Ι. Μπούγας: Θα εκδίδονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε 550 ημέρες – Ο νέος Δικαστικός Χάρτης

Αποτρεπτική η σημερινή κατάσταση «τόσο για την οικονομία όσο και για τον πολίτη στην καθημερινότητά του» λέει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

NEWSROOM
Ι. Μπούγας: Θα εκδίδονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε 550 ημέρες – Ο νέος Δικαστικός Χάρτης

Αναστροφή της εικόνας που επικρατεί στην απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί στόχο της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα να προαναγγέλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται εντός 550 ημερών, αλλά και την εισαγωγή της ψηφιακής Δικαιοσύνης, που θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Είμαστε πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., γι’ αυτό και ο στόχος για την επόμενη τετραετία είναι να έχουμε έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε 550 μέρες» σημείωσε ο κ. Μπούγας αναφερόμενος μάλιστα (μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3) και στο κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει η καθυστέρηση στη απονομή Δικαιοσύνης.

«Για να είναι αποτελεσματική η επιβολή της ποινής, πρέπει η συλλογική συνείδηση να συνδέεται με το συγκεκριμένο έγκλημα» είπε. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε αν ένα έγκλημα τελεστεί σήμερα και αυτό σοκάρει την κοινωνία πρέπει η ποινή να επιβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορεί η κοινωνία ή οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι υπήρξε τιμωρία για το συγκεκριμένο έγκλημα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στο σημερινό τοπίο έκανε λόγο για έναν «αποτρεπτικό παράγοντα τόσο για την οικονομία όσο και για τον πολίτη στην καθημερινότητά του», ενώ έδωσε έμφαση στις συνέπειες που έχει η καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης στην οικονομία, επισημαίνοντας πως στην προσπάθεια που καταβάλλεται έχει ζητηθεί και η τεχνογνωσία από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Απονομή της Δικαιοσύνης: Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι ποινές

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου αποτελεί η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλά και η διάθεση κονδυλίων που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ για νέες κτιριακές υποδομές για τις ανάγκες της ελληνικής Δικαιοσύνης, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο κ. Μπούγας προανήγγειλε αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση, «η οποία οδηγεί στον εξορθολογισμό του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί σήμερα στη Δικαιοσύνη αλλά και την ορθολογικότερη κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστηρίων».

eurokinissi

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα των ποινών, μεταξύ των οποίων και αυτές των εμπρησμών, όπου η κατεύθυνση της κυβέρνησης κινείται πλέον – όπως είπε – όχι στην κατεύθυνση αυστηροποίησης αυτών καθαυτών αλλά στις προϋποθέσεις αναστολής. «Αλλάζει πλέον η φιλοσοφία για την ποινή και από την αυστηροποίηση των ποινών πάμε στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής τους» διευκρινίζοντας ότι «ποινές που υπερβαίνουν το ένα έτος είτε κατά ένα μέρος, είτε στο σύνολο τους κατά την κρίση του δικαστηρίου θα εκτίονται».

Δικαστικές αποφάσεις: Οι εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών

Ο κ. Μπούγας τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο επιβολής των ποινών θα  αξιοποιηθούν και εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής, όπως είναι η κοινωφελής εργασία. «Ήδη εργαζόμαστε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους φορείς, ήδη υπάρχουν 1.500 φορείς, που έχουν δηλώσει έτοιμοι να δεχτούν κατηγορουμένους και δράστες καταδικασμένους οι οποίοι θα έχουν ζητήσει να εκτίσουν μέρος της ποινής τους με κοινωφελή εργασία έτσι ώστε να μπορεί το δικαστήριο εξαντλώντας όλους αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους που έχει επιβολής και έκτισης της ποινής να οδηγείται σε πιο δίκαιη και για τον δράστη και για την κοινωνία λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr