Η μάχη των ανεμβολίαστων στο ΣτΕ: Νέα στοιχεία ζητά το Ανώτατο Δικαστήριο για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους 60αρηδες
Συζητήθηκαν οι αιτήσεις ανεμβολίαστων που υποβλήθηκαν μεταξύ των οποίων 4 δικαστές και 3 δικηγόροι.
Νέα στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία ζητά μέχρι τις 6 Μαΐου το ΣτΕ, που οδηγήθηκε σε αναβολή έκδοσης της απόφασης σχετικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους.
Ειδικότερα, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ, την 8η Απριλίου 2022, συζητήθηκαν οι αιτήσεις ανεμβολίαστων κατά του COVID-19, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, το Δημόσιο δεν εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους, ενώ η εισηγήτρια των υποθέσεων είχα εξηγήσει ότι είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ επί των επίμαχων υποθέσεων, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την προδικαστική απόφασή της ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας, Οικονομίας και Υγείας, όπως και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσκομίσουν στοιχεία, μέχρι την 6η Μαΐου 2022.
Οι 18 αιτούντες, σύμφωνα με όσα έγραψε το dikastiko.gr είναι πρόσωπα υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, όπως πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δυο αρεοπαγίτες, και ένας πρόεδρος Εφετών, καθώς και 3 δικηγόροι οι οποίοι επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω.
Οι αιτούντες επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω. Και με την προσφυγή τους είχαν καλέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει το μέτρο ως δυσανάλογο και αντίθετο στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της αξίας του ανθρώπου και της ελευθερίας του καθενός να αποφασίσει αυτόνομα τις ιατρικές πράξεις που θα υποστεί.
Επεσήμαιναν, επίσης, ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι εντελώς αναιτιολόγητο αναφορικά με τη διακηρυσσόμενη από την Πολιτεία συμβολή του στην ανάσχεση της διασποράς της Covid-19 και στην αποσυμφόρηση των Μ.Ε.Θ., καθότι, πρώτον, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο τμήμα του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (περί το 10%) και, δεύτερον, ο κίνδυνος συμφορήσεως των Μ.Ε.Θ., που κατά το Υπουργείο Υγείας υπήρχε όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οφειλόταν στη ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων νεότερων ηλικιακά ατόμων. Ούτε, φυσικά, το πρόστιμο καθεαυτό μένει εκτός της εμβέλειας των επιχειρημάτων των αιτούντων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το οριζόντιο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως είναι δυσανάλογο υπό το πρίσμα της κακής οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων συνταξιούχων : «…Η απειλή χρηματικής ποινής συνιστά ψυχολογικό εκβιασμό προκειμένου οι αιτούντες να ενδώσουν στο να υποστούν επέμβαση στο σώμα τους παρά την θέλησή τους υπό το κράτος φόβου πληρωμής του απειλούμενου προστίμου. Το γεγονός αυτό θίγει ευθέως τον πυρήνα της αξίας του ανθρώπου και η διάταξη είναι ως εκ τούτου αντισυνταγματική», αναφέρουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μάχη των ανεμβολίαστων 60άρηδων στο ΣτΕ: Η Ολομέλεια κρίνει το πρόστιμο των 100 ευρώ – 4 δικαστές και 3 δικηγόροι μεταξύ των αιτούντωνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr