Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η μάχη των “έξι” στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ: Τι έδειξε το debate – Υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις από οικονομία, παιδεία μέχρι εξωτερική πολιτική και τα Εξάρχεια

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μάχη των “έξι” στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ: Τι έδειξε το debate – Υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις από οικονομία, παιδεία μέχρι εξωτερική πολιτική και τα Εξάρχεια (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αντιπαραθέσεις επικράτησαν όπως ήταν αναμενόμενο στο debate των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν καρφιά όλων κατά όλων όπως για παράδειγμα του κ. Γερουλάνου κατά του κ. Δούκα «να εκλέξουμε πρόεδρο που θα είναι μέσα στη Βουλή» ή ο έντονος διάλογος μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα. «Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γηρασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος» είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Σε “κόντρα” ήρθαν ο Μιχάλης Κατρίνης και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο βουλευτής Ηλείος και υποψήφιος αρχηγός, ρώτησε την συνυποψήφιά του για τα Τέμπη, επισημάινοντας ότι «δεν είδε δημόσια τοποθέτησή της για το θέμα».

«Κάνεις μεγάλο λάθος. Απορώ, αφού τα ψάχνετε όλα πως δεν έχετε δει τις τοποθετήσεις μου. Έχω πει στη Βουλή πως πρέπει να συζητηθεί το θέμα ανοικοδόμηση στον ΟΣΕ. Υπάρχουν και αναρτημένα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, με τον κ. Κατρίνη να απαντά: «Δεν έχετε κάνει καμία τοποθέτηση για το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Δεν θυμάμαι παρέμβασή σας».

«Διαστρεβλώνετε συνειδητά, όπως κάνετε σε όλη την εκστρατεία σας σε βάρος μου. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικό μοναρχικό σύστημα στην Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σε ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών ο κ. Γερουλάνος και τι θα έκανε στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό στην υπόθεση των υποκλοπών αν αφορούσε εμένα. Οποιαδήποτε γνώση θα είχα για μια υπόθεση υποκλοπών, αν φορούσε εμένα θα το χειριζόμουν με τον ίδιο τρόπο» είπε  διευκρινίζοντας ωστόσο πως το κόμμα επικεντρώθηκε στο θέμα αυτό. «Δώσαμε την εντύπωση, επικοινωνιακά, ότι μιλούσαμε μόνο για τις υποκλοπές» ανέφερε.

Η κυρία Γιαννακοπούλου  στην ερώτηση αν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τι θα κάνει και αν είναι δεδομένη η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει την παράταξή της και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή.

«Κάνω ότι αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη κι αν έχω αντίρρηση. Είμαι από τους πρώτους βουλευτές που βγήκα να υποστηρίζω τον κ.Ανδρουλάκη. Όμως, πρέπει να λειτουργούμε πρώτα θεσμικά το κόμμα μας. θα έκανα κάτι διαφορετικό, θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη» είπε.

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, οι 6 θεματικές ενότητες στις οποίες επικεντρώθηκε η “τηλεμαχία” ήταν οι εξής:

  • Οικονομία ανάπτυξη
  • Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό
  • Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ
  • Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση
  • Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση
  • ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Δημογραφικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια μεταξύ των θεμάτων

”Το πρόγραμμά μας είναι η προμετωπίδα μας” ανέφερε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Παύλο Γερουλάνο να απαντά «Νίκο ξέρεις ότι φέρνω προτάσεις. Το θέμα είναι έχουμε κληθεί να φέρνουμε προτάσεις;»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία απευθύνθηκε στον Παύλο Γερουλάνο, αναφορικά με τις μικρές επιχειρήσεις. Ο κ. Γερουλάνος απήντησε ότι είναι κρίσιμο να αρθούν τα κριτήρια που εμποδίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό. Υπάρχουν δύο Ελλάδες, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στις λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στις πολλές που δεν έχουν. Επίσης, ο κ.Κατρίνης, είπε “νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα.  Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου”. Με τη σειρά της η κα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα το δημογραφικό τέθηκε στο επίκεντρο με τον Παύλο Γερουλάνο να λέει ότι το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες.

Σχετικά με το φορολογικό, η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε  “Είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται μεταρρρύθμιση, ενώ ο κ. Γερουλάνος ανέφερε “Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα”.

Debate ΠΑΣΟΚ: Η ενότητα “Κοινωνικό Κράτος”

Στην ενότητα Κοινωνικό Κράτος, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Πρέπει απ ότι φαίνεται να υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του ζητήματα μετανάστευσης, τα έχει και μάλιστα τα είχε πολύ πριν τα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση με την άδεια εργασίας. Καθυστερημένα, την οποία ψηφίσαμε. Ήταν στο πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Δεύτερον, εγώ προσωπικά πήρα πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτής και τότε επί της Πρόεδρός μας Φώφης Γεννηματά για τα θέματα της αναθεώρησης του Δουβλίνου που λέγαμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει μέσα ο κανόνας της πρώτης χώρας όπου μπαίνει μέσα ο μετανάστες αιτούντες άσυλο και πρέπει αν φύγει να γυρίσει πίσω.

Τότε λοιπόν το Λαϊκό Κόμμα είναι υπεύθυνο και δεν έφυγε αυτός ο κανόνας. Και παρά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, υπάρχει αυτός ο κανόνας που εκμεταλλεύεται σήμερα η Γερμανία. Τρίτον, κάναμε δράσεις στην Αθήνα. Η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήρθε πριν από έναν χρόνο και κάναμε δράσεις για το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα. Είναι γερασμένο το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά του μέσα σε 2,5 χρόνια στους 18 24.

Ο Χάρης Δούκας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία, τόνισε: «Νομίζω ότι η επιδοματική προσέγγιση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία,ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στη λάθος κατεύθυνση, διότι στην πραγματικότητα δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, όπου περιμένουν ένα επίδομα, ένα pass, ένα voucher, ένα κουπόνι και όταν τους το δίνουν πρέπει και να χειροκροτάμε. Και αυτός είναι και ο λόγος που η νέα γενιά φεύγει ή πολλές φορές μένουν και στη χώρα ψηφιακοί νομάδες και δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, νεόπτωχοι σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες».

«Γι’ αυτό και νομίζω ότι χρειάζεται μια ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που προσεγγίζουμε συνολικά το παραγωγικό μοντέλο. Και θέλω να πω επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων είναι η κοινωνική στέγη, η κοινωνική στέγαση και υπάρχει μια νόρμα στο εξωτερικό που λέει ότι αν φτιάξεις πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το 10% θα πρέπει να ανήκει, να γίνεται κοινωνική κατοικία και να στηρίξει για παράδειγμα τους φοιτητές», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Και ρωτάω: Φτιάχνονται πολύ μεγάλες κτηριακές εγκαταστάσεις στη χώρα. Για παράδειγμα στο Ελληνικό το 10% θα ισχύσει για αυτή την πολύ μεγάλη επένδυση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Θα ισχύσει αυτή η κοινωνική νόρμα που θα δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια στα νέα παιδιά και στις οικογένειες και είναι μια δημόσια ερώτηση που απευθύνω και θα ήθελα κάποια στιγμή μια απάντηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Στέφανο Κασσελάκη και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στους νέους, η κ. Διαμαντοπούλου είπε: «Ο κύριος Κασσελάκης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσέλκυαν τους νέους.Ήταν η νεότης, ήταν η διαφορετικότητα, η ωραιότης, η αντισυστημικότητα. Μου θυμίζετε τώρα κάτι που μου είχε πει κάποτε ο κύριος Πεπονής ότι ποτέ στην πολιτική να μη θεωρείς πλεονέκτημα την ωραιότητα και τη νεότητα, γιατί η ωραιότητα είναι σχετική και γιατί η νεότητα χαλάει αμέσως. Έρχεται αμέσως κάποιος πιο νέος. Γι αυτό και οι νέοι μας, όπως πήγαν, έτσι έφυγαν. Γιατί τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα που έχει σήμερα τα κόμματα».

«Αυτό είναι σαφές. Και το κόμμα μας πρέπει να αλλάξει και τη ρητορική του και τη γλώσσα του. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχει γίνει τόσο πολύ δουλειά και στη Βουλή είναι αδύνατον να περάσουν στον κόσμο, γιατί η γλώσσα είναι ξύλινη. Είναι λοιπόν πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους μέσα από τα νέα μεγάλα ζητήματα που είναι η τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τη ζωή τους, που αλλάζει την εργασία τους. Είναι η αλλαγές που έχουν στον τρόπο που ζούνε, στον τρόπο που ερωτεύονται. Είναι το στεγαστικό που είναι ένα μείζον ζήτημα για το οποίο όλοι έχουμε καταθέσει θέσεις. Είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φύγει και θέλουν να έρθουν. Οι άνθρωποι που τελειώνουν εδώ και δεν θέλουν να φύγουν και φεύγουν υποχρεωτικά. Αυτά είναι τα ζητήματα που οφείλουμε να θέσουμε και τα οποία η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, δεν τα έχει καν αντιμετωπίσει και αγγίξει», συνέχισε.

Στην ενότητα Κοινωνικό Κράτος και απαντώντας σε ερώτηση για το δημογραφικό, ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε πως «το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες αυτή τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη».

«Το πρόγραμμα, το οποίο έχω παρουσιάσει το πρόγραμμα Αναγέννηση, ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εκεί πέρα θα δει κανείς ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο σωστά καταγεγραμμένες. Δηλαδή αν δείτε σήμερα αν πάτε σήμερα στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, στα αγροκτήματα εκεί ή αν πάει κανείς στην Κρήτη με τους με τους ανθρώπους του τουρισμού, εκεί θα σας πουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία χρειάζονται και θα σας πουν κιόλας προτιμήσεις για το τι είναι αυτό το οποίο θέλουν στο εργατικό δυναμικό που μπαίνει στη χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε:

Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου, επεσήμανε: «Βλέπουμε τι γίνεται συνολικά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, όπου επί της ουσίας η Γερμανία ετσιθελικά και για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους, διαλύει με τον τρόπο της, βάζει, πυροδοτεί το θέμα της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο είναι αδιανόητο και απαράδεκτο».

«Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κάθε φορά η κάθε χώρα, η οποία θα αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα θα μπορεί έτσι να πυροδοτεί βασικές συνθήκες της Ευρώπης. Άρα βεβαίως πρέπει να δούμε και έχει έρθει η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό ζήτημα. Βεβαίως θα σας πω ότι χρειάζεται η προστασία, η φύλαξη των συνόρων μας, πάντα με την τήρηση των διεθνών κανόνων και ειδικά η χώρα μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βρίσκεται πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Κώστα Σημίτη, ο Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε: «Είναι σαφές ότι το κοινωνικό κράτος, όπως απέκτησε σάρκα και οστά τη δεκαετία του 80 με ένα εθνικό Σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε όλους σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες οι οποίοι μέχρι πρότινος, μέχρι τότε πλήρωναν για το βασικό αγαθό της υγείας. Νομίζω ότι το πρότυπο της πολιτικής της δεκαετίας του 80 είναι αυτό που σήμερα επικαιροποιημένο. Άρα υγεία προσβάσιμη για όλους, ασφάλιση για όλους, με τις αναλογικές αμοιβές βεβαίως. Ένα κοινωνικό κράτος στην παιδεία… μιλάμε για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν μιλάμε για τα δημόσια σχολεία».

«Δεν μιλάμε για αυτά τα οποία βιώνουν οι γονείς που έχουν παιδιά με ανάπτυξη αναπτυξιακές διαταραχές. Αυτό που είδαμε ένα κοριτσάκι στη Χαλκιδική πριν από δέκα μέρες να αναγκάζεται να μετακινηθεί είκοσι χιλιόμετρα γιατί αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να κάνει σύμπτυξη τμημάτων. Και όλες αυτές τις πολιτικές που υποχρεώνουν τους γονείς να ψάχνουν να βρουν κέντρα παράλληλης μελέτης, να μην μπορούν επειδή το ολοήμερο σχολείο δεν δουλεύει, να μπορούν να δουλεύουν και οι δύο και να είναι ήσυχα τα παιδιά τους βρίσκονται όχι μόνο σε ασφαλές μέρος, αλλά πραγματικά διαπαιδαγωγούνται σωστά. Όλα αυτά νομίζω ότι κάνουν επιτακτική την επαναφορά του προτύπου της δεκαετίας του 80, του ΠΑΣΟΚ».

Εξωτερική πολιτική

Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Είναι αλλιώς ο Ερντογάν τώρα, αλλιώς τότε. Επί της ουσίας η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει από το 2017. Και βέβαια όχι λόγω των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, αλλά λόγω των εσωτερικών ζητημάτων της Τουρκίας και κυρίως λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν στην Τουρκία.  «Τι λέω λοιπόν εγώ; Πρέπει να προετοιμαστούμε, να σχεδιάσουμε, να επηρεάσουμε και όταν θα έρθει στο τραπέζι αυτή η ειδική σχέση που πιστεύω σίγουρα θα έρθει να μην είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Να έχουμε κυρώσεις ενσωματωμένες σε περίπτωση που πλήττονται κυριαρχικά μας δικαιώματα, ώστε η Τουρκία με οικονομικούς όρους να μην μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, ο κ. Δούκας είπε: «Απαντάμε λέγοντας ότι αυτό που έγινε στην Κάσο δεν είναι απλώς ένα κρίσιμο θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η εθνική κυριαρχία. Διότι στην πραγματικότητα πήγε να γίνει πόντιση καλωδίου για τον εξηλεκτρισμό της Κύπρου και ήρθαν τουρκικά και φύγαμε άρον άρον».

«Και νομίζω ότι και σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση και αυτό διατύπωσα και στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι ο Ερντογάν και αυτό συζητάμε και σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε στον τελευταίο γύρο, έχει μια αναθεωρητική προσέγγιση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές», επεσήμανε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Διότι θα μου επιτρέψετε να πω και πήγα και στη Μυτιλήνη, αλλά πήγα και πάνω στα σύνορα, στον Έβρο και η συνθήκη είναι ξεριζωμός διότι φεύγουν οι κάτοικοι. Διότι ακόμα και τα σχολεία συγχωνεύονται εκεί και έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη ότι προφανώς τα σύνορα δεν είναι ποινή αλλά τιμή και ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Και γι’ αυτό και λέω ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες, απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ και μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη και τίποτα άλλο. Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει».

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τις προκλητικές τοποθετήσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, η κ. Διαμαντοπούλου, είπε: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή είχε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Προσωπικά είχα αρθρογραφήσει και είχα εξηγήσει γιατί θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον, όπως και τα έχουμε τώρα. Όμως όταν μια συμφωνία γίνεται και έχει διακρατικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολο και για εμάς αλλά και για την άλλη χώρα να κάνουν πίσω».

«Η Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι συνεχώς ο πρωθυπουργός της κάνει υποχωρήσεις και θεωρώ ότι έχουμε όλα τα μέσα στα χέρια μας για να περιφρουρήσουμε τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία που είχε η συμφωνία αυτή».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γερουλάνος απάντησε: «Η θέση της Ελλάδας είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οτιδήποτε διαπραγματευτούμε (…) οτιδήποτε συζητηθεί, οτιδήποτε, οποιαδήποτε προσφυγή πρέπει να γίνει μέσα από δικαστήριο της Χάγης. Απο κει και πέρα υπάρχουν πολλά θέματα στον διάλογο με την Τουρκία τα οποία μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη. Άλλο το ένα άλλο το άλλο».

«Έχω πει και το πιστεύω ότι η Ελλάδα κερδίζει επειδή είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μια χώρα με δυνατό στρατό με δυνατή διπλωματία και με μία οικονομία η οποία ανακάμπτει σιγά-σιγά μετά την μεγάλη κρίση. Έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ απόλυτη απέναντι στην Τουρκία η οποία θέλει πάντα να παίξει το ρόλο αποσταθεροποίησης.Ο δικός μας ο ρόλος, πρέπει πάντα να είναι με το διεθνές δίκαιο και οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να το κάνουμε σπρώχνοντας στην Τουρκία να δεχτεί τους δικούς μας όρου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό, η κ. Γιαννακοπούλου ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή και εγώ βεβαίως βγήκαμε να πούμε ότι ναι, ήταν μια αντίδραση. Πήραμε το μέρος του Ισραήλ όταν έγινε η πρώτη επίθεση. Η τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Και βγήκαμε και είπαμε ότι το καταδικάσαμε με κάθε τρόπο. Γιατί ναι, ήταν απαράδεκτο, όμως όλο αυτό το οποίο συνέβη μετά είναι αδιανόητο. Έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Χιλιάδες παιδιά, άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί. Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα ειρηνευτική διαδικασία, γιατί δεν τιμά κανέναν αυτό το οποίο γίνεται με τα μικρά παιδιά, τα οποία σκοτώνονται και είναι μέσα στη Γάζα».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη».

«Επισκέφθηκα την Κύπρο και είπα ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί το αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου και βεβαίως το Κυπριακό είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και δεν είναι διμερές ζήτημα αυτό. Εμείς ως χώρα και ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Αλβανία και το κράτος των Σκοπίων δορυφορικά της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια στενή σύνδεση και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση και τη χώρα μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει ξεκάθαρες γραμμές. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θέτει τα ζητήματα στα φόρα. Μια κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή έχει λογική εφησυχασμού, ενδοτισμού και κατευνασμού. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για το σύνολο της χώρας (…)».

Η σύγκρουση Κατρίνη-Διαμαντοπούλου

Σε “κόντρα” ήρθαν ο Μιχάλης Κατρίνης και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο βουλευτής Ηλείος και υποψήφιος αρχηγός, ρώτησε την συνυποψήφιά του για τα Τέμπη, επισημάινοντας ότι «δεν είδε δημόσια τοποθέτησή της για το θέμα».

«Κάνεις μεγάλο λάθος. Απορώ, αφού τα ψάχνετε όλα πως δεν έχετε δει τις τοποθετήσεις μου. Έχω πει στη Βουλή πως πρέπει να συζητηθεί το θέμα ανοικοδόμηση στον ΟΣΕ. Υπάρχουν και αναρτημένα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, με τον κ. Κατρίνη να απαντά: «Δεν έχετε κάνει καμία τοποθέτηση για το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Δεν θυμάμαι παρέμβασή σας».

«Διαστρεβλώνετε συνειδητά, όπως κάνετε σε όλη την εκστρατεία σας σε βάρος μου. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικό μοναρχικό σύστημα στην Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Debate ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα στη χώρα

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επεσήμανε πως «θα είναι πολύ κρίσιμο ποιος θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι μόνο ποιος θα είναι, αλλά εν τέλει τι αλλαγές χρειάζεται το πολίτευμα για να έχουμε αντίβαρα σε σχέση με αυτό που περιέγραψε πολύ καλά η Άννα Διαμαντοπούλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πανίσχυρο πρωθυπουργό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα και πρέπει σοβαρά να συζητήσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Προέδρου Δημοκρατίας. Και βέβαια και το πρόσωπο και το πρόσωπο θα το αξιολογήσουμε, θα συζητήσουμε στην παράταξή μας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Αλλά πάνω από όλα η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι πώς θα αποκτήσουμε δυναμική διάκρισης των εξουσιών για να γίνουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που δεν θα μπορεί να σηκώνει τηλέφωνα. Πρωθυπουργός και να κάνει ότι θέλει στη δικαιοσύνη, στους θεσμούς. Δεν μπορεί να έχεις το περιβάλλον του, δημιουργώντας ένα παρακρατικό μηχανισμό, και αυτό να συγκαλύπτεται. Δεν μπορεί στην υπόθεση των Τεμπών – γιατί άκουσα προηγουμένως το φοβερό. ότι έκανα λέει πρόταση δυσπιστίας για ένα πρωτοσέλιδο. Όχι, έκανα πρόταση δυσπιστίας για 57 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους (…)».

Ο Μιχάλης Κατρίνης απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα της Αριστεράς, σημείωσε: «Έχω υπηρετήσει στο ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως σήμερα σε όλες τις θέσεις κοινοβουλευτικής και πολιτικής ευθύνης. Δεν έχω απεμπολήσει ποτέ τα ιδανικά και τις αρχές της παράταξης. Δεν κρύφτηκα, δεν ψήφισα, δεν απείχα».

«Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ γιατί σέβομαι και αγαπώ και τους πολίτες που το στήριξαν και βεβαίως τους ανθρώπους που το πίστεψαν και είδαν τις αλλαγές στη ζωή τους μέσα από εφαρμοσμένες πολιτικές», είπε και πρόσθεσε: «Και είμαι αυτός που λέω σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ και το λέω ανοιχτά χωρίς να φοβάμαι, γιατί έχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ και το ξέρουν πολύ καλά και οι σύντροφοί μου στο ΠΑΣΟΚ και αυτοί που βρέθηκα ως αντίπαλοι κοινοβουλευτικά και πολιτικά τα προηγούμενα χρόνια, με παρρησία, μεθοδικότητα και πάντα με πίστη στις αρχές της παράταξης. Είμαι ο μόνος που λέει ανοιχτά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει μια μεγάλη παράταξη από τη βάση».

Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του: «Είχαμε δύο νίκες προέδρων, οι οποίοι δεν ήταν βουλευτές στα κόμματά τους. Έχουμε τη νίκη του κυρίου Ανδρουλάκη και τη νίκη του κ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θυμόσαστε αμέσως μετά τη νίκη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν πάρα πολύ δραματικά. Και ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε αυτό. Σιγά σιγά όμως τα είδαμε να εξατμίζονται. Και ο λόγος που τα είδαμε να εξατμίζονται είναι διότι οι μεγάλες μάχες που δίνονταν στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δια του αντιπροσώπου του, που ήταν ο κ. Κατρίνης. Ακόμα χειρότερα πήγαν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αν δούμε τι έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι ο αρχηγός να δίνει τις μάχες στη Βουλή, χωρίς να δίνει το παράδειγμα των μεγάλων μαχών που πρέπει να δοθούν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε 40 κομμάτια και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία μορφή αποσύνθεσης, η οποία όμως έχει προέλθει από το γεγονός ότι η ηγεσία δεν ήταν εκεί μπροστά στις δύσκολες μάχες. Και εγώ αυτό το οποίο λέω είναι το εξής: Εάν έχουμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που μας αλλάζουν την εμπειρία, τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό που πιστεύαμε παλιά ή θα αναθεωρήσουμε και θα πούμε ότι τώρα είναι η ώρα να τα δούμε τα πράγματα διαφορετικά και να εκλέξουμε έναν αρχηγό ο οποίος θα είναι μέσα στη Βουλή και θα δίνει τις μάχες και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα, όπου χρειάζεται για να δείξει τις ηγετικές του ικανότητες και να αντιπαρατεθεί στη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ