Ι. Μπούγας: “Ναι” στη δημιουργία εργαλειοθήκης για την εναρμόνιση νομοθεσίας μεταξύ κρατών-μελών

Την ανάγκη ενίσχυσης συνοχής μεταξύ των νομοθετικών κειμένων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας τους με τις νέες ποινικές οδηγίες, υπογράμμισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

NEWSROOM
Ι. Μπούγας: “Ναι” στη δημιουργία εργαλειοθήκης για την εναρμόνιση νομοθεσίας μεταξύ κρατών-μελών

Την ανάγκη να ξεκινήσει στην Ε.Ε. μια συζήτηση για τη δημιουργία εργαλειοθήκης που θα ενισχύσει τη συνοχή μεταξύ των νομοθετικών κειμένων, στο πλαίσιο της  εναρμόνισης της νομοθεσίας τους με τις νέες ποινικές οδηγίες, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε. Ε.( 12-13 Δεκεμβρίου 2024).

«Είναι γεγονός ότι ο αυξημένος ρυθμός ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών από την Επιτροπή στο χώρο του ποινικού δικαίου καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης μη δεσμευτικών διατάξεων προτύπων που θα ενισχύσουν τη συνοχή μεταξύ των νομοθετικών κειμένων και θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με τις νέες ποινικές οδηγίες. Επίσης, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στις συζητήσεις για το μέλλον του ποινικού δικαίου, με δεδομένη την ιδιότητά του ως συννομοθέτη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας.

Ι. Μπούγας στο Συμβούλιο Ε.Ε.: Σκεπτικισμός

Παράλληλα ο κ. Ιωάννης Μπούγας εξέφρασε τον σκεπτικισμό για την ιδέα ενοποίησης των εργαλείων αμοιβαίας αναγνώρισης ποινικών αποφάσεων και εντολών καθώς, όπως είπε, “πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο εγχείρημα με αμφίβολο αποτέλεσμα” αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα “το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει την ευρύτερη εφαρμογή,  δεν θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί σε ένα ενιαίο νομοθέτημα με όλα τα άλλα εργαλεία αμοιβαίας αναγνώρισης, όπως την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας ή το ευρωπαϊκό ένταλμα επιτήρησης”.

Καταλήγοντας ο Έλληνας  Υφυπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε “να εξεταστεί το εύρος της πρακτικής εφαρμογής της κάθε απόφασης – πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης κι ενδεχομένως να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτές, αφού προηγηθεί προσεκτική μελέτη αντικτύπου. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν λ.χ. να επιλύσουν ζητήματα που έχουν καταγραφεί κατά τον 9ο και 10ο γύρο αμοιβαίων αξιολογήσεων, όπως τη συμμετοχή στην ποινική δίκη μέσω βιντεοδιάσκεψης. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ενθαρρύναμε νομοθετικές πρωτοβουλίες απλώς και μόνο για να εισαχθεί στη νομοθεσία η νομολογία του ΔΕΕ”.

Έμφαση δόθηκε και στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην παρέμβαση του ο κ. Μπούγας τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα πλαίσιο για αυτές τις εφαρμογές  καθώς όπως είπε μπορούν πράγματι να διευκολύνουν τις δικαστικές διαδικασίες και να συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. “Η δικαιοσύνη θα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της ανθρωποκεντρική. Διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί να υποκατασταθεί η ανθρώπινη κρίση, κι εν προκειμένω, η κρίση του Δικαστή που πραγματώνει τη Δικαιοσύνη επί τη βάσει της αρχής της επιείκειας.

»Συνεπώς, θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να εστιαστεί στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης πρωτίστως σε υποστηρικτικές λειτουργίες της δικαιοσύνης. Τέτοιες λειτουργίες, όπου μπορεί με επιτυχία να γίνει χρήση της ΤΝ, είναι η οργάνωση αρχείων, η κωδικοποίηση νομοθεσίας και νομολογίας, η ταυτόχρονη διερμηνεία, η μετάφραση εγγράφων. Κάνοντας χρήσης της τεχνολογίας σε αυτούς τους τομείς της δικαιοσύνης, θα βοηθήσουμε αφενός τα δικαστήρια να απονέμουν ταχύτερα το δίκαιο, και πιο αποτελεσματικά, αφετέρου τους πολίτες, κυρίως τους ευάλωτους, να έχουν ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη” υπογράμμισε ο κ. Μπούγας.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας μας έχει συσταθεί και λειτουργεί διαρκής επιστημονική επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κι έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των επιπτώσεων της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστικό μας σύστημα.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία εκ των 7 χωρών της Ε.Ε. που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων «εργαστηρίων» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη και πως  με τη δημιουργία του Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Φάρος», αναδεικνύεται η στρατηγική μας δέσμευση στην καινοτομία και την τεχνολογική πρωτοπορία.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου συμπεριλαμβάνονταν θέματα που αφορούσαν στην Πρόληψη της παράνομης διακίνησης μεταναστών, Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και γενικότερα θέματα που αφορούν το μέλλον του ποινικού δικαίου της ΕΕ. Η συζήτηση βασίστηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το μέλλον του ποινικού δικαίου της Ε.Ε., τα οποία εγκρίθηκαν στις 13 Ιουνίου 2024.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ