Η δίκη του “Γέρου του Μοριά”: 30 νομικοί θα… δικάσουν σήμερα τον Κολοκοτρώνη – ΦΩΤΟ

Η αναβίωση της πρώτης ποινικής – πολιτικής δίκης στην Ελλάδα σε μία πρωτότυπη παράσταση στο Ηρώδειο. Πρωταγωνιστές γνωστοί ποινικολόγοι, δικηγόροι και ασκούμενοι.

NEWSROOM
Η δίκη του “Γέρου του Μοριά”: 30 νομικοί θα… δικάσουν σήμερα τον Κολοκοτρώνη – ΦΩΤΟ

Εδώ και μήνες μόλις αφήνουν τα δικαστικά έδρανα, κάνουν πρόβες σε θεατρικούς ρόλους. Ο λόγος για τους 30 νομικούς που σήμερα στις 9 το βράδυ στο Ηρώδειο θα ξεδιπλώσουν εκτός από τις δικονομικές τους ικανότητες και εκείνες στο ρόλο του ηθοποιού.

Πρόκειται για την ιδιαίτερη πρωτοβουλία που όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr ανέλαβαν η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-ΘΕΜΙΣ να παρουσιάσουν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση το θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου «Η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη».

Και όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους: «Δύο ημέρες κάθε εβδομάδας μια ιδιότυπη, νεοσύστατη θεατρική ομάδα κάνει πρόβα. Στη σκηνή βρίσκονται πέντε άντρες. Κάποιοι φορούν κοστούμι, γραβάτα, οι περισσότεροι καλοσιδερωμένα πουκάμισα. Oχι, δεν είναι οι ενδυμασίες τους για το έργο – απλώς έχουν έρθει κατευθείαν από τις ενασχολήσεις τους. Δεν είναι οι μόνοι, όλοι οι έχοντες υποκριτικό ρόλο στην παράσταση, άντρες και γυναίκες, είναι νομικοί – το «καστ» περιλαμβάνει από ασκούμενους δικηγόρους μέχρι τον πρόεδρο της Eνωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλία Αναγνωστόπουλο».

Οι ερμηνευτές του έργου

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η δίκη διεξήχθη στο Ναύπλιο, στο επιβλητικό πρώην τζαμί σημερινό «Βουλευτικόν», την άνοιξη του 1834 και διήρκεσε συνολικά έξι εβδομάδες.

Η πρώτη αυτή «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, τον ρόλο των ξένων δυνάμεων και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, συνάμα, δε, μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία για την εθνική ολοκλήρωση».

Τους ρόλους του θεατρικού έργου «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη» ερμηνεύουν οι: Ηλίας Αναγνωστόπουλος (Παναγής-Μαρίνος Βαλσαμάκης, συνήγορος υπερασπίσεως Θ. Κολοκοτρώνη), Δημήτρης Βαλάσης (Εδουάρδος Μάσσων, Επίτροπος της Επικρατείας), Δημήτρης Γκαβέλας (δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης), Λυκούργος Καμηλάκης (Γραμματέας), Νίκος Κοντιζάς (δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης), Περικλής Κοντόγγονας (Χριστόδουλος Κλονάρης, συνήγορος υπερασπίσεως Δ. Πλαπούτα), Γιώργος Παπαγιάννης (δικαστής Δημήτριος Σούτσος), Γιώργος Πυρομάλλης (Αναστάσιος Πολυζωίδης, Πρόεδρος του Δικαστηρίου), Τάσος Τριανταφύλλου (δικαστής Φωκάς Φραγκούλης), Βασίλης Χειρδάρης (δικαστής Ανδρέας Βούλγαρης), Παναγιώτης Χριστόπουλος (Υπουργός Δικαιοσύνης Κων/νος Σχινάς).

Επίσης συμμετέχουν οι: Γιώργος Κόσσυφας (Μάρτυρας), Γιώργος Κουβαράς (Μάρτυρας), Απόστολος Κούρτης (Μάρτυρας), Στρατής Κρητικός (Μάρτυρας), Χρήστος Μαγουλάς (Μάρτυρας), Παντελής Μπράτης (Μάρτυρας), Έλλη Γεωργιδάκη (Χορός), Ελίνα Γεωργίλη (Χορός), Στεφανία Γιαννακολουκά (Χορός), Ζωή Ιωαννίδη (Χορός), Μαριάννα Κοκκινάκη (Χορός), Άννα Μπασιάκου (Χορός), Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους (Χορός), Αναστασία Σανιδά (Χορός), Κέρυ Σαπουντζή (Χορός), Βασιλική Σισμανίδου (Χορός), Ελεονώρα Φρατζεσκάκη (Χορός), Δήμητρα Χρυσαΐτη (Χορός).

Τι δηλώνουν οι σεναριογράφοι

«Στα μέσα του Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Νομικών “e-Θέμις” και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων μας έκαναν την τιμή να μας ζητήσουν ένα θεατρικό έργο με θέμα τη δίκη του Γέρου του Μοριά. Ήταν μια μεγάλη τιμή για μας, γιατί δεν είναι συνηθισμένο να ανατίθενται τόσο σοβαρά θέματα σε κατ’ εξοχήν κωμωδιογράφους» αναφέρουν οι Μ. Ρέππας και Θ. Παπαθανασίου.

«Αφήσαμε στο πρώτο πλάνο μόνο τους νομικούς. Τον Επίτροπο της Επικρατείας Εδουάρδο Μάσσον, τους πέντε δικαστές και τους δυο δικηγόρους. Ο δικανικός αγώνας και η αντιπαράθεση τους έγινε η βασική μας φροντίδα. Και πάνω απ όλα αυτό που δεν μπορεί να καταγραφεί στο κείμενο μας. Οι ψυχές τους. Γιατί το βασικό θέμα μας στο βάθος είναι η ψυχές των ανθρώπων έτσι όπως διαφαίνονται αχνά πίσω από τις αγορεύσεις και τα ρητορικά σχήματα. Οι ψυχές που δοκιμάζονται στις μυλόπετρες του εμφύλιου διχασμού και της συνείδησης του καθήκοντος απέναντι σε μίαν έννοια που δύσκολα μπορεί να καθορίσει κάποιος» λένε.

Και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Την έννοια της Δικαιοσύνης. Έννοια άπιαστη, που όσο την πλησιάζεις για να την ορίσεις, τόσο σου ξεγλιστράει. Όπως κι έννοια της ομορφιάς. Τι είναι το δίκαιο; Τι είναι το ωραίο; Έννοιες που διαφοροποιούνται στο χρόνο και που ποικίλουν από λαό σε λαό. Αλλά ποτέ δεν είναι απούσες σε κανένα ανθρώπινο σύνολο. Η αίσθηση του δικαίου και η αίσθηση του ωραίου είναι αιώνιες παράμετροι της ανθρώπινης υπόστασης. Δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία χωρίς Δίκαιο, όπως δεν καταγράφηκε ποτέ ανθρώπινη κοινωνία χωρίς Ομορφιά. Η σχετικότητα τους δεν τις κάνει λιγότερο υπαρκτές».

Πηγή: dikikolokotroni.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr