Ι. Μπούγας: “Δεν εντοπίζεται έλλειψη δεδομένων επειδή δεν έχει προβλεφθεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας”
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι “ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα εγκυρότητας ή συγκρισιμότητας των στατιστικών στοιχείων εξαιτίας της μη ύπαρξης του ορισμού της γυναικοκτονίας στο Ποινικό μας Δίκαιο”.
Σε προαναγγελία για την κατάθεση το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου που θα περιλαμβάνει πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, διατάξεις για την αντιμετώπιση των νέων μορφών βίας κατά γυναικών και ενσωμάτωση της Οδηγίας 1385/2024, που αφορά καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας προχώρησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.
“Προβαίνουμε διαρκώς σε παρεμβάσεις, ώστε να εναρμονίζεται το δίκαιο μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις εξελίξεις της κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πολυεπίπεδα το ζήτημα των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εξάλειψή τους” τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή της Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα: “Ορισμός επίσημου φορέα συλλογής, καταγραφής, ταξινόμησης, ανάλυσης, δημοσίευσης στατιστικών δεδομένων για τις γυναικοκτονίες”.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μπούγας “ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα εγκυρότητας ή συγκρισιμότητας των στατιστικών στοιχείων εξαιτίας της μη ύπαρξης του ορισμού της γυναικοκτονίας στο Ποινικό μας Δίκαιο”. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ερώτησης κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά και το αρχείο ελέγχου εγκυρότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ως προς τα σημεία που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου οι παρατηρήσεις επικεντρώνονται αποκλειστικά στη μη παροχή δεδομένων ανά φύλο και σχέσης δράστη και θύματος, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται πρόβλημα συγκρισιμότητας των στατιστικών στοιχείων λόγω της απουσίας του αδικήματος της γυναικοκτονίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, από τις 18 Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διαθέτουν σύστημα συλλογής, ανάπτυξης, παραγωγής και διάδοσης στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη βία κατά των γυναικών ή την εξ οικείων βία, οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν προβλέψει ως ποινικό αδίκημα τη γυναικοκτονία.
Ο κ. Μπούγας διευκρίνισε ότι σε επίπεδο στατιστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης δεδομένων όπως προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τρεις μεταβλητές ως προς τη βία κατά των γυναικών:
* Η πρώτη μεταβλητή αναφέρεται στο φύλο του δράστη της ανθρωποκτονίας, αν δηλαδή είναι άνδρας,
* Η δεύτερη στο φύλο του θύματος, ότι δηλαδή είναι γυναίκα και
* Η τρίτη στη σχέση του δράστη με το θύμα , αν δηλαδή είναι ερωτικός σύντροφος ή μέλος της οικογένειας.
Ι. Μπούγας: “Δεν εντοπίζεται έλλειψη παρεχόμενων δεδομένων επειδή δεν έχει προβλεφθεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας”
Όπως επεσήμανε ο κ. Μπούγας με έμφαση “το ζήτημα της βίας σε βάρος των γυναικών είναι υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση και αντιμετωπίζεται με ένα πλέγμα διατάξεων από τα συναρμόδια Υπουργεία”.
Αναφορικά δε με το ερώτημα που ετέθη για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και την καίρια σημασία ύπαρξης και δημιουργίας συστηματικού κρατικού μηχανισμού καταγραφής γυναικοκτονιών, ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι έρευνες του EIGE ήδη πραγματοποιούνται μέσω του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Για τη συλλογή δε των δεδομένων ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία και εργαλείο καταγραφής 13 επιλεγμένων δεικτών που σχετίζονται με την έμφυλη βία κατά των γυναικών. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο συνεργάζεται με αρμόδιους ελληνικούς φορείς, από τους οποίους συλλέγει τα δεδομένα για την έμφυλη βία.
Τα στοιχεία του JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Ειδικότερα, σημειώθηκε πως το νεοσυσταθέν Γραφείο Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων (JustStat) του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί, φυσικά, έναν από τους αρμόδιους φορείς και αποστέλλει δεδομένα για τους δείκτες 10 έως 13, οι οποίοι αφορούν:
* Δείκτης 10: Ετήσιος αριθμός διατάξεων επιβολής περιοριστικών μέτρων σε περιπτώσεις βίας κατά κατά γυναικών αλλά και συνολικά
* Δείκτης 11: Ετήσιος αριθμός ανδρών δραστών που διώκονται ποινικά για αδικήματα βίας κατά γυναικών αλλά και συνολικά
* Δείκτης 12: Ετήσιος αριθμός καταδικασθέντων ανδρών δραστών για αδικήματα βίας κατά γυναικών αλλά και συνολικά
* Δείκτης 13: Αριθμός ανδρών δραστών που κρατούνται σε καταστήματα κράτησης ή τους έχει επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή για αδικήματα βίας κατά γυναικών αλλά και συνολικά.
Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής στατιστικών στοιχείων αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία εντός του 2025. Έως τότε θα έχουν πλήρως διαμορφωθεί η δομή και τα εργαλεία του νεοσύστατου γραφείου JustStat.
Προς το παρόν αποστέλλονται προς το Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων στατιστικά στοιχεία αναφορικά με:
– τις ποινικές διώξεις,
– τις καταδίκες σε πρώτο βαθμό,
– τις αθωωτικές αποφάσεις,
– τις αναβλητικές αποφάσεις,
– τις εφέσεις που ασκήθηκαν σε πρωτόδικες αποφάσεις, καθώς και
– τις καταδίκες σε δεύτερο βαθμό (Εφετεία) συγκεντρωτικά για τα έτη 2016-2023.
Κλειδί για την ερμηνεία του φαινομένου
“Πράγματι, η στατιστική επίσημη έρευνα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών βάσει των 13 δεικτών, αποτελεί το κλειδί για την ερμηνεία του φαινομένου, των αιτιών αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την ουσιαστική συμβολή στον περιορισμό του. Προς το σκοπό αυτό, με την ολοκλήρωση του έργου, το γραφείο JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα είναι σε θέση να συλλέξει και να αποστείλει πλήρη στατιστικά στοιχεία, ανά φύλο και σχέση θύματος και δράστη, προκειμένου να υπολογιστούν το νέο έτος με ακρίβεια οι δείκτες 10, 11, 12 και 13 του ερωτηματολογίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου” κατέληξε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κως: Στον εισαγγελέα 6 άτομα για παράνομα τυχερά παιχνίδια Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε μια «ειρηνική και συντεταγμένη» μετάβαση στη Συρία Σάμος: Χειροπέδες σε 8 ανηλίκους σε κλειστή δομή για παράνομη οπλοκατοχή Αιματηρό επεισόδιο στο Ρέθυμνο: Στο νοσοκομείο 29χρονος – Φέρει τραύμα από μαχαίρι Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Σε διαφορετικές δομές τα 5 παιδιά – Η ανάκριση επεκτείνεται και σε άλλα άτομα – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr