Ι. Κλάπα: “Εκμεταλλεύονται το θυμικό των πολιτών στην υπόθεση των Τεμπών – Εγώ δεν ξέρω τις ανακριτικές ενέργειες και αναρωτιέμαι πως κάποιοι τις κάνουν φειγ- βολάν”
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών εμφανίστηκε κατηγορηματική για τις ενέργειές της στην υπόθεση του κυκλώματος Ρόδου.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα στο 10 ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχετικά με το ρόλο της Δικαιοσύνης και τις παρεμβάσεις των δικαστικών λειτουργών με ομιλητές τους Ι. Κλάπα, Μ. Πικραμένο, Γ. Φλωρίδη και Ι. Σαρμά.
Κυρίαρχο ζήτημα υπήρξε η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο τα επίκαιρα ζητήματα των υποθέσεων των Τεμπών και της Ρόδου και τον ρόλο των δικαστικών λειτουργών βρέθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στη συζήτηση.
Την άποψη πως οι δικαστικοί λειτουργοί «δεν ελέγχονται, δεν χειραγωγούνται όση πίεση και αν τους ασκείται» εξέφρασε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ωστόσο πως επικρατεί «μία ακραιφνής συντεχνιακή αντίληψη για το δικαστικό λειτούργημα».
Η ίδια τόνισε πως η κριτική με ευπρέπεια και σεβασμό είναι θεμιτή και είναι άλλο από την στοχοποίηση. «Εκμεταλλεύονται το θυμικό των πολιτών» είπε για την τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας πως όταν η ίδια δεν γνωρίζει τις ανακριτικές ενέργειες «κάποιοι τις κάνουν φέιγ- βολάν».
Σε ότι αφορά τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κυκλώματος Ρόδου, η κυρία Κλάπα τόνισε πως «σκοπίμως και ενσυνειδήτως διαστρεβλώνουν τις ενέργειές μου», επαναλαμβάνοντας ότι «ο δικαστής απολαμβάνει ανεξαρτησίας, αλλά δεν είναι ανέλεγκτος».
Τι είπαν για την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη συνταγματική αναθεώρηση
Για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «η επιλογή δεν μπορεί να εκπορεύεται αποκλειστικά από δικαστές», καθώς θα δημιουργούσε φατριασισμό και σκοπιμότητες.
Το πρόβλημα δεν είναι το Σύνταγμα σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι κατά βάση κοινωνικό.
Παράλληλα, ο κ. Πικραμένος δήλωσε αρνητικός για τη δημιουργία Συνταγματικού δικαστηρίου και αναρωτήθηκε ποιος θα το στελέχωνε, και να η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει την στελέχωση ενός τέτοιου δικαστηρίου.
Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ανέφερε ότι υπολειπόμαστε σε δύο τομείς : δεν έχουμε ισχυρά φίλτρα που να οδηγούν σε αρχειοθέτηση μεγάλου αριθμού υποθέσεων και μας λείπει εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό.
Για τα δημοσκοπικά ευρήματα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη, σημείωσε ότι ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζουν μόνο αρνητικές όψεις της απονομής της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «η ποιότητα του δημόσιου λόγου είναι χαμηλή γιατί οι ηγεσίες δεν διαθέτουν».
Τέλος, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είπε χαρακτηριστικά: «ναι, να πηγαίνουν οι πολιτικοί στον φυσικό τους δικαστή, αλλά και πάλι η πολιτική τους ιδιότητα θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως ότι ο δικαστής δέχεται πιέσεις και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω απονομιμοποίηση της δικαιοσύνης».
Η παρέμβαση Φλωρίδη
Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στάθηκε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών με αφορμή και την υπόθεση Τριαντόπουλου, τονίζοντας ότι αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι ότι το πλέγμα προστασίας των υπουργών έχει γίνει προνόμιο με προκλητικό τρόπο, σημειώνοντας πάντως ότι αρμόδια να ασκήσει δίωξη είναι η Βουλή και αυτό είναι το φίλτρο που χρειάζεται. «Από την ώρα όμως που ασκείται η δίωξη, πρέπει να αναλάβουν δικαστές», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που γινόταν με τις προκαταρκτικές επιτροπές «ήταν χάλι απερίγραπτο».
Για την απαξίωση της δικαιοσύνης, ο υπουργός επέρριψε ευθύνες σε όσους μετέχουν στο δημόσιο βίο της χώρας και το κάνουν, όπως είπε με τοξικό τρόπο, ενώ για τον εκσυγχρονισμό της υποσχέθηκε ότι σε δύο χρόνια από τώρα η εικόνα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε γιατί θα έχουν αποδώσει όλα τα μέτρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτες δηλώσεις Χρ. Παπαδημητρίου: «Έκανα ό,τι μπορούσα για να εξασφαλίσω την αλήθεια» – ΒΙΝΤΕΟ Κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου: Διερεύνηση των εμπλεκομένων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Βρέθηκαν 500.000 ευρώ και ακίνητα που δεν δικαιολογούνται Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Ασκήθηκε ποινική δίωξη στη Δήμαρχο Κασσάνδρας Δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Αποχώρησαν οι δικηγόροι του 19χρονου κατηγορούμενου – Η ανακοίνωσή τουςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr