες του, από περιπτώσεις σαν την προκειμένη. Η θέση, την οποίαν το κράτος επιφυλάσσει στην απονομή της δικαιοσύνης, αποτελεί ακριβοδίκαιο κριτήριο της σημασίας που της αποδίδει. Την ίδια ώρα που, καλώς, οικοδομούνται πολυτελή γήπεδα για αθλητικούς σκοπούς, θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η στοιχειώδης, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης.
Με απλά λόγια, είναι λυπηρό που ακόμη και σήμερα, εν έτει 2022, η επάρκεια των δικαστικών αιθουσών στην πρωτεύουσα της χώρας είναι ζητούμενο.
Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Λινός, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, ήδη από τις 25-10-2022. Από το περιεχόμενό της, προκύπτουν οι φιλότιμες προσπάθειες που κατεβλήθησαν για τη διεξαγωγή της επίμαχης δίκης στο κατάλληλο περιβάλλον. Προκύπτει, συγχρόνως, όμως, και το γεγονός ότι ουδείς άλλος ενδιαφέρθηκε αποτελεσματικά για την επίλυση του εν λόγω χωροταξικού προβλήματος.
Ενδεχομένως, ορισμένοι αναγνώστες να απορήσουν για τον σκοπό αυτού του κειμένου, δοθέντος ότι βρέθηκε μια, τρόπον τινά, λύση, με τη συνεδρίαση του δικαστηρίου σε άλλη αίθουσα και με εμφάνιση των παραγόντων της δίκης σε δόσεις.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύονται αυτές οι δυσλειτουργίες ούτε, δυστυχώς, αναμένεται να είναι και η τελευταία. Επίσης, αυτά τα ζητήματα, που απαιτούν άμεση ρύθμιση, δεν πρέπει, κάθε φορά, να επαφίενται στο πολυμήχανο πνεύμα των Συμβουλίων Διοίκησης.
Δεν πρέπει να είναι πρόκληση σε βεβιασμένη ευρηματικότητα. Αντιθέτως, οφείλει η Πολιτεία να επιλύει, με θεσμικό τρόπο και εγκαίρως, τέτοιου είδους οργανωτικές δυσχέρειες, προς όφελος της ποιοτικής και ταχείας απονομής δικαιοσύνης.
Ειδάλλως, είναι πλέον ή βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα συζητάμε ξανά παρόμοια θέματα. Και όλοι γνωρίζουμε τι λέγεται για εκείνον που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, ακολουθώντας την ίδια τακτική…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΣΑ για ασκούμενους δικηγόρους: 600 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση – Χωρίς παρακράτηση φόρου Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στον ΟΛΠ: Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ το νέο master plan του Οργανισμού Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε o 36χρονος που κατηγορούνταν ότι “έχτισε” γατάκι μέσα σε γυψοσανίδα Λάρισα: Επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης “Ντουγρού” από την ΕΛΑΣ – Η ανάρτηση του Τ. Θεοδωρικάκου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr