Ι. Μπούγας: “Μόνο η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη θα φέρει την επιτάχυνση της δικαιοσύνης”

«Οι αντιδράσεις για τον νέο δικαστικό χάρτη, είναι λίγες και περιορισμένες όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη λύση όχι τόσο για τους δικηγόρους ή τους δικαστές αλλά για τους πολίτες»

NEWSROOM
Ι. Μπούγας: “Μόνο η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη θα φέρει την επιτάχυνση της δικαιοσύνης”

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας,  μετά την επίσκεψή του στη Λευκάδα την Παρασκευή (17/5), παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91.6 της Πρέβεζας μιλώντας τόσο για την επίσκεψη όσο και για τα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη και της επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Από την Λευκάδα έφυγα πολύ χαρούμενος, γιατί είχα τη δυνατότητα να μιλήσω και με τον δήμαρχο Λευκάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη και με την επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο, η εικόνα που αποκόμισα είναι μιας πολύ καλά οργανωμένης περιφέρειας με άψογη συνεργασία μεταξύ των φορέων της τοπικής εξουσίας, αλλά και του βουλευτή Θανάση Καββαδά. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα για το νησί».

Ο κ. Μπούγας αρχικά αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στον δικηγορικό σύλλογο Λευκάδας και στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις διασπάσεις των εφετείων και στην ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Πρέβεζας για την διχοτόμηση του δήμου Ζηρού λέγοντας πως , «Όταν γίνεται μία τέτοια μεγάλη τομή ιστορικών διαστάσεων στην δικαιοσύνη είναι αναμενόμενο τουλάχιστον στην αρχή να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις».

ministry of justice

Ι. Μπούγας : “Μόνο η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη θα φέρει μία επιτάχυνση της δικαιοσύνης”

Στη συνέχεια μιλώντας εν γένει για τις διαφωνίες αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο ανέφερε «Οι αντιδράσεις για τον νέο δικαστικό χάρτη, είναι λίγες και περιορισμένες όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη λύση όχι τόσο για τους δικηγόρους ή τους δικαστές αλλά για τους πολίτες. Σε κάποιες περιπτώσεις το κριτήριο μας ήταν σε πιο δικαστήριο ο πολίτης είχε πιο άμεση και καλύτερη από άποψη οδικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη».

Και συνέχισε λέγοντας «Πιθανότατα κάποια ζητήματα να ήθελαν οι τοπικές κοινωνίες να διευθετηθούν διαφορετικά, όμως δεν είναι αυτό το μείζον. Ο δικαστικός χάρτης είναι κάτι πολύ σημαντικό για την οργάνωση και τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης γιατί αφήνουμε ένα σύστημα περίπου 2 αιώνων και πάμε σε ένα σύγχρονο σύστημα που όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα διότι η νέα δομή της ελληνικής δικαιοσύνης συνοδεύεται και από την ψηφιοποίηση της».

Ενώ αυτό που τόνισε είναι ότι ο νέος δικαστικός χάρτης στοχεύει και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

«Ο δικαστικός χάρτης έχει ως βασικό σκοπό να εξορθολογήσει την κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστών, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που καταργήσαμε τους ειρηνοδίκες και τα ειρηνοδικεία και ουσιαστικά ενσωματώνουμε στην απονομή της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης 960 περίπου ειρηνοδίκες, για να μπορεί να γίνεται καλύτερη και πιο ορθολογική των υποθέσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα που είναι και πρωτοδικειακή ενότητα.

Από μόνη της η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη με βάση τα δεδομένα και της προβλέψεις της παγκόσμιας τράπεζας, δείχνει ότι η απονομή της δικαιοσύνης να επιταχυνθεί από 17 μέχρι 30%.

Σε κάθε περίπτωση μόνο η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη θα φέρει μία επιτάχυνση της δικαιοσύνης».

Το στοίχημα της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η πολιτεία θα συνδράμει ώστε να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στη ψηφιοποίηση «Εξήγησα στους συναδέλφους δικηγόρους στους δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους ότι μέχρι το 2026 πρέπει να έχουμε ψηφιοποιήσει την ελληνική δικαιοσύνη, αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση και αντιλαμβάνεστε ότι ιδίως οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι και κάποιας μεγάλης ηλικίας, αρκετοί από αυτούς νιώθουν μία αγωνία για το πως θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για αυτό και η δική μας δουλειά είναι να καταγράφουμε τα προβλήματα να βρισκόμαστε δίπλα στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν επωμιστεί το καθήκον της απονομής της δικαιοσύνης και να προσπαθούμε να τους συνδράμουμε», ανέφερε.

freepik

Ι. Μπούγας: “Θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”

«Ταυτόχρονα λαμβάνουμε κι άλλα μέτρα ειδικού χαρακτήρα και με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, την μεταφορά δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια στους δικηγόρους προκειμένου οι δικαστές να απαλλαγούν από ένα έργο που δεν είναι αμιγώς δικαιοδοτικό και να το αναλαμβάνουν οι δικηγόροι και όπως σας είπα την ψηφιοποίηση του νέου δικαστικού χάρτη όχι μόνο με τη νέα καλύτερη κατανομή της ύλης αλλά και με τον περιορισμό δικαστικών σχηματισμών που μέχρι σήμερα δεν είχαν επαρκή δικαστική ύλη και ως αποτέλεσμα ήταν και υποστελεχωμένη και υπολειτουργούσαν.

Όλα αυτά είναι ένα πλέγμα μέτρων που μας δίνει την αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας τετραετίας θα μπορέσουμε να έχουμε πετύχει επιτάχυνση της δικαιοσύνης ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε χρόνο τελεσιδικίας μιας απόφασης πάνω από 1490 μέρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 600».

Στη συνέχεια τόνισε τις επιπτώσεις της μη γρήγορης απονομής της δικαιοσύνης στην εθνική οικονομία.

«Έχει και πολύ μεγάλη αρνητική επίπτωση στην εθνική μας οικονομία καθώς η δικαιοσύνη εκτός από κοινωνικό είναι και ένα οικονομικό μέγεθος και δυστυχώς αναφορικά τη σημαντικότητα στο οικονομικό μέγεθος της δικαιοσύνης δεν έχουμε δώσει σημασία που είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς προσδοκούμε επενδύσεις θέλουμε μία γρήγορη δικαιοσύνη, επομένως έχουμε υποχρέωση όλα αυτά να τα εξετάσουμε να τα δούμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

Για το μήνυμα των ευρωεκλογών

Για το μήνυμα των ευρωεκλογών και στην επισήμανση ότι προεκλογικά ασχολούμαστε περισσότερο με την τοπική πολιτική ατζέντα ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι «Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τα όρια του εθνικού και το ευρωπαϊκού ζητήματος» ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, λέγοντας πως «είναι θέματα που έχουν να κάνουν και με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική όπως και με τα θέματα της δικαιοσύνης».

Και συνέχισε εξηγώντας «Θέλω να πω πως έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα η Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία και για το πως ασκούνται οι εθνικές πολιτικές. Βεβαίως ανάλογα με τη συγκυρία ή πολίτες δίνουν μικρότερο ή μεγαλύτερο βάρος στα εθνικά είτε ευρωπαϊκά ζητήματα. Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι στην τρέχουσα συγκυρία αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Έλληνα πολίτη και αυτούς που θα ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το ζήτημα της ακρίβειας που το συναντούμε παντού εθνικά μας ζητήματα που και για αυτά είμαστε προβληματισμένοι και ότι άλλο απασχολεί την καθημερινότητα του πολίτη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ