Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η “μάχη” των δικαστικών υπαλλήλων για το Δικαστικό Χάρτη: “Μας θεωρούν αόρατους” λέει η Ομοσπονδία – “Θα κληθούμε να εργαστούμε απ’ την Ευελπίδων ως το Κορωπί” τονίζουν οι υπάλληλοι της Αθήνας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στις 24 Απριλίου 2024. Το υπόμνημα που κατέθεσαν, αντιδρώντας στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού και στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία της Αττικής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “μάχη” των δικαστικών υπαλλήλων για το Δικαστικό Χάρτη: “Μας θεωρούν αόρατους” λέει η Ομοσπονδία – “Θα κληθούμε να εργαστούμε απ’ την Ευελπίδων ως το Κορωπί” τονίζουν οι υπάλληλοι της Αθήνας freepik

Σφοδρές συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις των δικαστικών υπαλλήλων για το νέο Δικαστικό Χάρτη, όπως καταγράφεται σε υπόμνημα της Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΟΔΥΕ), αλλά και σε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ).

Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατεβάζουν… μολύβια την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο και της γενικής απεργίας, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συνεχίζουν και τις κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις.

«Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι σκληρά εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δικαστικών υπηρεσιών, παρά τα χρόνια οξυμμένα προβλήματα, είναι αόρατοι! Εξαντλητικός διάλογος με τους δικαστικούς υπαλλήλους δεν έγινε, όπως υποστηρίχθηκε. Η στάση του Υπουργού απέναντί μας σε πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, θίγει την αξιοπρέπεια κάθε δικαστικού υπαλλήλου ως βασικού συντελεστή της δικαιοσύνης» αναφέρει στο υπόμνημά της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Και προσθέτει: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νομοσχέδιο αυτό και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του, γιατί βασίζεται σε παραδοχές που δεν έχουν επαφή με τη δικαστηριακή πραγματικότητα και γιατί οι προβλεπόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης».

Αντιδράσεις δικαστικών υπαλλήλων για Δικαστικό Χάρτη: «Αμφισβητούμε το κριτήριο της δικαστικής δαπάνης»

Στο ίδιο υπόμνημα η ΟΔΥΕ εμφανίζεται κατηγορηματική, λέγοντας πως «αμφισβητούμε το κριτήριο της δικαστικής δαπάνης ανά υπόθεση και τα δεδομένα στα οποία βασίζεται ως λόγο περιστολής του ανωτέρω δικαιώματος. Από την άλλη υπάρχει και το υπαλληλικό δικαίωμα να υπηρετεί ο εργαζόμενος σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας με συγκεκριμένα καθήκοντα και όχι να καταστεί νομάς. Άλλες σημαντικές παράμετροι όπως: η νησιωτικότητα, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, το κακό επαρχιακό οδικό δίκτυο και οι αραιές μαζικές συγκοινωνίες, οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, η αδυναμία εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών λόγω έλλειψης κατάλληλης μηχανοργάνωσης και ψηφιακής υποστήριξης ή λόγω μη εξοικείωσης μέρους του κοινού με τις ψηφιακές εφαρμογές δεν απέτρεψαν την επιχειρούμενη απορρύθμιση και επιτείνουν τις δυσκολίες δικαστικής προστασίας και συναλλαγής με τις δικαστικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες που κλείνουν δεν εκδίδουν μόνο αποφάσεις, αλλά πλήθος πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, όπως επίσης εκτελούν πλήθος διαδικαστικών ενεργειών εξυπηρέτησης πολιτών, δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών».

«Ανακυκλώνεται το υπάρχον ανεπαρκές προσωπικό»

Αντίδραση υπάρχει από την ΟΔΥΕ και στη μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων στην «Κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου», καθώς όπως υποστηρίζει «στην ουσία ανακυκλώνει το υπάρχον ανεπαρκές προσωπικό σε λιγότερα δικαστικά κτήρια, αθροίζοντας χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις για να παρουσιάσει μια απατηλή εικόνα. Παράδειγμα: στην Αθήνα στο σύνολο περίπου 1200 οργανικών θέσεων (Πρωτοδικείου, Ειρηνοδικείου, Πταισματοδικείου και των δώδεκα περιφερειακών Ειρηνοδικείων) υπηρετούν 700 δικαστικοί υπάλληλοι, δηλαδή οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 42%. Η πραγματική αναλογία δικαστών και υπηρετούντων υπαλλήλων δεν είναι ούτε ένα προς ένα!»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΥΕ

Οι ενστάσεις των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας: «Θα εργαζόμαστε απ’ την Ευελπίδων ως το Κορωπί!»

Πυρά κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη εξαπολύουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τις υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου και υποστηρίζοντας πως «θα πλήξει τα δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων ενώ θα ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των κατοίκων της Αττικής στις δικαστικές υπηρεσίες».

Ειδικότερα, αναφέρουν πως «το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου της Αθήνας και τη συνένωσή τους με το Πρωτοδικείο της Αθήνας, δημιουργώντας μια ακόμα πιο υδροκέφαλη υπηρεσία. Η συνένωση των δυο υπηρεσιών θα γίνει μέσω της χωρικής διάσπασης (υπό ενιαία διοίκηση) του Πρωτοδικείου σε δύο τμήματα. Το Πολιτικό Τμήμα θα εδρεύει εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ειρηνοδικείο και το Ποινικό Τμήμα στην Ευελπίδων».

Παράλληλα, «με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κορωπίου, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνα, Μεγάρων, Περιστερίου, Χαλανδρίου, στη θέση αυτών των υπηρεσιών θα οριστούν ως «Περιφερειακές έδρες» του Πρωτοδικείου Αθήνας το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι και του Πρωτοδικείου Πειραιά η Καλλιθέα και τα Μέγαρα».

Και το… κερασάκι στην τούρτα είναι όπως λένε πως «όλες οι οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο Αθήνας ή Πειραιά. Στην πράξη δηλαδή, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κληθούμε να εργαστούμε απ’ την Ευελπίδων ως το Κορωπί!».

Και καταλήγουν ότι «είναι προφανές ότι αν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων, η οικογενειακή τους ζωή θα έρθει πάνω – κάτω. Άμεσα σε όσες και όσους εργάζονται σε υπηρεσίες που θα βάλουν «λουκέτο» (Μαραθώνας, Ελευσίνα, Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Ίλιον, Λαύριο) και σε επόμενο χρόνο σε όσες και όσους θα χρειαστεί να μετακινούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των «Περιφερειακών Εδρών».

Οι διεκδικήσεις των δικαστικών υπαλλήλων

Μεταξύ των αιτημάτων των δικαστικών υπαλλήλων είναι να μην καταργηθεί καμία δικαστική υπηρεσία, να καλυφθούν οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις στις δικαστικές υπηρεσίες, να αυξηθούν οι αποδοχές με επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος το επίδομα ειδικών συνθηκών και να αμείβεται η υπερωριακή μας εργασία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ