Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί για νέα χρηματοπιστωτική κρίση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί για νέα χρηματοπιστωτική κρίση

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας , Κάρμεν Ράινχαρτ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg πως η πανδημία εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο ξεσπάσματος νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης λειτουργούν σωρευτικά, επηρεάζοντας και τους τομείς της οικονομίας οι οποίοι έχουν περιέλθει σε κρίση, ικανή να συμπαρασύρει όλο το χρηματοπιστωτικό σύμπλεγμα, που θα καταρρεύσει με το ξέσπασμα ενός νέο κρισιακού φαινομένου.

Ερωτηθείσα αν η συνεχής αγορά ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες για την διατήρηση χαμηλών αποδόσεων είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όταν το κάνουν όλοι, η επικεφαλής της Π.Τ απάντησε: «Πρόκειται για πόλεμο. Κατά τη διάρκεια πολέμων οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τις πολεμικές τους δαπάνες με κάθε τρόπο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν άμεσες ανάγκες».

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα διατηρήσιμο σενάριο», πρόσθεσε. Η Ράινχαρτ, που ανέλαβε τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε υπό το πρίσμα της συμφωνίας των πλουσιότερων εθνών να ανανεώσουν μια πρωτοβουλία ανακούφισης χρέους για τα φτωχότερα για τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2021, κίνηση που δεν ανταποκρίθηκε βέβαια στο κάλεσμα της Τράπεζας περί υλοποίησής της για όλο το έτος.

Επιπλέον, τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι από τις οφειλές που πρέπει να αποπληρώσουν τα φτωχότερα έτη εντός του 2020, το 60% αφορούν την Κίνα. Μάλιστα, έχει διαθέσει πολλά δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, με όρους αδιαφανείς και με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που μπορούν να αντέξουν, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Π.Τ τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, σε ερώτηση που της έγινε στη συνέντευξη για τη μη συμμετοχή της Κίνας στην πρωτοβουλία αναστολής χρεών για τις φτωχότερες χώρες, η Ράινχαρτ ανταποκρίθηκε λέγοντας πως η Κίνα συμμετέχει στην πραγματικότητα, αλλά «όχι στο μέγιστο των δυνατοτήτων της».

Πάντως, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας, ένας μεγάλος παίχτης στη δανειοδότηση, δεν έχει συνδράμει με κάποιο τρόπο τη συνεργασία αυτή, ούτε βέβαια και οι πιστωτές του κινεζικού ιδιωτικού τομέα, όπως σημείωσε η Ράινχαρτ. «Η πλήρης συμμετοχή είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να πασχίζουμε, όμως δεν το έχουμε δει ακόμη», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ