Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στο δικαστήριο της ΕΕ: Οι παραβάσεις σε μεγάλα έργα υποδομής

Η ελληνική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει ούτε νομική διάταξη που να υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να ενημερώνουν το κοινό για οποιαδήποτε απόφαση που έχει ληφθεί από άλλο κράτος μέλος.

NEWSROOM
Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στο δικαστήριο της ΕΕ: Οι παραβάσεις σε μεγάλα έργα υποδομής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 15 Ιουλίου να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) λόγω μη ορθής μεταφοράς της οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (2011/92/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/52/ΕΕ), η οποία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διενεργούν εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ορισμένα μεγάλα έργα υποδομής.

Γιατί η Ελλάδα πάει στο Δικαστήριο της ΕΕ

Η ελληνική νομοθεσία δεν εφαρμόζει, για παράδειγμα, τις διατάξεις της οδηγίας ΕΠΕ σε όλα τα εθνικά αμυντικά έργα. Η οδηγία ΕΠΕ ορίζει ότι μια τέτοια εξαίρεση είναι δυνατή μόνο μετά από κατά περίπτωση εξέταση του έργου και μόνο εάν το κράτος μέλος κρίνει ότι η εφαρμογή της διαδικασίας ΕΠΕ θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε σκοπούς άμυνας ή πολιτικής έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, η ελληνική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει ούτε νομική διάταξη που να υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να ενημερώνουν το κοινό για οποιαδήποτε απόφαση που έχει ληφθεί από άλλο κράτος μέλος σχετικά με έργα με διασυνοριακές επιπτώσεις στην ελληνική επικράτεια.

Freepik

Τέλος, η ελληνική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει ακόμη την υποχρέωση διενέργειας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ορισμένα έργα, όπως εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας ακτινοβολημένων πυρηνικών καυσίμων ή τελικής διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων, ή εσωτερικές πλωτές οδούς και λιμένες που επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων άνω των 1.350 τόνων.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία του να παραμείνει η Ευρώπη σε τροχιά επίτευξης των περιβαλλοντικών της στόχων. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019, την οποία ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2020. Παρά κάποια πρόοδο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως τα παράπονα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προβλέπει η οδηγία

Η οδηγία ΕΠΕ είναι κυρίως διαδικαστική και ακόμη και τα ελαφρά ζητήματα μη συμμόρφωσης επηρεάζουν ολόκληρη τη διαδικασία ΕΠΕ. Ένας λεπτομερής κατάλογος ελέγχου μεταφοράς και διάφορα έγγραφα καθοδήγησης τέθηκαν στη διάθεση των κρατών μελών για να διευκολύνουν το έργο τους. Η οδηγία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εσωτερική αγορά/το επιχειρηματικό περιβάλλον, διότι αποτελεί μέρος των ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η οδηγία επηρεάζει τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα και η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι η εθνική νομοθεσία θα ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr