Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η ημερίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τη βία κατά γυναικών: Τι λέει η έκθεση GREVIO για την Ελλάδα

Μετά την αναβολή που πήρε η εκδήλωση, νομικοί συζητούν για το κρίσιμο αυτό ζήτημα σήμερα 26 Μαρτίου 2024 στις 17.00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ημερίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τη βία κατά γυναικών: Τι λέει η έκθεση GREVIO για την Ελλάδα mfhr

Εκκινεί μετά την πρόσφατη αναβολή η ημερίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου – στην οποία θα είναι η πρώτη πανελλαδική εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης GREVIO – και θα πραγματοποιηθούν  στις 17:00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

Η εκδήλωση του Ιδρύματος έρχεται λίγο διάστημα μετά την ευρωκαταδίκη που ήρθε από το ΕΔΔΑ σχετικά με το βιασμό μίας 18χρονης βρετανίδας από μπάρμαν ξενοδοχείου.

Η GREVIO (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) είναι το ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας), η οποία τέθηκε σε ισχύ ως προς τη χώρα μας το 2018.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη GREVIO πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους εθνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών και ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση της έκθεσης στις 14 Νοεμβρίου 2023. Η Βασική Έκθεση Αξιολόγησης αναλύει διεξοδικώς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και προβαίνει σε διαπιστώσεις και συστάσεις προς τις εθνικές αρχές.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ζητήματα ιδιαιτέρως σημαντικά, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν τύχει έως σήμερα της απαιτούμενης δημοσιότητας στην ελληνική κοινωνία. Η κρισιμότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση και αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ημερίδα Ιδρύματος Μαραγκοπούλου: Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά καταδικαστικών αποφάσεων εκφράζει η έκθεση GREVIO

Η εκδήλωση θα εστιάσει σε ζητήματα στα οποία η GREVIO προσέδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα και ιδίως σε θέματα υποστήριξης και προστασίας επιζωσών έμφυλης βίας και διαδικαστικών εγγυήσεων.

Στην έκθεση αξιολόγησης της GREVIO για την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, «εκφράστηκε ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά καταδικαστικών αποφάσεων, τα οποία υποδηλώνουν είτε ότι οι διαδικασίες διερεύνησης ήταν αναποτελεσματικές είτε ότι εφαρμοζόταν αδικαιολόγητα υψηλό κατώτατο όριο που απαιτείται για την επίτευξη καταδικαστικής απόφασης και ότι παρόλο που ο εθνικός νόμος προέβλεπε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δικαιωμάτων για τα θύματα εγκλημάτων με βάση το φύλο, οι περισσότερες από τις διατάξεις δεν εφαρμόζονταν πλήρως στην πράξη και η εμπειρία του συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης εξακολουθούσε να είναι ιδιαίτερα τραυματική για πολλές γυναίκες και κορίτσια-θύματα».

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο κύκλους εργασιών και σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας θα προεδρεύσουν:

α) Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος και

β) η Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων.

Αρχικά, η Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου, ΔΝ, πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO), θα αναφερθεί εισαγωγικά στο έργο και το ρόλο της GREVIO.

1ος  κύκλος: Προστασία και υποστήριξη επιζωσών

* Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας – εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου και «Κέντρο  ΔΙΟΤΙΜΑ», με θέμα: Προστασία και υποστήριξη επιζωσών συντροφικής βίας,

* Κέλλυ Πισιμίση, υποψήφια ΔΝ, επιστημονική συνεργάτιδα ΙΜΔΑ, με θέμα: Κέντρα παραπομπής ή διαχείρισης κρίσεων για επιζώσες σεξουαλικής βίας και

* Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, επικ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος και τ. πρόεδρος ECRI, με θέμα:  Διατομεακές διακρίσεις και έμφυλη βία.

2ος Κύκλος: Συνεδρία και  διαδικαστικές εγγυήσεις

* Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα Συνεπιμέλεια παιδιών και ασφάλεια,

* Κική Πετρουλάκη, Δρ., ψυχολόγος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της  βίας, με θέμα: Αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου και * Ντέτα Πετρόγλου, δικηγόρος, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων, με θέμα: Επιμόρφωση επαγγελματιών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ