Η Εκκλησία με 81 Μητροπόλεις εξαπολύουν δικαστικά πυρά στο ΣτΕ κατά των μέτρων στους ναούς
Στο ΣτΕ την Παρασκευή οι προσφυγές τους. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στα περιοριστικά μέτρα. Παραγραφή των υποθέσεων διακρίνει η εισηγήτρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αύριο το πρωί θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης των Μητροπόλεων όλης της χώρας κατά της Κ.Υ.Α. που αφορά στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας στους χώρους λατρείας.
Συνολικά πέντε υποθέσεις που αφορούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, θα εκδικαστούν αύριο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και όλες τους αφορούν αιτήσεις ακύρωσης των μέτρων στις εκκλησίες.
Θα προεδρεύσει η Πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια είναι η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη.
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλα τα σχετικά μέτρα, όπως οι ρυθμίσεις που:
-Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,
-Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.2.2021) την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,
-Αναστέλλουν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,
-Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,
– Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχει παραβίαση πολλών συνταγματικών αρχών, όπως της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα νομικά θέματα που αναμένεται να τεθούν κατά την εκδίκαση είναι εάν υφίσταται έννομο συμφέρον των προσφευγόντων, αφού η σχετική Κ.Υ.Α. έχει λήξει.
Ωστόσο, από την πλευρά της εκκλησίας έχει εκφραστεί η βούληση να γίνουν οι δίκες και να υπάρξει απόφαση του ΣτΕ, ώστε να υπάρχει δεδικασμένο, για όλες τις περιπτώσεις λήψεις αντίστοιχων έκτακτων μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρέμβαση εισαγγελέα για το κορονοπάρτι στη ΓΑΔΑ Κορονοϊός: 1.070 νέα κρούσματα -25 νεκροί – 249 διασωληνωμένοι Σοκ: Καλόγριες «νοίκιαζαν» επί δεκαετίες ορφανά παιδιά σε επιχειρηματίες και ιερείς για όργια Επαμεινώνδας Κορκονέας: Πρώτο μετέωρο βήμα του Αρείου Πάγου για να καθίσει πάλι στο εδώλιοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr