Κοντά στους εγκλωβισμένους νεαρούς -πέντε στο σύνολό τους- ηλικίας 21 έως 26 ετών, έφτασαν οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ σε μια επιχείρηση με μεγάλο βαθμό επικυνδυνότητας καθώς επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι, παγετός, ενώ έντονη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα.
Στη δύσκολη επιχείρηση πήραν μέρος πέντε άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ που ανέβηκαν στον Τίμιο Σταυρό μετά τη Λοχριά με τα πόδια, ενώ συνάδελφοί τους βρίσκονταν πίσω για την υποστήριξή τους. Το κλιμάκιο ήταν εφοδιασμένο με ό,τι χρειαζόταν, παράλληλα με μηχανισμό για την προστασία τους από τους κεραυνούς.
Μετά την «πρώτη» ανάσα ξεκίνησε η επιχείρηση της κατάβασης με τους ταλαιπωρημένους νεαρούς που είχαν ανεβεί στην περιοχή από την Παρασκευή, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών.
Στον Ψηλορείτη η ΕΜΑΚ: Η επιχείρηση διάσωσης
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι νεαροί δεν είχαν μαζί τους ούτε κατάλληλο ρουχισμό ούτε βασικά εφόδια όπως σχοινιά, φακούς ή φορτιστές για τα κινητά τους. Παρόλο που είχαν μαζί τους τρόφιμα, δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες δύσκολες συνθήκες. Έτσι, η απότομη επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τα 10 μποφόρ και τον παγετό, κατέστησε αδύνατη την επιστροφή τους.
Οι εγκλωβισμένοι νεαροί, όλοι τους Κρητικοί, κατάφεραν να καταφύγουν στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, μπαίνοντας από τη νότια πλευρά του βουνού, από τον Λοχριά. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους να βγουν προς τα έξω και να παραληφθούν από τους διασώστες εμποδίστηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τον πάγο που καλύπτει την περιοχή. Η Πυροσβεστική διατηρούσε επικοινωνία μαζί τους ανά δύο ώρες, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αν και πανικοβλημένοι.